Nauk in delovanje notranjih organov

ZANG-FU 脏腑

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) pripisuje notranjim organom tudi druge fiziološke funkcije organizma, kot zahodna medicina (zato jih tudi pišemo z veliko začetnico). Opravljali naj bi rast in razvoj organizma, delovanje čutil, hormonsko regulacijo, osnovni metabolizem, imunski odziv in drugo. Odnosi med njimi skupaj s teorijo o Yin in Yang ter naukom o Petih elementih predstavljajo celosten koncept o delovanju človeškega telesa.

TKM v osnovi deli organe po njihovih skupnih značilnostih v 2 skupini

Med ZANG ali čvrste organe spadajo Srce, Vranica, Pljuča, Ledvice, Jetra in Osrčnik. Njihova glavna funkcija je, da hranijo in proizvajajo osnovne vitalne substance, ki so Kri (Xue), Qi (vitalna energija), Jing (vitalna esenca) ter Jing-Ye (telesne tekočine).

Med FU ali votle organe pa spadajo Tanko črevo, Želodec, Debelo črevo, Mehur, Žolčnik in Trojni grelec. Poleg omenjenih spadajo v podskupino votlih organov še maternica, mozeg, kosti, žile in možgani. Njihova primarna funkcija je sprejemanje in prebavljanje hrane, vode in hranilnih snovi ter izločanje neuporabnih snovi.

Kljub njihovi delitvi pa Zang in Fu organi med seboj tvorijo tesne povezave, ki predstavljajo organski sklop. Na primer, Zang organ Ledvice se povezuje s Fu organom Mehur. Vsak Zang organ tudi vpliva na določena tkiva, na primer Ledvice vplivajo na kosti in sklepe. Poleg tega se vsak Zang organ odpira tudi v določen senzorični organ, na primer Ledvice se odpirajo v ušesa. Stanje vseh notranjih organov (Zang in Fu) pa se kažejo na površini telesa, zato se lahko po spremembah na površini telesa sklepa na bolezenska dogajanja v notranjosti.

organi

Ledvice (shen 肾) in Mehur (pangguang 膀胱) tvorita organski sklop

Po tradicionalni kitajski medicini so Ledvice najpomembnejši notranji organ, saj edine skladiščijo vitalno Esenco (Jing), ki je osnova človeškega telesa in njegovih funkcij. Poleg tega Ledvice skrbijo za rast in razvoj ter reprodukcijo. Ledvice so tudi edini organ, ki imajo Yin in Yang aspekt, ki predstavljata osnovo ostalih notranjih organov. Ledvična Yin napaja in hrani vse notranje organe, Ledvični Yang pa spodbuja in greje organe ter tkiva. Ledvice sprejemajo tudi energijo Qi in tako pomagajo Pljučem pri lažjem in neoviranem dihanju. Poleg omenjenih funkcij Ledvični Jing proizvaja tudi mozeg, ki posledično prehranjuje in krepi naše kosti. TKM pravi da so zobje ‘podaljški kosti’ oz. najtrši del kosti, zato je zdravje naših zob odvisno od Ledvic oz. Ledvičnega Jinga. Zobje lahko ob pomanjkanju Jinga izpadajo ali gnijejo. Ledvice dajejo vitalnost tudi lasem, ki jih s Krvjo hranijo in krepijo. Preko kanala (meridiana) se odpirajo v uho. Kadar je Ledvični Jing (Esenca) oslabljen, se lahko pojavita šumenje v ušesih ali naglušnost.

Funkcije Mehurja so upravljanje odvajanja in predelovanja vode ter zadrževanje urina.

Jetra (gan 肝) in Žolčnik (dannang 胆囊) tvorita organski sklop

Jetra imajo pomembno funkcijo, saj skladiščijo Kri, s katero hranijo ostale organe, in upravljajo tudi z menstruacijo. Pri ženskah se zaradi oslabljenega delovanja Jeter lahko pojavi amenoreja (izostanek mesečnega perila). Hkrati vzdržujejo tudi prosti pretok energije Qi po kanalih (meridianih). Na funkcijo Jeter imajo velik vpliv pretirana čustva, kot so jeza, razburjenje, evforija, melanholija, ki povzročijo stagnacijo (zamaške) Jetrne energije. Nadzorujejo tudi tetive, ki omogočajo gibljivost sklepa in telesa. Stanje naših Jeter se kaže na nohtih. Oslabljeno delovanje Jeter kaže na krhke, lomljive in grbančaste nohte. Preko kanala (meridiana) se Jetra odpirajo v oči preko Jetrne Krvi. Dober vid naj bi bil tako rezultat dobrega delovanja vseh organov.

Funkcije Žolčnika so zadrževanje žolča, pomoč pri prebavi ter aktivnega sodelovanja z Jetri pri nadzoru kroženja Qi po kanalih.

Srce (xin 心) in Tanko črevo (xiaochang 小肠) tvorita organski sklop

Tradicionalna kitajska medicina pravi, da Srce upravlja Kri in žile ter se razodeva na obrazu. Kadar Srce po TKM deluje normalno, so tudi zgornje funkcije telesa neovirane, naš obraz je zdravo rožnate barve in cirkulacija Krvi in energije Qi normalna. Je tudi glavni organ, odgovoren za človekovo duševno aktivnost. Pravijo, da v njem domuje naš Duh. Preko kanala (meridiana) Srca se ta organ odpira v jezik, zato TKM uči, da vpliva Srce tudi na naš govor in okus.

Tanko črevo, ki je tesno povezano s Srcem, pa opravlja funkcije, kot so sprejemanje fermentirane hrane ter razločevanje bistrega in motnega.

Vranica (pi 脾) in Želodec (wei 胃) tvorita organski sklop

Po TKM naj bi Vranica predstavljala osrednje gibalo življenja, saj ustvarja življenjsko vitalno energijo Qi. Zadolžena je tudi za prenos in transformacijo vode in hrane ter absorbcijo hranilnih snovi. S presnovo hrane in vode hrani tudi mišice in ude. Obenem nadzoruje Kri, ki jo zadržuje v cirkulaciji in s tem preprečuje krvavenje. Vranica se preko kanala (meridiana) odpira v usta in razodeva na ustnicah. S tem vpliva na naš apetit in okus.

Želodec po TKM opravlja funkcije sprejemanja in fermentiranja hrane ter prevajanje prebavljene hrane v smeri navdzol.

Pljuča (fei 肺) in Debelo črevo (dachang 大肠) tvorita organski sklop

TKM uči, da Pljuča vladajo energiji Qi in nadzorujejo respiracijo. Z dihanjem pošiljamo čisti Qi iz okolice navzdol ter izločamo nečistega navzgor. Qi in ostale telesne tekočine se po prihodu v telo razpršijo po celem telesu, kjer grejejo mišice, kožo in dlake, s čimer je povezana tudi kontrola potenja. Preko kanala (meridiana) se odpirajo v nos, zato se pri bolezni Pljuč patološko spremeni grlo oz. glas.

Funkcija Debelega črevesa je upravljanje prehajanja in izločanja blata.