Ginekološke težave

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) ima pomembne prednosti pri zdravljenju ginekoloških motenj. Človeka obravnava celostno, saj vsak znak in simptom, tako fizični kot čustveni, razume in razlaga v odnosu do drugih znakov in simptomov. Zdravljenje tako ni namenjeno samo odpravljanju fizičnih simptomov, temveč gre za doseganje ravnovesja v celotnem telesu, tudi na čustvenem področju.

Akupunktura in zeliščna medicina dosegata izjemne rezultate pri zdravljenju nekaterih ginekoloških motenj, kot so dismenoreja (boleča menstruacija), amenoreja (izostanek menstruacije), sindrom policističnih jajčnikov (PCO), nenormalne maternične krvavitve, predmenstrualni sindrom (PMS), endometrioza, menopavzalni sindrom, neplodnost, vnetje nožnice, vnetje materničnega vratu ipd.

Zdravljenje je prilagojeno posamezniku

Zdravljenje je vedno prilagojeno posamezniku, ki ga zdravnik predlaga po temeljitem diagnostičnem pregledu. Iz tega razloga so tudi metode in časovni okvir zdravljenja lahko za enako bolezen pri dveh osebah popolnoma različni. Zdravnik TKM zdravljenje ginekoloških težav na primer prilagaja glede na menstrualni ciklus, zato lahko priporoča terapije pred menstruacijo, po menstruaciji ali v času ovulacije. V splošnem pa velja, da se terapije izvajajo tedensko (1 do največ 3 krat na teden, odvisno od težave), s približno enakomernimi dnevnimi razmiki. Pri kroničnih težavah lahko sklop terapij šteje do 10 terapij, v ostalih primerih manj.

Izbrana prehrana pripomore h okrevanju

S pravilno izbranimi živili lahko tudi sami pripomoremo k hitrejšemu in boljšemu okrevanju. Zdravnik vam bo tako priporočal tudi hrano, živila, čaje, prehrambene dodatke s katerimi lahko okrepite vaše telo in notranje organe ter s tem poskrbite za harmonično ravnovesje celotnega telesa.

Ko se odpravimo na pregled k zdravniku TKM, je dobro, da imamo zabeležene tudi določene datume, kot so: zadnji dan menstruacije, ciklusi vsaj zadnjih treh menstruacij, kdaj (pri kateri starosti) je nastopila prva krvavitev, zadnja menstruacija (v primeru menopavze), kakšne so krvavitve (močne, normalne, šibke), lahko vas vpraša tudi, če je prisotna napetost dojk, vaše čustveno stanje (razdražljivost, jeza, žalost, malodušje, PMS…) ipd.

Menopavza

Nastop menopavze predstavlja pomemben korak v življenju ženske. To je točka, ko se menstruacija trajno ustavi, kar pomeni, da ženska tudi ne more več zanositi. Poleg tega lahko prinaša ta hormonska sprememba tudi veliko neželenih učinkov, kot so oblivanje, potenje, nespečnost, spremembe v čustvovanju in nihanje razpoloženja (izbruhnejo pretirana čustva, jeza, strah, skrb…). Kitajska zeliščna medicina kot tudi njene druge metode so za zdravljenje teh težav uspešne že več let. Tako postaja TKM vedno bolj priljubljena alternativna metoda za hormonsko nadomestno zdravljenje.

V tradicionalni kitajski medicini so Ledvice odgovorne za našo prenatalno energijo, ki smo jo prejeli od naših staršev ob spočetju (več v Kaj je TKM). To je tudi vodilna energija, ki nadzira našo rast, spolno zrelost in hormonski sistem. Nastop pubertete in menopavze je tako odraz vzpona in zatona te prvobitne energije. Ledvice so tudi organ, ki igra pomembno vlogo pri tvorbi sperme pri moškem in jajčec pri ženskah.

Ledvice so po TKM tudi edini organ, ki vsebuje oba aspekta, Yin in Yang. Tako je ključna tudi diagnoza, kjer zdravnik TKM ugotovi, ali so glavni simptomi menopavze povezani s tipom pomanjkanja Yin ali pomanjkanja Yang energije. Pri tipu pomanjkanja Ledvične Yin lahko opažamo simptome, kot so navali vročine, nenormalno potenje, boleč hrbet in kolena, suha koža ali usta, rdeč jezik. Zdravljenje se tako usmeri v krepitev Ledvične Yin in posledično tudi na Jetra, ki so tesen partner Ledvic. Kadar gre za tip pomanjkanja Ledvičnega Yang pa opažamo simptome, kot je hladni občutek v telesu (zlasti rokah in nogah), manjši libido, pogostejše uriniranje, včasih se lahko pojavi driska, jezik je bled. Zdravljenje je tako usmerjeno v krepitev Ledvičnega Yang, na Jetra ter Vranico, ki imata tudi močan vpliv na delovanje Ledvic in ju je potrebno dodatno opazovati. Poleg navedenega zdravnik TKM upošteva še ostale težave in simptome, zato vas na pregledu temeljito izpraša in pregleda ter tako zagotovi in svetuje terapijo, ki je najustreznejša za vas.

V obdobju menopavze je pomembna tudi prehrana, saj določena živila hladijo, določena telo grejejo. Da telesu povrnemo porušeno ravnovesje, je pomembno tudi, kaj uživamo. Zdravnik TKM vam bo svetoval glede prehrane in živil, katerih morate uživati več ali pa se jih raje izogibati.

Neplodnost

Neplodnost je v modernih družbah postala pogosta težava, saj naj bi po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zajemala kar 80 milijonov parov, kar pomeni vsak deseti par. Vzrokov neplodnosti je po mnenju strokovanjakov vedno več, velikokrat pa vzrok ostane nepojasnjen.

Tradicionalna kitajska medicina pri zdravljenju neplodnosti vključuje še ostale dejavnike, ki jih zahodna medicina pogosto zanemarja in tako poleg najbolj očitnega problema išče še druge, globlje vzroke. Vzroki za neplodnost so pri TKM razdeljeni v 3 osnovne skupine. V te spadajo sindromi primanjkljaja oz pomanjkanja, sindromi stagnacije in sindromi notranje Vročine.

Sindrom primanjkljaja oz pomanjkanja preprečuje hormonskemu sistemu, da bi pravilno vplival na spolne in reproduktivne funkcije organov. Sindrom stagnacije pa kljub pravilnemu hormonskemu delovanju in sposobnosti na odzivanje hormonov preprečuje reproduktivnim organom normalen odziv na hormone. To vpliva na normalno cirkulacijo, ki jo zavira. Sindrom notranje Vročine je lahko povezan z okužbo ali vnetnim procesom, kar povzroči slabšo kvaliteto sperme ipd. in lahko vodi do moške neplodnosti. Pri ženskah so to lahko razne ginekološke okužbe in vnetja, ki prav tako lahko vodijo do neplodnosti.

Tradicionalno kitajsko medicino uporabljajo za zdravljenje neplodnosti že 2.000 let. Leta 2002 pa je bila objavljena tudi nemška študija, ki kaže na delovanje in učinke akupunkture na zdravljenje neplodnosti. Študija je pokazala, da je 34 od 80 žensk, ki je poleg postopka IVF hodila na akupunkturo, zanosilo. Od nadaljnih 80 žensk, ki so bile v postopku IVF brez akupunkture, pa jih je zanosilo 21. Kasneje so naredili še raziskavo v Ameriki, katere rezultati kažejo, da je kar 51 odstotkov žensk, ki so poleg IVF hodile na akupunkturo, tudi zanosilo, medtem ko je bilo žensk, ki so se poslužile le postopka IVF in zanosile, samo 36 odstotkov.

Akupunktura pomaga, da energija Qi nemoteno teče po telesnih kanalih, meridianih. Njen cilj je uravnovesiti pretočnost s spodbujanjem in stimuliranjem akupunkturnih točk po telesu. Tako se izboljša pretok Krvi v spolne organe in tudi izboljša oz stabilizira raven hormonov. To povečuje funkcijo jajčnikov pri ženskah ter proizvodnjo in kvaliteto spermijev pri moških.

Potek in zdravljenje ter tudi število terapij je zelo odvisno od diagnoze, ki jo postavi zdravnik TKM. Zdravljenje je vedno prilagojeno posamezniku, zato se pri ženskah upoštevajo menstrualni ciklusi in predvsem čas ovulacije. Včasih terapija vključuje oba partnerja, včasih samo enega. Terapije se lahko izvajajo tedensko, približno 2 terapiji na teden ali pa mesečno (3 krat), glede na ovulacijo.

Rezervirajte svoj termin!

Vas zanima zdravljenje po metodah tradicionalne kitajske medicine (TKM)?