Diagnostika

Prava diagnoza je vsekakor bistvena za uspešno zdravljenje bolezni

Prvi princip in pravilo v tovrstni medicini je zdravljenje izvora bolezni. Tako je v tradicionalni kitajski medicini diagnostika posebna veja medicine z zelo močnim teoretičnim in praktičnim ozadjem. Temelji na analitičnem in sintetičnem sklepanju o različnih sklopih bolezenskih simptomov in znakov, pridobljenih s štirimi diagnostičnimi metodami: opazovanje, poslušanje in vonjanje, palpacija ali tipanje in spraševanje.

Na podlagi znakov in simptomov, ki so del širše bolezenske slike, zdravnik Tradicionalne kitajske medicine ustrezno določi zdravilno protisliko ter odredi princip zdravljenja. To omogoča postavitev individualne diagnoze, kateri je prilagojeno tudi individualno zdravljenje posameznika. Za lažjo ponazoritev si lahko predstavljamo ključavnico in ključ. Za odklepanje ključavnice (bolezenska slika) potrebujemo ključ (zdravilna protislika), ki ima ravno nasprotni vzorec od tistega, ki je v ključavnici in s katerim odklenemo vrata bolezni in omogočimo zdravljenje.

Diagnostika TKM pomaga pri zgodnjem odkrivanju bolezni

Ena izmed prednosti Tradicionalne kitajske medicine se kaže tudi v zgodnjem odkrivanju bolezni, saj tradicionalna kitajska medicina (TKM) že sleherno slabo počutje priznava za bolezen oz. porušeno ravnovesje. Prav iz tega razloga se je izkazala za zelo učinkovit medicinski sistem v zgodnjih fazah bolezni, ki jih nekateri drugi medicinski sistemi zaradi odsotnosti objektivnih izvidov pogosto zanemarjajo.

diagnostika

Pri diagnostiki Tradicionalne kitajske medicine zdravnik poleg omenjenih štirih metod sočasno opazuje tudi psihično in fizično ravnovesje posameznika. Pogosto vpraša tudi po ostalih kliničnih podatkih, kot so rentgenske slike, laboratorijski izvidi krvi, ultrazvoki organov ipd, saj mu to poleg lastnih metod omogoča boljšo oceno poteka in napovedi razvoja (prognoze) bolezni.