Akupunktura od A do Ž

Gre za obliko zdravljenja, ki vključuje vstavljanje zelo tankih igel skozi kožo na določene akupunkturne točke v telesu z različno globino. Namen akupunkture je uravnovesiti energije v telesu, kar pripomore k boljšemu počutju in zdravljenju najrazličnejših bolezni.

Prednosti akupunkture

Je naravni protibolečinski blažilec in lahko pomaga bolnikom, za katere zdravila proti bolečinam niso primerna zaradi zdravljenja s konvencionalnimi zdravili.

Neželeni učinki so zelo redki.

Učinkovito se lahko kombinira z drugimi načini zdravljenja.

Je varna metoda zdravljenja (kadar je izvedena pravilno in s strani zdravnika TKM).

Za izvajanje akupunkture ni potrebno biti bolan! Ena od prednosti akupunkture je njena sposobnost preprečevanja bolezni. Kot preventivna metoda krepi imunski sistem, spodbuja cirkulacijo, pomaga pri razstrupljanju organov in celic, zmanjšuje vnetja in pomaga telesu, da se na stres odzove na zdrav način.

Akupunktura zdravi vzrok bolezni in ne lajša le simptomov!

akupunktura1_dao

Več kot 365 akupunkturnih točk

Ljudje imamo na telesu 14 glavnih meridijanov (energijskih kanalov) in 365 akupunkturnih točk, poleg katerih obstaja še kopica drugih in posebnih točk. Zdravnik TKM točke izbira glede na njihovo delovanje, lokacijo in potek ustreznega meridijana. Pri zdravljenju bolezni mora upoštevati tudi njihove medsebojne interakcije in kombinacije, ki vsebujejo lokalne, sosednje in oddaljene točke. Izbira ni naključna, temveč poteka po določenih pravilih in v pravilnem zaporedju. Vsaka terapija z akupunkturo je drugačna, saj zdravnik TKM pri vsaki terapiji upošteva spremembe od prejšnje terapije ter prilagaja, dodaja in spreminja tehnike vbadanja igel v točke in tudi same točke.

Kaj počne akupunktura in kako vpliva na telo?

Akupunkturne točke spodbujajo centralni živčni sistem. To pa sprošča kemikalije v mišicah, hrbtenjači in možganih. Te biokemične spremembe lahko spodbudijo naravne sposobnosti zdravljenja telesa in spodbujajo fizično in čustveno zdravje posameznika.
Tradicionalna kitajska medicina pojasnjuje, da je zdravje rezultat harmoničnega ravnovesja komplementarnih sil “jin” in “jang” življenjske energije, znane kot “qi”. Bolezen naj bi bila posledica neravnovesja omenjenih energij. Qi teče skozi meridijane ali poti v človeškem telesu. Ti meridijani in pretoki energije pa so dostopni skozi akupunkturne točke v telesu. Z vstavljanjem igel v te točke z ustreznimi kombinacijami naj bi energijski tok spet prišel v pravo ravnovesje. Še vedno pa ni znanstvenih dokazov, da obstajajo meridijani ali akupunkturne točke, in težko je dokazati, ali obstajajo ali ne, vendar številne študije kažejo, da akupunktura vsekakor deluje! Nekateri strokovnjaki z nevroznanostjo razlagajo akupunkturo in pravijo, da akupunkturne točke veljajo za mesta, kjer je mogoče spodbuditi živce, mišice in vezivno tkivo. Stimulacija točk tako poveča pretok krvi, hkrati pa sproži aktivnost naravnih zdravil proti bolečinam v telesu.

Kako poteka terapija in kakšni so občutki

Akupunkturist bolnika pred vsako terapijo najprej pregleda in oceni njegovo stanje s pomočjo diagnostičnih metod, kot je pregled jezika in pulzov na zapestjih obeh rok, kjer se zaznavajo notranji organi. Po pogovoru in nasvetih glede drugih dopolnilnih terapij, kot je najpogosteje zeliščna podpora, moksibustija, akupresura itd, se posameznik uleže na hrbet, trebuh ali na bok, odvisno od težave zaradi katere je prišel. Akupunkturist uporablja vedno sterilne igle za enkratno uporabo in ko je vsaka igla vstavljena lahko posameznik občuti na tem predelu mravljinčenje ali rahlo zbadanje, gomazenje. Po vstavitvi igel lahko nastane tudi topa bolečina, ki pa kmalu popusti. Občutek gomazenja se lahko razširi tudi navzgor ali navzdol po meridijanu, kar naznanja prihod energije Qi, ki se je začela sproščati in teči po meridijanu.
Akupunktura je načeloma neboleča. Igle ostanejo na svojem mestu približno 30 minut, nato jih akupunkturist nežno odstrani in zavrže. Samo število terapij pa je odvisno od posameznika. Oseba s kroničnimi težavami bo morda potrebovala eno do dve terapiji tedensko približno dva meseca, medtem ko se pri osebi z akutno težavo stanje lahko začne izboljševati že takoj po prvi terapiji in se celotni cikel zdravljenja lahko zaključi že s šesto terapijo.

Izrazita čustva med akupunkturo

Včasih ljudi med seanso akupunkture preplavijo močna čustva, ki so lahko bila že dalj časa zakopana pod površjem in so se zaradi pretoka energij pričela sproščati. Tovrstnega stranskega učinka se na Zahodu zlahka prestrašimo, saj do določene mere izgubimo občutek kontrole nad našimi čustvi in jemljemo to posledico kot negativni učinek. Vedeti pa moramo, da četudi izvajamo akupunkturo zaradi fizične bolečine, je povečan čustveni izraz le znak, da se je pričel proces samozdravljenja. Pustimo torej, da solze tečejo…
Z vidika akupunkture sta fizično in čustveno zdravje medsebojno povezana, zato čustveni premiki kažejo tudi na bodoče fizične spremembe. Občutek veselja, žalost in jeze so vse popolnoma normalne izkušnje, ki jih srečujemo v našem vsakodnevnem življenju. Ko ta čustva postanejo pretirana ali so zatrta in obrnjena navznoter potem lahko povzročijo bolezen. Akupunktura uravnava oba aspekta sočasno, saj s stimulacijo akupunkturnih točk aktivira naš živčni sistem, in le ta dalje organe in z njimi povezana čustva, s čimer se ponovno vzpostavi ravnovesje.

Akupunktura in nosečnost

V času nosečnosti se za lajšanje prenekaterih tegob nosečnice čedalje več odločajo za akupunkturo. Vendar pa je dobro vedeti kdaj se akupunktura v nosečnosti priporoča, pri kakšnih težavah in v katerem delu tromesečja. Akupunktura vsekakor blagodejno vpliva na živčevje ter spodbudi cirkulacijo, s tem pa lahko pomaga tudi za spodbuditev popadkov, v primeru, da se sami ne pričnejo. Akupunktura v času nosečnosti se predvsem priporoča kadar mora nosečnica uživati kakšna zdravila zahodne medicine, zato da se čim bolj izničijo stranski učinki le teh. Prav tako se lahko izvajajo terapije kadar je prisotna zgaga, zaprtost, glavoboli ter razni prehladi in viroze. V teh primerih se stanje hitro izboljša, po navadi je potrebnih le nekaj terapij. Izredno pomembno pa je, da terapije izvaja zdravnik, ki je za to področje izkušen in izobražen. Sama stimulacija akupunkturnih točk mora biti prilagojena posameznici, zdravnik bi jo moral ves čas tudi spremljati ter večkrat vprašati po počutju.
In kdaj se akupunktura v času nosečnosti odsvetuje? V prvem tromesečju, saj plod še ni ustaljen in se lahko zaradi pospešene cirkulacije nehote izzove splav. To velja tudi za akupresuro (masažo akupunkturnih točk). Takrat se je potrebno izogniti točkam na predelu trebuha ter točki LI4.

Zdravljenje najrazličnejših bolezni z akupunkturo

Akupunktura izboljšuje telesne funkcije in spodbuja naravni postopek samozdravljenja s stimulacijo akupunkturnih točk. Energija Qi teče po meridijanih po vsem telesu in ta stalni pretok energije ohranja uravnotežene sile jin in jang. Če pa je pretok energije zablokiran, tako kot se tudi voda ‘ujame’ za jezom, lahko te motnje povzročijo bolečino ali izzovejo bolezen. Namen akupunkture je, da sprosti blokiran Qi v telesu in spodbudi delovanje notranjih organov ter sproži naravni odziv telesa na zdravljenje. Iz tega razloga akupunktura zdravi in lajša najrazličnejše težave.
Sodobne raziskave so pokazale izjemne učinke akupunkture na živčni sistem, endokrini in imunski sistem, kardiovaskularni sistem in prebavni sistem. S spodbujanjem različnih sistemov telesa lahko akupunktura omili bolečino in izboljša spanje, prebavne funkcije in splošno dobro počutje posameznika. Seznam zdravljenja s pomočjo akupunkture je precej dolg in obsežen, tudi Svetovna zdravstvena organizacija WHO je zaradi vidnih uspehov izdala listo bolezenskih stanj, pri katerih je priporočeno zdravljenje z akupunkturo. Med te spadajo tudi ginekološke težave, psihične težave, vse vrste bolečin itd. Seznam vsebuje več kot 200 različnih simptomov in bolezni.

akupunktura2_dao