Dermatološke težave

Koža je največji človeški organ, saj telo prekriva v celoti in je tudi najbolj vidna in ranljiva. Njena funkcija je skrb za ohranjanje in regulacijo telesne temperature ter zaščita ostalih notranjih organov pred škodljivimi vplivi okolja. Skrbi tudi za vlažnost in preprečuje dehidracijo telesa. Kožne bolezni in dermatološke težave kot so akne, ekcemi, psoriaza (luskavica), razni dermatitisi (atopijski nevrodermitis, kontaktni dermatitis), rozaceja, suha koža ipd so zelo pogoste in povzročajo nelagodje.

TKM je učinkovita in uspešna metoda zdravljenja dermatoloških težav

Tradicionalna kitajska medicina se je izkazala za zelo učinkovito in uspešno metodo zdravljenja dermatoloških težav, saj išče vzroke za nastanek bolezni in ne le lajša simptomov. V TKM se posledica nepravilnega delovanja notranjih organov in splošnega neravnovesja odraža tudi na površini telesa, kar lahko pripelje do mnogih dermatoloških težav. Prednost tovrstnega zdravljenja je izvajanje neagresivnih metod, ki telo od znotraj krepijo in tudi nimajo stranskih in neželenih učinkov.

Izvedene so bile že številne klinične študije, ki so dokazale učinkovitost metod zdravljenja tradicionalne kitajske medicine. Na oddelku za Dermatologijo v znameniti pekinški bolnišnici Beijing Guan Anmen je zdravnik in profesor Zhu Renkang opravil raziskavo, ki je vključevala 108 bolnikov z razširjeno psoriazo (luskavico), z namenom raziskati učinkovitost kitajske zeliščne medicne v zdravljenju te trdovratne bolezni. Njegovi rezultati so pokazali, da je bilo 72,2 odstotka bolnkov ozdravljenih, 11,1 odstotek pa je pokazal bistveno izboljšanje. Uspešnost in učinkovitost je bila torej več kot  80 odstotna.

Vročina in Vlaga sta glavna vira za dermatološke težave

V tradicionalni kitajski medicini upoštevajo dva glavna vira, ki lahko povzročata težave s kožo, to sta Vročina in Vlaga v telesu. Vročina je Yang patogeni faktor, ki okvarja telesno Yin in s tem povzroča prekomerno aktivnost znotraj telesa. Vlaga pa je Yin patogeni faktor, ki okvarja telesni Yang in s tem povzroča stagnacijo znotraj telesa. Vsekakor je za pravi vzrok potreben temeljit pregled pri zdravniku TKM, ki bo s pravo diagnozo lahko svetoval in predlagal najustreznejšo terapijo. Spremembe bo preverjal na vsaki terapiji, kjer bo pregledal stanje vašega jezika, ušes ter izvedel pulz diagnostiko (merjenje pulza vdolž zapestij obeh rok) ter temu prilagajal terapije.

Pri zdravljenju kot tudi vzdrževanju splošnega zdravja je pomembna tudi prehrana, telesna aktivnost ter čustvena stabilnost. Čustveni stres, kot so negativna čustva, na primer jeza, ljubusumje, pretirana zaskrbljenost in razmišljanje, prav tako vplivajo na notranje dogajanje in rušijo ravnovesje. Zdravnik TKM vam bo svetoval in podal smernice za zdrav življenjski slog (ustrezna prehrana za vaše telo, telesne vaje) ter naučil določene akupresurne točke, ki jih lahko z različnimi tehnikami (pritisk, kroženje, masiranje) uporabljate vsakodnevno tudi sami. Te se kažejo še posebej učinkovite pri kožnih težavah, kjer je prisotna srbečica.

Rezervirajte svoj termin!

Vas zanima zdravljenje po metodah tradicionalne kitajske medicine (TKM)?