Vranica – pomemben organ Sredine

Z revijo Bodi zdrava smo tokrat sodelovali pri tematiki, ki zadeva element zemlje, povezan v vranuco in želodcem. V članku se boste spoznali z delovanjem vranice, ki je prav poseben organ ‘sredine’, sezone, ki je pri nas ne omenjamo pogosto.

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) je razvita teorija o petih elementih: lesu, zemlji, kovini, vodi in ognju. Vsakemu od njih pripadata po dva organa, tkivo, čutilni organ, telesne tekočine, barva, okus in tudi sezona. Posebno obdobje, peta sezona ali čas sredine, pripada elementu zemlje, ki je povezana z vranico in želodcem. Ta prevladuje v poznem poletju, po poletni vročini in pred začetkom jeseni. Posebnost elementa zemlje pa je tudi v tem, da se zemlja pojavlja v vseh prehodnih obdobjih. To pomeni, da sta vranica in želodec na preizkušnji pri vsaki menjavi letnega časa. V članku bomo opisali, kako poskrbeti za ravnovesje elementa zemlje in ostati zdravi vse leto.

Vranica – vselej prisotni organ sredine

Ni naključje, da je vranica v človeškem telesu po sistemu TKM opisana kot organ sredine. Ena izmed njenih nalog je namreč tudi, da s svojim delovanjem, ki nadzira mišičevje, v pravilni legi drži vse preostale organe, ki ležijo pod ali nad njo. Zaradi njenega položaja sredine je po daoističnem prepričanju edini organ, ki ji prisoten v vseh letnih časih, prehodnih obdobjih ter vsebuje in spodbuja vseh pet okusov, prinaša vseh pet mentalnih sposobnosti, premika štiri ude in lahko nosi tudi sto glav.
Anatomsko gledano pa leži pod levim rebrnim lokom.

vranica in tkm

Ko skrbimo za zdravje vranice, skrbimo za vse telo

Po TKM opravlja vranica pomembne naloge, ki skrbijo za uravnoteženo delovanje vseh organov. Povezana je z delovanjem želodca, ki mu v TKM pravimo »morje žita in vode«, saj se vse skladišči prav v njem. Vranica pa ima za nalogo prenos in razprševanje hranilnih snovi po telesu. Absorpcija hranilnih snovi in gibanje sta glavni zadolžitvi omrežja vranice in želodca. Pravimo tudi, da vranica proizvaja življenjsko energijo qi za vse telo in s tem skrbi za dober imunski sistem; kajti energija vranice dviga do pljuč, jih okrepi in jim zagotovi moč, da se ubranijo škodljivih vplivov v telo.

Po TKM vranica skrbi za ohranjanje po-rojstvene energije v telesu, ki jo pridobiva prek hrane in tekočin, medtem ko je pred-rojstvena energija podedovana od staršev in se skladišči v ledvicah.

Po drugi strani pa se vranična energija tudi zlahka poškoduje. Kadar je moten ritem prehranjevanja (neredna, nepravilna prehrana) začneta hrana in voda v telesu zastajati in se ne moreta preoblikovati. Usta izgubijo sposobnost za razlikovanje okusov, okončine postanejo mlahave in utrujene, v območju želodca in trebuha se čutijo napetost, napihnjenost, slabost. Pojavijo se lahko diareja, motnje v prebavi in odvajanju blata.

Povezava med usti, ustnicami in vranico

Po TKM ima vsak organ svoj energijski kanal, meridijan, ki ima svojo začetno in končno točko. Kanal vranice se izteka v ustih, njena manifestacija pa se odraža tudi na ustnicah.
Svetlo rdeče ustnice lahko kažejo na povečano toploto in vlago v predelu želodca. Kronične krvavitve dlesni se lahko pojavijo zaradi pomanjkanja vranične energije, medtem ko nam občutek suhosti ust, otekle dlesni ali bolečine v zobeh, ki se selijo od zoba do zoba kažejo, da v telesu čezmerno deluje želodec. Neuravnoteženo delovanje želodca in vranice se kaže tudi, ko je v ustih nenavadni priokus ali občutek zadebeljenega, povečanega jezika.

5 zlatih pravil za zdravje vranice

Poskrbite za redno in uravnoteženo prehrano ter ne izpuščajte obrokov: Redna in pravilna prehrana sta ključ do zdravja za vranico. Vranica ustvarja energijo za celotno telo, energijo pridobi iz hrane in tekočine. Ko obrok izpustimo, energija vranice upade, zato smo utrujeni, zaspani, tečni, posegamo po sladkarijah in kavi, da bi pregnali utrujenost, s čimer pa vranico še dodatno obremenimo.

Zajtrk mora biti! Idealno je, da zajtrk zaužijemo med 7 in 9 uro – to sta uri v dnevu, ki pripadata želodcu. Med 9 in 11 uro pa je čas, ko je vranica najdejavnejša. Od želodca, ki smo mu privoščili zajtrk, vranica ustvarja hranila in energijo, ki jo prenese v vse dele telesa. Zato se počutimo močne, motivirane, polne energije. Če zajtrk izpustimo, popoldne čutimo posledice.

Kuhani obroki in topla voda: vranici po naravi ustreza topla hrana, kuhana živila, pitje toplih pijač. Po lastnostih ji ustrezata sladek okus in oranžna, rumena barva, kot jo imajo sladek krompir, hokaido buča, proso, med, ingver, cimet, kurkuma, kardamom, datlji. Ne ustreza ji hlad, kot so mrzle pijače, sladoled, surova hrana in hrana, ki je po lastnostih hladna, na primer lubenica, meta, pivo, kumare.

Moksibustija: za dvig vranične energije in krepitev imunskega sistema je odlična moksibustija. To je zvitek kitajskega pelina v obliki cigare, s katerim si lahko ogrevate akupunkturne točke po telesu. Za najboljši učinek se priporoča moksanje med 15 in 17 uro. Lahko aktivirate točko ST36, SP6, predel od ‘žličke’ do popka ali od popka do sramne kosti. Za dolgotrajen učinek se priporoča moksanje vsak drugi dan popoldan, mesec dni. Moksibustija pomaga tudi pri lajšanju težav z bolečimi in nerednimi menstruacijami, pri glavobolih, težavah z želodcem, slabostjo in še bi lahko naštevali.

Zeliščna podpora za vranico: astragalus ali grahovec, kitajski yam ali svetlobni koren sta dve najboljši zelišči, ko vranica potrebuje podporo. Prav tako si lahko privoščimo čaj iz posušenih lupinic mandarine, ki iz vranice odstranjuje čezmerno vlago in sluz ali pa čaj iz posušenih cvetov vrtnic, ki jim dodamo jagodi goji ali še boljše, kitajske datlje.

Zanimivost: Ton C in vranica

Terapija s pomočjo zvokov je znana že vsaj dva tisoč let, zapiski segajo v čas Rumenega cesarja, kjer je v Kanonu opisano kako vsakemu organu pripada tudi določen ton/zvok. Element zemlje je povezan s tonom C. Priporoča se petje ali poslušanje tona C 3 krat na dan po 20 minut. Se sliši kar veliko, a vseeno poskusite vsaj nekaj minut, saj boste hitro prejeli darilo v obliki boljšega počutja. Zaradi upada vranične energije smo bolj zaskrbljeni, preveč razmišljamo in zaradi skrbi slabo spimo. Poslušanje glasbe in malo petja nam vsekakor lahko prinese samo dobre rezultate.

Za še bolj radovedne pa lahko povemo tudi, da je element zemlja po TKM povezan tudi s planetom Saturnom, ki so ga po kitajski mitologiji poimenovali Zvezda Zemlje (»tuxing«). Kadar želite vzpostaviti globljo povezavo zavesti z univerzumom, lahko pozornost preko točke Baihui (DU20) usmerite proti planetu Saturn in nežno prisluhnete notranjemu glasu.

Prijetno obdobje sredine vam želimo!

tkm in ton C