Nauk o Yin in Yang

阴阳

Yin in Yang predstavljata temeljni koncept v tradicionalni kitajski medicini (TKM), na kateri slonita diagnoza in zdravljenje. Ta dualistični koncept izvira v oddaljeni zgodovini, v stari kitajski filozofiji daoizma. Yin in Yang predstavljata univerzalno in posamezno celoto ter razlagata vse fizične pojave, zakonitosti in delovanja okoli nas in v človeku. Znotraj vsake stvari soobstajata oba, Yin in Yang, ki sta enakovredna in medsebojno odvisna ter šele skupaj tvorita harmonično celoto. Ker je njuna povezava tako tesna, pravimo da v vsaki Yin obstaja tudi nekaj Yanga ter da v Yangu obstaja nekaj Yin. Za primer lahko izpostavimo noč in dan. Noč je Yin v primerjavi z dnevom, ki je Yang. Vendar pa je čas od polnoči naprej (kljub temu, da je noč) bolj Yang narave, ker v sebi že nosi zametek dneva. Njun odnos je intenziven in dinamičen, saj se nenehno spreminjata, preoblikujeta, drug na drugega vplivata in sta tudi drug od drugega odvisna. V njunem odnosu sta oba hkrati vzrok in posledica.

Kroženje Yin in Yanga

V naravi se Yin in Yang nenehno gibljeta v določenih ciklih, kjer prihaja do njunega dvigovanja in spuščanja. Če tega kroženja ne bi bilo, tudi ne bi bilo življenja samega, ker bi manjkala gonilna sila in vzrok za interakcijo pojavnega sveta. V telesu lahko njuno kroženje ponazorimo s spreminjanjem vitalne energije Qi (Yang) v vodo (Yin), ki jo sili pošljeta po telesu navdzol (Yin). Voda (Yin) se potem v spodnjem telesu spreminja v Qi (Yang) in se začne dvigovati navzgor (Yang).

Diagnostika in zdravljenje po Yin in Yang

Kadar sta Yin in Yang v ravnovesju, potem človeškemu telesu vladata harmonija in zdravje. Do bolezni pride, ko se to ravnovesje poruši in začnejo notranji organi nepravilno opravljati svoje fiziološke funkcije. Bolezensko stanje je torej porušeno ravnovesje med Yin in Yang elementoma, ki lahko privede do prebitka ali primanjkljaja enega ali drugega elementa v telesu. Vzrok za nastanek bolezni v TKM pokaže bolezenska slika, ki je razdeljena na bolezensko sliko tipa Yang, v katero spadajo bolezenske slike Vročine in prebitka. To so akutne in progresivne bolezni. Pod skupino bolezenske slike tipa Yin spadajo bolezenske slike Mraza in primanjkljaja, ki označujejo kronične in regresivne bolezni.

Zdravljenje zahteva postavitev zdravilne protislike ugotovljeni bolezenski sliki. Yin tako potrebuje zdravilno protisliko Yang, Yang potrebuje zdravilno protisliko Yin. Prebitek se tako zdravi z zmanjševanjem (vroče se zdravi z mrzlim) in primanjkljaj z dovajanjem (mrzlo se zdravi z vročim). Na ta način se v telesu spet lahko vzpostavi harmonično ravnovesje. Vendar pa je zaradi nenehnega spreminjanja in dinamike Yin in Yanga včasih težko postaviti pravo diagnozo. To lahko opravijo le izkušeni zdravniki TKM, saj je od prave diagnostike odvisen tudi potek in izbira metode zdravljenja.

Yin in Yang glede na čutno zaznavanje

YIN
Noč
Luna
Zemlja
Ženska
Spodaj
Notranjost
Zadaj
Leva
Mraz/hlad
Šibko
Prostor
Čas

YANG
Dan
Sonce
Nebo
Moški
Zgoraj
Zunanjost
Spredaj
Desna
Vročina/toplota
Močno
Čas
Kar se razteza

Yin in Yang glede na organe in človeško telo

YIN (Zang organi)
Ledvica
Jetra
Srce
Vranica
Pljuča
Osrčnik
Blato, urin
Kri, voda
Okus
Bledica
Rdečica
Kisel, slan, trpek okus

YANG (Fu organi)
Mehur
Žolčnik
Tanko črevo
Želodec
Debelo črevo
Trodelni grelec
Solze, pot, slina
Qi, ogenja
Vonj
Rdečica
Hrbtna stran
Sladek, grenek, brezokusen