Terapije

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) uporablja različne pristope in metode za zdravljenje najrazličnejših bolezni

V tradicionalni kitajski medicini je pojav bolezni povezan s porušenim ravnovesjem v telesu in močno vpliva na delovanje naših notranjih organov, kar se odraža tudi na površini telesa (koža, lasje, nohti, itd.). Vsi organi so po TKM med seboj tesno povezani v ciklih proizvajanja, nadziranja in zaviranja, zato je ključno, da so čim bolj stabilni in v ravnovesju. Ključ do zdravja je z metodami TKM, ki temeljijo na celostnem pristopu do posameznika, človeku povrniti izgubljeno ravnovesje z naravnimi in neagresivnimi metodami, ki spodbudijo proces samozdravljenja. Šele tako lahko telo, um in duh nemoteno in celovito delujejo.

Terapije so vedno prilagojene posamezniku glede na postavljeno diagnozo. Med najpomembnejše vrste terapij spada akupunktura, moksibustija, ventuze, zeliščna medicina, tuina masaža, aurikuloterapija in telesni veščini taijiquan in qigong.

akupunktura

Akupunktura

Akupunktura je ena izmed najbolj poznanih in razširjenih metod zdravljenja tradicionalne kitajske medicine. Po svetu je poznana kot varna in zanesljiva oblika zdravljenja, od leta 1979 pa jo priporoča in priznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V Aziji se akupunktura uporablja že več kot 2000 let za zdravljenje najrazličnejših bolezni kot tudi za lajšanje bolečin.

Preberite več
terapija_moksibustija

Moksibustija

Moksibustija temelji na uporabi mokse, ki je vrsta divjega pelina v obliki cigar, prediva ali stožca, ki se jo zažge. S tlečo mokso tako ogrevamo določene akupunkturne točke, vendar se kože neposredno ne dotikamo, saj se lahko opečemo. Učinek je enak kot pri akupunkturi, ki vzpostavlja ravnovesje in boljši pretok energije Qi.

Preberite več
tuina

TUINA

Tuina je na Kitajskem nastala pred več kot štirimi tisočletji in je še vedno zelo cenjena oblika terapije. Masaža ni namenjena le spročanju in razvajanju, saj gre za resno terapevtsko obliko zdravljenja. Je manualna metoda (ročna tehnika), ki preprečuje in zdravi bolezni tako, da odpravi zastoje in neravnovesja v telesu.

Preberite več
ventuze

Uporaba ventuz

Z ventuzami izboljšamo pretok krvi in energije Qi po kanalih. Ventuze so okrogli kozarci različnih velikosti, ki jih zdravnik oz terapevt polaga na telo bolnika. Pri uporabi ventuz ustvarimo na določenem predelu telesa podtlak, ki nastane zaradi izgorevanja snovi, ki jih zažgemo v ventuzi (najpogosteje se uporablja alkohol).

Preberite več
terapija_zeliscarstvo

Zeliščna medicina

Fitoterapija ali zeliščna medicina se uporablja in razvija že vse od začetka kitajske civilizacije in je glavna veja tradicionalne kitajske medicine. Na Kitajskem je tudi najbolj cenjena in razširjena oblika zdravljenja, saj človeka obravnava kot celoto, kar pomeni, da upošteva notranje in zunanje dejavnike bolezni skupaj s simptomi.

Preberite več
terapija_aurikuloterapija

Aurikuloterapija

Aurikuloterapija je zanimiva, praktična in zelo uporabna oblika zdravljenja v tradicionalni kitajski medicini, ki se izvaja na ušesih. Uho je zelo pomemben organ našega telesa, ki mu mnogokrat ne posvečamo dovolj pozornosti. V tradicionalni kitajski medicini pa ima ta organ pomembno vlogo v diagnostiki, saj uho predstavlja pomanjšano obliko celotnega človeka.

Preberite več
guasha

GUASHA

Guasha je vrsta TKM terapije oz. zdravljenja, ki prav tako temelji na teoriji o meridijanih – energijskih kanalih, po katerih teče vitalna energija Qi. Med zdravljenjem z Guasha tehniko kožo rahlo postrgamo (刮 „gua“) s pripomočkom za strganje (bian kamen, žad, rog vola itd), da dobimo rdeč videz, podoben modricam ali majhnim izpuščajem (痧 „sha“)…

Preberite več
terapija_qigong

Taijiquan in Qigong

Taijiquan je stara kitajska veščina gibanja, ki jo mnogokrat poimenujemo tudi Tehnika dobrega počutja, saj vsestransko dobro vpliva na telesno in duševno počutje. Qigong je tako kot taijiquan kitajska veščina, ki je del tradicionalne kitajske medicine. Qigong je v kitajskem jeziku sestavljen iz dveh besed, to sta qi in gong. Qi pomeni vitalno energijo, gong pomeni veščino.

Preberite več