Nevrološke in duševne bolezni

Stres

Stres, kronična utrujenost, občutek nemoči, tesnoba, malodušje in pomanjkanje energije povzročajo spremembe v telesu, ki lahko vodijo v pojav bolezni ali vplivajo na njen potek. Ker rušijo ravnovesje znotraj telesa in na notranjih organih ter oslabijo pretok energije Qi in Krvi, lahko preko živčnega sistema oslabijo imunski sistem.

Porušeno ravnovesje znotraj telesa oslabi pretok energije Qi

Po tradicionalni kitajski medicni so Jetra tisti organ, ki je najbolj prizadet, kadar smo izpostavljeni stresu in stresnim situacijam. Njihovi primarni funkciji sta telesu zagotoviti prosti pretok energije Qi ter skladiščenje Krvi, ki pa ju stres onemogoča. Na meridianih se naredijo tako imenovani zamaški ali stagnacija energije in Krvi. Oslabljena in izčrpana Jetra vplivajo tudi na pretok energije Vranice, katera zaradi oslabljenosti ne more opravljati svojih funkcij, ki sta predvsem transport in transformacija hrane in vode. Vranica ima tudi edina sposobnost, da po rojstvu iz hrane kot materialne osnove ustvarja Kri in energijo Qi.

Celostno zdravljenje telesa in duha

Zdravljenje stresa je po tradiciolnalni kitajski medicini usmerjeno v krepitev Jeter ter obnovitev in povrnitev prostega pretoka energije Qi in Krvi na prizadetih mestih organov ter telesnih kanalov (meridianov).  Samo zdravljenje in terapije so vedno prilagojene posamezniku, zato zdravnik TKM upošteva vse aspekte in delovanja bolnika. Pogosto se med seboj kombinirajo vrste terapij kot je akupunktura, prehranska in zeliščna terapija, uporaba ventuz ali aurikuloterapija. Zdravnik vam bo svetoval tudi živila, ki so za vas najprimernejša ali živila, katerim se je bolje izogibati. Za celostno zdravljenje telesa in duha ter predvsem obvladovanje stresa se poleg terapij priporoča tudi izvajanje telesnih aktivnosti, kot so tajiquan (tai chi), qigong (či gong) ali daoyin (vrsta kitajske joge), ki so tudi del tradicionalnega zdravljenja v kitajski medicini.

Protibolečinske terapije

Bolečino sproži občutek v živčnem sistemu in je lahko ostra ali topa, ponavljajoča ali stalna, lokalizirirana (kot je na primer bolečina v križu) ali zajema celotno telo (kot so bolečine v mišicah zaradi gripe). Včasih nas bolečina opozori na določeno poškodbo ali bolezen, ki potrebuje večjo pozornost. Čeprav bolečina ponavadi izgine, ko je obravnavan osnovni problem, lahko kljub temu traja več tednov, mesecev ali celo let in se tako sprevrže v kronično bolečino.

Med najpogostejše bolečine spadajo bolečine v križu, bolečine v sklepih, bolečine v vratu, glavoboli, bolečine zaradi osteoartritisa, išias, bolečine nastale zaradi poškodb, menstrualne bolečine, fibromialgija, teniški komolec, sindrom karpalnega kanala ipd.

Akupunkturo so podrobneje raziskovali več let, saj se je izkazala za odlično alernativo klasičnim analgetikom, ki le začasno ustavijo bolečino. Za akupunkturo obstaja mnogo razlag, kako naj bi vplivala na telo. Ena izmed njih pravi, da naj bi vplivala na centralni živčni sistem, vendar znanstveno to še ni dokazano. Kažejo se le njeni pozitivni učinki in rezultati, ki jih ni mogoče spregledati.

Prava diagnoza je vsekakor bistvena pri zdravljenju bolnika.

Odkriti je potrebno vzrok za nastanek bolečine in telo v skladu s tem tudi zdraviti. Zdravnik TKM tako upošteva vse metode diagnosticiranja (opazovanje, poslušanje in vonjanje, palpacija ali tipanje ter spraševanje), na podlagi katerih lahko določi problem oz neravnovesje, ki se odvija znotraj telesa. Vse terapije so individualne in se prilagajajo trenutnemu stanju posameznika oz odzivu na prejšnjo terapijo.

Učinkoviti in hitri rezultati se najbolj kažejo pri svežih poškodbah in bolečinah, zato se priporoča čimprejšnji obisk terapevta oz zdravnika TKM. Izbira terapije je odvisna od vrste bolečine in tudi posameznika, katero zdravnik TKM svetuje po opravljeni diagnostiki. Lahko gre za eno vrsto terapije ali pa kombinacijo terapij, kot je akupunktura z moksibustijo ali akupunktura z uporabo ventuz, zeliščna medicina in podobno.

Število terapij je odvisno tudi od stanja posameznika.

Zdravnik TKM upošteva vse aspekte, kot so akutne ali kronične bolečine, starost, poškodbe, operacije, fizična kondicija posameznika, poklic ki ga opravlja, nosečnost, prehranjevalne navade, razvade, kot so kajenje, uživanje alkohola itd.  Običajno se število terapij giba med 5 do 12, pri akutnih bolečinah lahko tudi manj (2 do 5 terapij).

Za ohranjanje zdravja in povrnitev v zdrav način življenja zdravnik TKM svetuje tudi glede prehrane, telesne aktivnosti, ki je za posameznika najbolj primerna ter bolnika nauči tudi določene akupesurne točke, katere lahko za krepitev preventive in tudi v določenih akutnih stanjih (za blaženje) uporabijo sami.

Nespečnost

Kakovosten spanec je zelo pomemben, saj ohranja in obnavlja delovanje celotnega organizma. Zaradi stresa, preobremenjenosti, kroničnih bolečin in drugih dejavnikov je pojav nespečnosti velik spremljevalec današnjega hitrega tempa življenja.

Obstaja več tipov nespečnosti

prehodna nespečnost (traja manj kot 1 teden), akutna nespečnost (traja do 1 meseca) in kronična nespečnost (traja dlje kot 1 mesec).  V sodobni medicinski znanosti pride do pojava nespečnosti zaradi motenj v delovanju živčnega sistema.

Po teoriji tradicionalne kitajske medicine pa obstajajo številni dejavniki, ki povzročijo nespečnost. Eden izmed njih je emocionalni (čustveni) dejavnik, ki zmoti delovanje Jetrne energije Qi, kar lahko povzroči stagnacijo, ki ustvari notranji Ogenj. Posledica tega je motnja v delovanju našega uma, ki se kaže kot nemir ali nervoza. Drugi dejavnik je psihični ali telesni prenapor, ki oslabi delovanje Srca in Vranice. Vzrok za pojav nespečnosti je po TKM lahko tudi prekomerna poraba energije Yin v ledvicah ali hiperaktivnost srčnega Ognja, kar je posledica šibkega fizičnega telesa ali kronične bolezni. Poleg naštetih je lahko vzrok tudi neprimerna prehrana, ki oslabi delovanje želodca in črevesja, kar pripelje do stagnacije ali slabše prevodnosti Želodčne energije Qi po telesu.

Zdravljenje nespečnosti

Kadar je nespečnost posledica prebitka v telesu, kot je Jetrni Ogenj, Srčni Ogenj ali zastoj hrane, bo zdravnik TKM zdravljenje usmeril v odstranitev notranje Vročine. Kadar pa gre za  posledico pomanjkanja v telesu, kot je pomanjkanje Srčne Yin, Krvi ali energije Qi, bo zdravljenje usmeril v krepitev Jeter.

Zaradi vseh različnih dejavnikov, ki povzročajo nespečnost, je prava diagnoza ključnega pomena. Zdravnik TKM vas bo temeljito pregledal po štirih diagnostičnih metodah (opazovanje, poslušanje in vonjanje, palpacija ali tipanje, spraševanje) ter na podlagi tega svetoval vrsto terapije, ki je za vas najustreznejša.

Število terapij in potek zdravljenja nespečnosti se zelo razlikuje od posameznika do posameznika. Pri nekaterih bolnikih se stanje izboljša že po prvi akupunkturi, pri nekaterih traja dlje časa, saj je odvisno tudi od tipa nespečnosti. Velikokrat se uporabljajo tudi zeliščni pripravki, ki dodatno krepijo telo ali pripomorejo k hitrejšemu upadu notranjega Ognja ali Vročine iz telesa. Zdravnik TKM vam bo na ušesa prilepil tudi posebne magnetke, ki stimulirajo ušesne akupunkturne točke. Uporabljamo jih pred spanjem in se tako lažje umirimo. Svetoval vam bo tudi način prehranjevanja, saj se je pri pojavu nespečnosti nekaterim živilom bolje izogibati, ter vam pokazal enostavne sprostitvene vaje.