Nauk o petih elementih

Tako kot teorija o Yin in Yang ima tudi nauk o Petih elementih svoj izvor v stari kitajski daoistični filozofiji. Nauk pravi, da je ves pojavni svet zgrajen na podlagi gibanja in spreminjanja petih osnovnih elementov: LES (木), OGENJ (火), ZEMLJA (土), KOVINA (金) in VODA (水). Vseh pet elementov ima tesno medsebojno povezavo, ki skupaj tvorijo stabilno, organizirano in harmonično celoto. Elementi se med seboj nadzirajo, proizvajajo, stimulirajo in zavirajo, kar predstavlja uravnotežen sistem. Vsak od elementov ima tudi svoje specifične lastnosti, ki ga ločujejo od drugih. Vendar pa elementi ne predstavljajo le sistema v naravi, temveč igrajo pomembno vlogo v človeškem telesu. Vsak izmed petih elementov je namreč povezan z določenim notranjim organom (Zang ali Fu), čutilnim organom, tkivom in čustvi (delitev je še širša).

ELEMENT
LES
OGENJ
ZEMLJA
KOVINA
VODA

ZANG ORGAN (polni)
JETRA
SRCE
VRANICA
PLJUČA
LEDVICA

FU ORGAN (votli)
ŽOLČNIK
TANKO ČREVO
ŽELODEC
DEBELO
MEHUR

ČUTILNI ORGAN
OČI
JEZIK
USTA
ČREVO
UŠESA

TKIVA
TETIVE
OŽILJE
MIŠICE
NOS KOŽA IN DLAKE
KOSTI

ČUSTVA
JEZA
VESELJE
ZASKRBLJENOST
ŽALOST
STRAH

Dinamika Petih elementov in njihova povezava z notranjimi organi predstavlja zelo kompleksen sistem njihovih medsebojnih odnosov. Obstaja več ciklusov ali sosledij po katerih se elementi in notranji organi med seboj povezujejo. To je ciklus proizvajanja (Sheng 生), ciklus nadziranja (Ke 克), ciklus omejevanja (Cheng 乘) ter ciklus povratnega omejevanja (Wu 侮).

Ciklus proizvajanja/ ustvarjanja

Les (Jetra) proizvaja Ogenj (Srce). Kri shranjena v Jetrih po potrebi napaja Srce s Krvjo.
Ogenj (Srce) proizvaja Zemljo (Vranica). Toplota Srca greje in krepi Vranico.
Zemlja (Vranica) proizvaja Kovino (Pljuča). Vranica proizvaja energijo Qi in telesne tekočine, ki jih pošlje do Pljuč.
Kovina (Pljuča) proizvaja Vodo (Ledvica). Pljuča pošiljajo telesne tekočine do Ledvic in jim obenem pomagajo spreminjati Qi iz Esence (Jing).
Voda (Ledvice) proizvaja Les (Jetra). Ledvice s svojo Esenco (Jing) hranijo Jetra, ki jo spremenijo v Kri.

sheng

Ciklus nadziranja

Les (Jetra) lahko odpravi zastoje, ki se nahajaju v elementu Zemlje (Vranica).
Ogenj (Srce) nadzira s svojo toploto element Kovine (Pljuča), da ne pride do prekomernega odvajanja iz Pljuč.
Zemlja (Vranica) nadzira pretok vode elementa Vode (Ledvica).
Kovina (Pljuča) pošilja navzdol Qi in nadzira element Lesa (Jetra) tako, da zavira kipenje Yanga Jeter navzgor.
Voda (Ledvica) nadzira element Ognja (Srce) tako, da preprečuje in zaustavlja kipenje vročine Srca navzgor.

ke

Diagnostika in zdravljenje po sistemu Petih elementov

Poznavanje dinamike Petih elementov v povezavi z notranjimi organi pomaga razumeti in poiskati vzroke za nastanek določene bolezni. Spremembe in delovanje notranjih organov (in elementov) se vedno odražajo na zunanjosti telesa, zato lahko na podlagi opazovanja jezika, oči, ušes ipd. ugotovimo kateri izmed petih elementov prevladuje ali je oslabljen. Pogosto se v kitajski diagnostiki slišijo izrazi, kot je »Les duši Zemljo«, kar kaže na neuravnovešeno delovanje Jeter in Vranice ali Jeter in Želodca.

Pri zdravljenju je potrebno poleg prizadetega organa, ki je bil osnovni povzročitelj nekega bolezenskega stanja, dodatno zdraviti, krepiti ali spodbujati še ostale organe, ki igrajo vlogo pri določeni bolezni, saj se šele s celotno vzpostavitvijo ravnovesja elementov in notranjih organov telo lahko ozdravi.