Taijiquan in Qigong

Taijiquan 太极拳

Taijiquan je stara kitajska veščina gibanja, ki jo mnogokrat poimenujemo tudi Tehnika dobrega počutja, saj vsestransko dobro vpliva na telesno in duševno počutje. Vadba je primerna za vse starosti in pri pravilnem izvajanju tudi nima negativnih učinkov. Za doseganje polne učinkovitosti pa jo je potrebno izvajati redno in potrpežljivo.

Taijiquan je tudi ena izmed vrst terapij v Tradicionalni kitajski medicini. Z vadbo vplivamo na delovanje notranjih organov, saj ob pravilnem izvajanju omogoča telesu vrnitev v naravni in zdravi položaj. S tem zagotovimo telesu optimalno kroženje energije Qi, Krvi in drugih telesnih tekočin, ki preko kanalov (meridianov) oskrbujejo in krepijo telo. Vadba izboljšuje tudi respiratorni in srčno-žilni sistem.

Z rednim izvajanjem taijiquana telesu priskrbimo stabilnost in hkrati krepimo imunski sistem, ki nas varuje pred raznimi zunanjimi patološkimi vplivi (Veter, Mraz, Vročina …). Tako se je izkazal za odlično preventivno sredstvo kot tudi dolgotrajno ohranjanje zdravja.

Obstaja mnogo različnih oblik in tehnik taijiquana, vendar ostaja namen vseh enak, to je dobro počutje in ohranjanje zdravja. Čeprav izhaja iz borilnih veščin, je poznan kot ‘notranja’ borilna veščina, kjer smo nasprotniki kot tudi zavezniki mi sami.

qigong

Qigong 气功

Qigong je tako kot taijiquan kitajska veščina, ki je del Tradicionalne kitajske medicine. Qigong je v kitajskem jeziku sestavljen iz dveh besed, to sta qi in gong. Qi pomeni vitalno energijo, gong pomeni veščino. Zaradi tega mu pravimo veščina Qija oz. veščina, s katero krepimo Qi ali tudi veščina dihanja. Qigong se je namreč razvil iz starih daoističnih tehnik dihanja, saj so daoistični mojstri verjeli, da si lahko s počasnim in globokim dihanjem podaljšujejo življenje ali celo dosežejo nesmrtnost.

Skozi tisočletja se je razvijal in prakticiral z namenom, da bi človeku ohranjal zdravje telesa, uma in duha. Qigong človeka zajema v vseh njegovih aspektih in je zato poznan kot holistična (celostna) metoda za ohranjanje zdravja. Primeren je kot preventiva, zdravi pa lahko tudi nekatera bolezenska stanja. Z rednimi vadbami qigonga neposredno izvajamo samozdravljenje telesa. Qigong ne izčrpava telesa in notranjih organov, temveč regenerira in revitalizira celotno telo.

Kot pri taijiquanu tudi pri qigongu obstajajo različne veje. V osnovi se deli na Zdravilni qigong, Filozofski qigong, Spiritualni qigong in Borilni qigong.

Zdravilni qigong je preventivno-terapevtski, ki se ukvarja tako s preventivo zdravja, kot tudi samozdravljenjem in hitrejšim okrevanjem po boleznih in poškodbah.

Pomembno je, da se pri uporabi te metode posvetujemo z zdravnikom ali izkušenim terapevtom, saj se pri nekaterih težavah in boleznih uporaba ventuz tudi odsvetuje: kožne rane, edemi, pri nosečnicah (na trebuhu in križu), pri ljudeh, ki radi krvavijo, tudi kadar je v telesu prebitek Vročine in podobno.

Rezervirajte svoj termin!

Vas zanima zdravljenje po metodah tradicionalne kitajske medicine (TKM)?