Kaj je akupunktura?

Akupunktura

Akupunktura je od najbolj poznanih in razširjenih metod zdravljenja tradicionalne kitajske medicine. Po svetu je poznana kot varna, zanesljiva in učinkovita oblika zdravljenja. Od leta 1979 jo priporoča in priznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V Aziji velja akupunktura za enega od najstarejših postopkov zdravljenja in se uporablja že več kot 2000 let za zdravljenje najrazličnejših bolezni kot tudi za lajšanje bolečin. V zadnjem času pa je tudi že v Sloveniji zaznati pozitivne premike, ki jih zahodna medicina pripisuje akupunkturi kot dodatni pomoči pri lajšanju različnih bolečinskih sindromih.

Kako deluje akupunktura?

Zdravnik tradicionalne kitajske medicine (TKM) jo izvaja z različnimi tehnikami vbadanja posebnih tankih igel na akupunkturne točke, ki ležijo na energijskih kanalih, meridianih, preko katerih potuje vitalna življenjska energija Qi (izgovori či), poznana tudi pod imenom biopotencial ali bioenergija, skozi organe, tkiva, čutila itd. Namen akupunkture je uravnovesiti energije v telesu, kar pripomore k boljšemu počutju in zdravljenju najrazličnejših bolezni.

Akupunktura tako začenja samozdravljenje in spodbuja uravnoteženje sil »yin« in »yang«. Če namreč prost pretok energije zaustavi blokada, to pomeni začetek bolezni. Z akupunkturo pa poskrbimo, da se energija pretaka tudi v vseh notranjih organih in s tem izboljša zdravstveno stanje in splošno počutje.

Najbolj poznana in razširjena metoda zdravljenja TKM

Na telesu imamo 14 glavnih meridianov in 365 akupunkturnih točk, poleg katerih obstaja še kopica drugih in posebnih točk. Zdravnik TKM točke izbira glede na njihovo delovanje, lokacijo in potek ustreznega meridiana. Pri zdravljenju bolezni mora upoštevati tudi njihove medsebojne interakcije in kombinacije, ki vsebujejo lokalne, sosednje in distalne (oddaljene) točke. Izbira ni naključna, temveč poteka po določenih pravilih in v pravilnem zaporedju. Vsaka terapija z akupunkturo je drugačna, saj zdravnik TKM pri vsaki terapiji upošteva spremembe od prejšnje terapije ter prilagaja, dodaja in spreminja tehnike vbadanja igel v točke in tudi same točke.

Igle, ki jih zdravnik TKM uporablja, so sterilne in namenjene enkratni uporabi, ki jih po posegu odvrže med posebne odpadke. Materiali in igle so narejene in nadzorovane pod strogim očesom medicinskega nadzora o kakovosti.

Kaj so akupunkturne točke?

Na telesu imamo 14 glavnih meridijanov in 365 akupunkturnih točk, poleg katerih obstaja še kopica drugih in posebnih točk. Pri akupunkturi zdravnik TKM tanke akupunkturne igle vbada v točno določene točke, glede na njihovo delovanje, lokacijo in potek ustreznega meridijana. Pri zdravljenju bolezni mora upoštevati tudi njihove medsebojne interakcije in kombinacije, ki vsebujejo lokalne, sosednje in distalne (oddaljene) točke. Vsaka terapija z akupunkturo je drugačna, saj zdravnik TKM pri vsaki terapiji upošteva spremembe od prejšnje terapije ter prilagaja, dodaja in spreminja tehnike vbadanja igel v točke in tudi same točke.

akupunktura_content

Akupunkturne tehnike

Posamezne terapije se ločijo tudi glede na uporabljen tip igle ter po načinu zbadanja. Igle variirajo glede na dolžino, debelino, pomembna lastnost pa je tudi material, iz katerega so izdelane. Igle, ki jih danes uporablja zdravnik TKM, so sterilne in za enkratno uporabo, njihova kakovost pa nadzirana. Še vedno pa je znano, da se srebrne igle uporablja za pomirjujoče točke, zlate pa pri poživljajočih točkah. Učinek zabadanja igel je mogoče spodbuditi tudi s segrevanjem, hlajenjem, dodatnim rotiranjem ali celo zelo rahlim električnim tokom.

Glavobol, bolečine v križu, trd vrat in še mnogo več

Z akupunkturo se zdravijo različne bolezni in lajšajo težave, kot so bolečine v vratu, ramenih, hrbtu in mišicah, ginekološke težave, kot so neredne menstruacije, boleče menstruacije, predmenstrualni sindrom, težave v menopavzi, vnetje sečnega mehurja, prehladi in gripe, glavobol, migrena, črevesne in želodčne težave, hemeroidi, driska, visok krvni pritisk, nespečnost, tesnoba in depresija, stres, kožne bolezni, kot so nevrodermitis, psoriaza ali luskavica, alergije, seneni nahod, astma, bronhitis, vnetje sinusov itd. Ker deluje na centralni živčni sistem, se je izkazala za učinkovito metodo pri okrevanju po kapi, pri Parkinsonovi bolezni, demenci … Vedno pa je ključen ustrezen izbor akupunkturnih točk.

akupunktura

Kako poteka zdravljenje z akupunkturo?

Akupunkturist bolnika pred vsako terapijo najprej pregleda in oceni njegovo stanje s pomočjo diagnostičnih metod, kot je pregled jezika in pulzov na zapestjih obeh rok, kjer se zaznavajo notranji organi. Po pogovoru in nasvetih glede drugih dopolnilnih terapij, kot je najpogosteje zeliščna podpora, moksibustija, akupresura itd, se posameznik uleže na hrbet, trebuh ali na bok, odvisno od težave, zaradi katere je prišel. Akupunkturist sterilne igle vstavi na izbrane točke in takrat lahko posameznik občuti na tem predelu mravljinčenje ali rahlo zbadanje, gomazenje. Po vstavitvi igel lahko nastane tudi topa bolečina, ki pa kmalu popusti. Občutek gomazenja se lahko razširi tudi navzgor ali navzdol po meridijanu, kar naznanja prihod energije Qi, ki se je začela sproščati in teči po meridijanu. Po približno 30 nebolečih minutah akupunkturist igle nežno odstrani in zavrže.

Samo število terapij je odvisno od posameznika. Oseba s kroničnimi težavami bo morda potrebovala eno do dve terapiji tedensko približno dva meseca, medtem ko se pri osebi z akutno težavo stanje lahko začne izboljševati že takoj po prvi terapiji in se celotni cikel zdravljenja lahko zaključi že s šesto terapijo.

akupunktura ljubljana

Kakšni so učinki zdravljenja z akupunkturo?

S tem, ko odpravimo tako imenovane zamaške ali stagnacijo na meridijanih, se v telesu začne postopoma graditi ravnovesje, ki vpliva na krepitev notranjih organov. Lahko rečemo, da s stimulacijo akupunkturnih točk telo začne s procesom samozdravljenja. Dokazano je tudi, da akupunktura deluje protibolečinsko, saj sproža nastajanje endorfinov, ki so naravni blažilci v telesu, podobni učinkom opiatov.

Zanimiv učinek pa je tudi pojav izrazitih čustvenih stanj med akupunkturo. To seveda ni nič čudnega. Če človeka med seanso preplavijo močna čustva, je to le dokaz povezave fizičnega in čustvenega zdravja. Ne jemljimo kontrole nad čustvi, saj je to izraz, da se je pričel proces samozdravljenja. Bolezen je lahko namreč tudi posledica zatiranja čustev. Akupunktura pa v tem primeru zopet aktivira živčni sistem, s tem določene notranje organe, ki pa so tesno povezani s posameznimi čustvi.

Kakšni so uspehi zdravljenja z akupunkturo?

Omenili smo, da je lahko akupunktura pri bolečinskih sindromih, a ta učinkovita metoda deluje tudi preventivno. S spodbujanjem pretoka, razstrupljanjem telesa, zmanjševanjem vnetji in stresa ter spodbujanjem imunskega sistema namreč deluje na način preprečevanja razvoja bolezni in zdravstvene motnje.

Zakaj je akupunktura učinkovita?

Akupunktura sledi pomembnemu principu ter zdravi vzrok bolezni in ne le lajša simptomov, kot to velja za zdravila zahodne medicine. Le na ta način je omogočeno celostno zdravljenje. Učinkovitost metode pa se skriva tudi v aktiviranju centralnega živčnega sistema. To sprošča kemikalije v mišicah, hrbtenjači in možganih. Biokemične spremembe pa spodbujajo telo k samozdravljenju na fizični in duševni ravni.

Kljub temu da sodobne raziskave še niso gotove o obstoju meridianov, po katerih naj bi se pretakala energija, pa le te raziskave poudarjajo izjemne učinke akupunkture na živčni sistem, endokrini in imunski sistem, kardiovaskularni sistem in prebavni sistem. Akupunkturne točke lahko veljajo za mesta, preko katerih lahko spodbudimo živce, vezivna tkiva in mišice. Podpora različnim biološkim sistemom med drugim tudi izboljšuje spanec, seznam bolezenskih stanj, kjer je akupunktura učinkovita, pa zajema preko 200 različnih simptomov in bolezni.

Akupunktura v Ljubljani

V Sloveniji in Ljubljani je več ponudnikov akupunkture in drugih metod tradicionalne kitajske medicine, Dao Tradicionalna kitajska medicina pa vam zagotavlja strokoven kader, s poglobljenim teoretičnim in praktičnim znanjem. Prav zaradi vse tesnejšega povezovanja sveta in želje doktorjev po prenašanju svojega znanja lahko ob poškodbah, bolečinah, revmatoloških in drugih zdravstvenih težavah poizkusite tudi s tem neagresivnim načinom zdravljenja, ki po pomagal pri viru težave in ne le lajšal simptomov.

akupunktura

Pogosta vprašanja in odgovori

Je akupunktura varna?

Pri akupunkturi gre za varno in priznano metodo zdravljena, ki pa jo mora izvajati zato usposobljen zdravnik TKM. Že ta način zdravljenja prinaša pozitivne rezultate na počutje osebe, metoda pa je popolnoma varna tudi za kombinacijo z drugimi načini zdravljenja.

Zakaj se za akupunkturo odločajo tudi nosečnice?

Čedalje več nosečnic se odloča za akupunkturo, saj omogoča blaženje pri stranskih učinkih, ki jih imajo zdravila zahodne medicine, ki jih mora zaradi nosečnosti jemati, pomaga pri splošnih bolezenskih stanjih in lahko celo spodbudi popadke, če se ti sami ne pričnejo. Akupunkturo pa se odsvetuje nosečnicam v prvem trimesečju. Pomembno je tudi, da terapijo izvaja izobražen in izkušen zdravnik TKM.

Koliko stane akupunktura?

Preden se odpravimo na terapijo, moramo vedeti, da prvi korak k zdravljenju predstavlja diagnostika, kjer zdravnik s poglobljenim pregledom dobi celosten uvid v vaše psiho-fizično stanje, na podlagi tega pa nato predlaga in sestavi način zdravljenja. Sama terapija akupunkture stane okoli 30 €, neredko pa je predlagana tudi kombinacija akupunkture še s kako drugo metodo TKM.

Akupunktura in neplodnost?

Akupunktura lahko na povečano možnost za zanositev vpliva na več načinov. Izboljšuje delovanje jajčnikov, saj povečuje pretok krvi tudi v maternici, hkrati pa zmanjšuje stanje stresa in povečuje imunsko odpornost, kar je osnova za zdrav razvoj zaplodka. Pozitivne spremembe lahko prinese tudi pri moških, ki imajo težave z nizko kvaliteto in nizkim številom spermijev.

Ali so kakšni stranski učinki akupunkture?

Akupunktura je varna metoda zdravljenja, ko jo opravlja kvalificiran zdravnik TKM, takrat o stranskih učinkih skorajda ni govora. Neželeni odzivi so zelo redki, odsvetuje pa se nosečnicam v prvem trimesečju, saj takrat plod ni trdno ustaljen, povečana cirkulacija pa bi lahko pripeljala do neželenega splava.

Kako dolgo traja akupunktura in ali zbadanje igel boli?

Vboda iglice, ki ima tako ošiljeno konico, se skoraj ne čuti. V času terapije, ko imamo iglice v telesu približno od 20 do 30 minut, se lahko na določenih predelih pojavi občutek majhne napetosti na območju vboda. Občutek gomazenja se lahko razširi tudi navzgor ali navzdol po meridijanu, kar nakazuje, da se preteka energija Qi.

Rezervirajte svoj termin!

Vas zanima zdravljenje po metodah tradicionalne kitajske medicine (TKM)?