Izkušnja Sonje Javornik o kozmetični akupunkturi -revija Jana

Kitajska skrivnost pomlajevanja 

Vas zanima kaj imam skupnega z Jennifer Aniston, Sandro Bullock, Jennifer Lopez, Kim Kardashian, Bar Rafaeli…? Tako kot one sem preizkusila kozmetično akupunkturo, ki velja za alternativo botoksu in operativnim posegom. In lahko potrdim – učinkuje! 

Že desetletje sem redna obiskovalka ordinacije tradicionalne kitajske medicine (Dao TKM), saj sem z leti spoznala, da kitajski zdravniki učinkovito lajšajo in odpravljajo različne tegobe. Ko sta mi torej dr. Wang Zili in Petra Kolar, vodja ordinacije in prevajalka, predlagala, da poskusim kozmetično akupunkturo, še preden jo sploh dajo v redno ponudbo, sem takoj pristala.
Po prvem navdušenju so se pojavile skrbi. Iglic se hudo bojim, še pri odvzemu krvi mižim, le kako bom prenesla, da mi jih zabadajo po obrazu? Kadar mi jih po telesu, mižim. Ne gledam. Zdržim. No, saj v resnici (če si pri miru) iglice niso boleče in jih niti čutiš ne, ko ležiš. Ampak to, da me med terapijo ne boli, še ne pomeni, da me naslednjič spet ne bo hudo strah.  

40 minut z iglicami 

Dr. Wang Zili mi je najprej povedal, kako bodo potekale terapije. “Kozmetična akupunktura ni invaziven poseg, pomaga pa koži pridobiti napetost in mladostnost. Ko smo mladi, je presnova v celicah hitra in koža na obrazu je napeta; ko se približujemo menopavzi, pa celice izgubijo polnost, postanejo ohlapnejše. Z akupunkturo bomo spet oživili celice, da bodo postale polnejše,” mi je razložil. V nasprotju, s približno 20 iglicami, kolikor jih pri običajnih terapijah razporedi po telesu, bo zdaj toliko (čeprav manjših) iglic na obrazu, še kakih 15 pa po telesu – da ne bi imela glavobolov in da bodo hkrati z lepotnim učinkom koristi za zdravje.
Legla sem na mizo, zdravnik pa mi je naprej očistil kožo, me zmasiral z rokami, nato pa z masažnim valjčkom obdelal obraz okoli oči, na licih, čelu. Po masaži se je začelo… Morda je sreča, da nisem imela časa, da bi mi misli pobegnile v panične vode. Iglic se resnično skoraj ne čuti, saj so še tanjše od običajnih. Ko se je zabadanje po obrazu končalo, je zdravnik razporedil še iglice po telesu, jaz pa sem potem ležala, počivala in pustila, da akupunktura naredi svoje. Vsakič vsaj 40 minut.  

Koristi je več 

Po teoriji tradicionalne kitajske medicine (TKM) lepota prihaja od znotraj. Akupunktura poveča pretok krvi in telesnih tekočin, s čimer pomaga vzdrževati zdrav tonus kože in mišic, tako da kožo in obrazne mišice hrani, vlaži ter dviguje upadlo energijo. S povečanjem limfnega pretoka se okrepi tudi imunski sistem – naša koža pa je njegov del. Ko s terapijami vzpostavijo ravnovesje notranjih organov in dober pretok energije po telesu, so naše telo, um ter videz sijoči. Z akupunkturo lajšamo stres in dvignemo prirojeno moč, vitalnost ter zdravje. Tako se počutimo mlajši, takšni pa smo potem tudi videti.
Raziskava je pred časom pokazala, da so bili pri kar 98 odstotkih ljudi rezultati vidni že po prvi terapiji. Največ jih je opazilo, da je koža postala svetlejša, prožnejša, da imajo manj gubic in podočnjakov. Opazili pa so tudi boljše splošno počutje. Ker gre tudi pri tej terapiji – kot pri vseh terapijah TKM – za celostni pristop, zdravnik svetuje tudi glede živil, ki naj bi postala del vsakdana, ter zeliščno podporo, če je potrebna oziroma če gre za kompleksnejše zdravljenje kože. Tako sem tudi sama ves čas dobivala zeliščne tablete in pila posebne čaje. 

Prvi komplimenti 

Po prvi terapiji sem imela kup obveznosti, zato sem se zakopala v delo. Pozno popoldne sem šla na stranišče, in ko sem si umila roke, sem bila šokirana – moj pogled je bil bolj odprt, kot da bi se mi dvignile obrvi. Na terapije sem potem hodila deset tednov zapored, saj zdravnik za dolgotrajni učinek priporoča od 8 do 12 obiskov. Takega šoka, kot je bil po prvi terapiji, ko sem se pogledala v ogledalo, nisem več doživela. Počutila pa sem se dobro, bolje kot prej, tudi z videzom sem bila zadovoljna, ampak ni se mi zdelo, da bi bila prav drastična razlika. Že po drugi terapiji sem dobila prve komplimente.
Po posegu, kot je vbrizgavanje botoksa, je sprememba precejšnja, opazna. Pri lepotni akupunkturi pa gre za naravne procese, ki niso tako radikalni. Sem se pa iz tedna v teden počutila bolje. Vedno bolje sem spala, izginile so bolečine v sklepih, križ me sploh ni bolel, bolje je bilo glede migren, zabuhlosti… Čeprav sem že prej hodila na terapije zaradi svojih zdravstvenih težav, je bilo stanje telesa zdaj boljše, saj sem prihajala pogosteje.  

kozmetična akupunktura

Učinki so še kar tu

“Pri prvi terapiji, ko sem začel s kozmetično akupunkturo, so bili prisotni zakrčenost jeter, primanjkljaj pljučne energije in pomanjkanje ledvičnega aspekta yin. Tako sem sočasno s kozmetično akupunkturo vzpostavljal ravnovesje na vseh organih in šibkih področjih, zato ste se počutili seveda bolje, z več energije in verjetno bolj sproščeni,” je razložil zdravnik Wang Zili. “Tudi pri izvajanju kozmetične akupunkture je pomembno celostno ravnovesje telesa, ne le sijaj kože in zmanjšanje gubic, ker je potem tudi učinek dolgotrajnejši, če je vse telo v harmoniji.”
Terapija je torej imela vidne, pa tudi nevidne dobrodejne učinke. Zdaj je že nekaj tednov od njenega zaključka, učinki pa so še kar tu.