GUASHA

GUASHA 

Guasha je vrsta TKM terapije oz. zdravljenja, ki prav tako temelji na teoriji o meridijanih – energijskih kanalih, po katerih teče vitalna energija Qi. Med zdravljenjem z Guasha tehniko kožo rahlo postrgamo (刮 „gua“) s pripomočkom za strganje (bian kamen, žad, rog vola itd), da dobimo rdeč videz, podoben modricam ali majhnim izpuščajem (痧 „sha“). Ta metoda pomaga razbremeniti napetosti in tenzijo, sprostijo se blokade in stagnacije na meridijanih, iz telesa se razpršijo toksini; s tem lahko preprečimo in tudi zdravimo najrazličnejše bolezni. 

Guasha tehnika je primerna za uporabo pri odraslih in otrokih, vključno z akutnimi, kroničnimi in številnimi drugimi boleznimi in težavami. 

Guasha pomaga, lajša in zdravi 

Splošne bolečine: bolečine v vratu, ramenih, hrbtu, nogah, glabobol itd.

Prehladna in virozna obolenja: vročina, prehlad, gripa, bronhitis, glavobol, nespečnost, paraliza obraznega živca, astma itd.

Ginekološke težave: menstrualne bolečine, neredne menstruacije, amenoreja itd.

Dermatološke težave: akne, ekcemi, koprivnica, dermatitis itd.

Težave s čutili: izguba sluha, šumenje in zvonjenje v ušesih itd. 

Guasha tehnika je izredno učinkovita metoda pri obvladovanju bolečin. Študije so pokazale znatno zmanjšanje bolečin in povečanje mikrocirkulacije po zdravljenju z Guasha metodo za različna bolečinska stanja. Guasha terapija se ne izvaja pri posameznikih, ki imajo odprte rane, levkemijo, hemofilijo ali pri starejših, ki so zelo šibki itd. 

guasha

Takojšen učinek

V večini primerov posameznik začuti takojšnjo spremembo, saj Guasha tehnika aktivira blokiran pretok vitalne energije Qi in krvi ter sproži znojenje. S strganjem se potisnejo nakopičeni toksini iz globine tkiv na površino kože, ki se zaradi strupov obarva v majhne rdeče, temno vijolične ali svetlo zelene kolobarčke oz pikice. Olajšanje se tako začuti takoj. Pogosto je predel, kjer se izvaja Guasha tudi vroč, kar je povsem normalno. Meridijani in kolaterale so poti, po katerih kroži energija Qi in te poti oblikujejo določeno mrežo, ki komunicira z notranjimi organi in okončinami ter povezuje zgornji del telesa s spodnjim in obratno.

Barva (痧 „sha“) zdravniku TKM pove diagnozo kot tudi prognozo bolezni. Svetlo obarvan „sha“痧 kaže na pomanjkanje krvi; kadar je „sha“痧 vijoličen ali črn pa kaže na zastoj krvi, ki je prisoten že dalj časa v telesu. Temno rdeča „sha“痧 pa zdravniku TKM pove o prisotnosti vročine v telesu, v tkivih, mišicah itd. Pristaši Guasha tehnike pravijo, da sama terapija ni boleča.

Dve metodi Guasha terapije 

Tonizirajoča tehnika: tehnika strganja je počasna in zmerna, zato „sha“痧 ni nujno viden na površini kože, saj gre ta tehniko krepitve.

Razstrupljevanja tehnika: vključuje močno, hitro drgnjenje in strganje, da se iz telesa izloči čim več nakopičenih strupov. Tovrstna tehnika se najpogosteje uporablja za zdravljenje akutnih bolezni, kot je vročina, pri gripah, prehladih in akutnih bolečinah. 

Starodavna metoda zdravljenja 

Zgodovinski zapisi o Guasha segajo v paleolitsko dobo. Ko so ljudje zboleli ali izgubili zavest, so z rokami ali kamni začeli drgniti dele telesa, da so lajšali simptome bolezni. Guasha je že zelo dolgo ljudska terapija, ki so jo Kitajci pogosto in redno uporabljali. V dinastiji Ming (1368-1644) pa je bilo zdravljenja Guasha tudi sistematično zapisano v glavne zdravstvene kartoteke. 

 

Rezervirajte svoj termin!

Vas zanima zdravljenje po metodah tradicionalne kitajske medicine (TKM)?