Točka SP6 – križišče treh Yin meridijanov za krepitev krvi in vitalne energije

Akupunkturna točka SP6 se v kitajščini imenuje san yin jiao 三陰交, kar pomeni, da je šesta točka na meridijanu (energijski kanal) vranice. Nahaja se na notranji strani nog, 4 prste nad gležnjem. San yin jiao pomeni stičišče treh Yin meridijanov. Na tej točki se namreč srečajo vranični, jetrni in ledvični meridijan, kar pomeni, da je to ena izmed najboljših točk za tonifikacijo ali krepitev Yin elementa v telesu ter krepitev krvi.

Yin element v telesu predstavlja vlažen, miren, temen princip in se odraža v telesnih tekočinah. S stimuliranjem točke SP6 krepimo ledvice, vranico in jetra. Točko lahko uporabljamo za vse težave, ki jih povzroča neravnovesje elementa zemlje (vranica in želodec): težave s prebavo, napetosti v trebuhu, napihnjenost in krči, slab apetit, slabo prebavljena hrana, driska itd.

Narejenih je bilo kar nekaj raziskav, kako točka SP6 blagodejno deluje na lajšanje ženskih težav, ginekoloških in menopavzalnih. Je namreč odlična točka za lajšanje težav v menopavzi, težav z menstruacijo, kot so menstrualni krči, neredne menstruacije ter ostale ginekološke težave, kot je npr. abnormalna krvavitev iz maternice, neplodnost in težave z nožnico.

Nosečnost in porod

Kdaj točke SP6 ni dobro stimulirati? Te točke ni priporočljivo pretirano masirati in spodbujati med nosečnostjo, še posebej v prvem in zadnjem tromesečju, saj točka močno poveča pretok telesnih tekočin, kar lahko sproži predčasni porod ali spontani splav na začetku nosečnosti.

Zaradi njenega učinka na gibanje telesnih tekočin in vitalne energije Qi pa jo Kitajke veliko uporabljajo med samim porodom, da si ga olajšajo in pospešijo. Še posebej je med aktivnim porodom odlična v kombinaciji s točko ST36 ali zusanli, ki leži 4 prste pod kolenom.

sp6 akupunkturna točka

Točka SP6 krepi ledvice, pomaga pri nespečnosti ter pri moških krepi prostato

Je dobra točka za spodbuditev ledvic in posledično mehurja, tako da se jo uporablja pri vseh uroloških težavah, kot je na primer boleče uriniranje. Ledvice so v kitajski medicini povezane z medeničnim predelom, tako da je točka namenjena zdravljenju vseh težav, ki nastanejo v tem predelu telesa. Prav tako se jo stimulira pri bolečinah v križu in kolenih.

Točko uporabljamo lahko tudi pri nespečnosti, raznih krvavitvah, pri vrtoglavici, tinitusu, občutkom suhosti ust in ustne votline, pri nočnem potenju, zatekanju nog, mrzlemu predelu trebuha ter pri vse težavah z medenico ter pri povešenju notranjih organov. Tudi pri težavah s kožo vročega značaja.

Točka SP6 pa ni pa namenjena le ženskam, veliko se jo uporablja tudi za krepitev in dvig energije Yin pri moških ter za vse težave z genitalijami, tudi za krepitev prostate.

Točka SP6  – točka proti sramežljivosti

Stimulacija točke, ki je lahko z iglicami ali s prsti, pomaga tudi, da jetrni qi oz. energija lažje potuje po telesu. Stimulira delovanje jeter ter posledično krepi kri, saj so v kitajski medicini jetra odgovorna za skladiščenje krvi. Posledično poskrbi za boljšo cirkulacijo krvi in telesnih tekočin ter tako znižuje tudi porast krvnega pritiska.
Ker umirja um, je dobra za blažitev tesnobe in razbijanja srca. V teoriji kitajske medicine pa je zapisano, da ta točka med drugim služi tudi proti sramežljivosti.

Rezervirajte svoj termin!

Vas zanima zdravljenje po metodah tradicionalne kitajske medicine (TKM)?