Akupunkturne točke na meridijanu za vranico – spoznajmo jih!

V tradicionalni kitajski medicini potekata diagnostika in zdravljenje po sistemu teorije o petih elementih, kjer vsakemu elementu pripadata določena organa, tkivo, čutilo, barva, okus, letni čas itd. Vsak organ ima tudi svoj energijski kanal, ki se imenuje meridijan. Meridijan ima svojo začetno in končno točko. Na meridijanu ležijo akupunkturne točke. Nimajo vso organi enako število akupunkturnih točk, niti niso enako dolgi. Danes se bomo spoznali z meridijanom za vranico, ki pripada elementu zemlje, ki vlada poznemu poletju (sredina avgusta do nastopa jeseni).

Element zemlja: vranica in želodec
Sezona: pozno poletje – čas sredine
Barva: oranžna, rumena
Okus: sladek
Čustvo: zaskrbljenost
Število akupunkturnih točk: 21

Meridijan vranice ima 21 akupunkturnih točk, mednarodna oznaka je SP1 do SP21 (*SP okrajšava za spleen/vranica). Začetek meridijana je pri palcu na nogi (SP1) in se dviga preko notranje strani noge navzgor do pazduhe, kjer je zadnja točka (SP21).

meridijan vranice tkm

SP1 (»yin bai« ali v prevodu »skrita belina«): leži na medialni strani nožnega palca, pri vogalu nohta.
Zakaj se jo uporablja? Težave s krvavitvami, kri v blatu ali urinu, čustvene težave, zaskrbljenost, depresija, motnje hranjenja, ki izvirajo iz stresa in skrbi.

SP2 (»da du« ali v prevodu »velika metropola«): leži na medialni strani nožnega palca, na stičišču rdeče in bele kože (metatarzo-falangealni sklep).
Zakaj se jo uporablja? Napenjanje v trebuhu, driska, bolečine v srcu in želodcu, zaprtje, lokalne bolečine palca na nogi. Izganja vročo vlago iz telesa (damp-heat), ki so pojavlja pri vnetjih.

SP3 (»tai bai« ali v prevodu »vrhovna bela«): pri metatarzo-falangealnem sklepu, v vdolbini na stičišču rdeče in bele kože.
Zakaj se jo uporablja? Pomanjkanje energije yang, bolečine v trebuhu in želodcu, prebavne težave, zaprtje, bruhanje, driska, bolečine v srcu, občutek teže v telesu.

SP4 (»gong sun« ali v prevodu »Rumeni cesar«): leži v vdolbinici distalno od prve metatarzalne kosti, na stičišču rdeče in bele kože.
Zakaj se jo uporablja? Hude bolečine v trebuhu, zastrupitev s hrano, bruhanje, driska, ginekološke težave, kot je neredna menstruacija, ciste. Bolečine v prsih in srcu, tesnoba, vzdihovanje, nespečnost, živčnost in nemirnost.

SP5 (»shang qiu« ali v prevodu »zlati ali kovinski nasip«): leži na medialni strani gležnja, pri konici gležnja.
Zakaj se jo uporablja? Napenjanje v trebuhu, napihnjenost, zaprtje, driska, bolečine v stopalu in gležnju, hemoroidi. Pomirja duha, tesnoba, pretirano razmišljanje, motnje govora, togost jezika. Manična depresija.

! SP6 (»san yin jiao« ali v prevodu »križišče treh yin meridijanov«): leži štiri prste nad gležnjem na notranji strani noge.
Zakaj se jo uporablja? Prebavne motnje, ginekološke težave, kot so PMS, bolečine v spolovilih, neplodnost, spolne težave pri moških, težak porod (pomaga pri iztisku ploda), neredne menstruacije, krvavitev iz maternice. Nespečnost, palpitacija, tesnoba, omotičnost, visok pritisk, uhajanje urina, vrtoglavica, mišična atrofija.
Priljubljena točka pri akupunkturistih. V času nosečnosti, predvsem v prvem tromesečju, se masaža, akupresura, akupunktura in moksibustija na točki odsvetuje!

SP7 (»lou gu« ali v prevodu »puščajoča dolina«): leži štiri prste (3cun) nad točko SP6.
Zakaj se jo uporablja? Oteženo uriniranje (spodbuja odvajanje), otekanje spodnjega dela telesa, gležnjev, kolen, napihnjenost trebuha, otrplost in paraliza kolena in noge. Odpravlja vlago iz telesa.

SP8 (»di ji« ali v prevodu »zemeljsko središče«): štiri prste (3 cun) pod točko SP9.
Zakaj se jo uporablja? Bolečine v trebuhu, napihnjenost, neredna menstruacija, boleča menstruacija. Odstranjuje blokade na meridijanu vranice, uravnava pretok vitalne energije qi in krvi, moška neplodnost – krepi spermije.

meridijan vranice tkm

SP9 (»yin ling quan« ali v prevodu »pomladni yin izvir«): leži na spodnji meji medialnega kondila golenice, v vdolbini na sredinski meji golelenice.
Zakaj se jo uporablja? Izloča vlago iz telesa, predvsem iz genitalne regije. Kronične glivične okužbe, kandida, hepatitis. Napenjanje, bolečine v trebuhu, otekanje, težave z uriniranjem (urinska inkontinenca), suha usta, bolečine v kolenu.

! SP10 (»xue hai« ali v prevodu »morje krvi«): z upognjenim kolenom, 3 prste nad pogačico.
Zakaj se jo uporablja? Ginekološke težave (neredne menstruacije, boleče menstruacije, krči), PMS, golečine v genitalijah, srbenje in otekanje genitalij, težave s kožo, ekcemi, urtikarija, bolečine v stegnu. Točka pomaga izločiti iz telesa vročino (pomiriti vročo kri), spodbuja kroženje vitalne energije in krvi, krepi kri.

SP11 (»ji men« ali v prevodu »vejalna vrata« – winnower gate): leži 8 prstov (6 cun) nad SP10 – na črti, ki povezuje SP12 s SP10.
Zakaj se jo uporablja? Težave z uriniranjem, oteklina v dimljah, bolečina in srbenje zunanjega dela genitalij,, bolečina in pekoč občutek v dimljah, mišična atrofija, motorična okvara, bolečina in paraliza spodnjih okončin. Izloča vročino in vlago iz telesa, čisti kri in spodbuja kroženje vodnih poti v telesu.

SP12 (»chong men« ali v prevodu »dvignjena vrata«): leži nad dimljami, v ravnini s sramničjo kostjo, (3,5 cun od točke CV2).
Zakaj se jo uporablja? Zastoj in bolečina pri uriniranju, bolečine v trebuhu, kila, hemoroidi. Izloča vlago iz telesa, krepi energijo yin, pospešuje pretok vitalne energije na meridijanu.

SP13 (»fu she« ali v prevodu »bivališče črevesja«): štiri palce stran proti stranskemu delu trebuha na ravnini med točkama CV2 in CV3.
Zakaj se jo uporablja? Bolečine v trebuhu, kila, bolečine v stegnih,. Uravnava delovanje jeter (pomirja jetra), pospešuje kroženje vitalne energije qi, lajša bolečine.

SP14 (»fu jie« ali v prevodu »trebušna vez«): leži en palec in pol (1,3 cun) pod točko SP15.
Zakaj se jo uporablja? Bolečine v trebuhu, zaprtje. Napadi panike, kašelj, bolečina v predelu popka, napihnjenost trebuha, kila, driska. Krepi tudi pljučno in srčno energijo, iz telesa izganja hlad in segreva organe.

SP15 (»da heng« ali v prevodu »velika horizontala«): leži štiri palce (4 cun) od središča popka na lateralni strani.
Zakaj se jo uporablja? Uravnava energijo črevesja, zaprtje, driska, bolečine v trebuhu, napenjanje. Krepi vranično energijo, odpravlja vlago iz telesa, spodbuja delovanje debelega črevesa.

SP16 (»fu ai« ali v prevodu »trebušno objokavanje/jamranje«): leži 4 prste (3 cun) nad točko SP15.
Zakaj se jo uporablja? Bolečine v trebuhu, prebavne motnje, kri v blatu, zaprtje, težave s črevesjem, razgiba črevesje. Pomaga odstraniti neprebavljeno hrano. Odvaja toploto in vlago iz telesa.

SP17 (»shi dou« ali v prevodu »luknja za hrano«): leži v petem medrebrnem prostoru, 6 cun (8 prstov) stransko od meridiana Ren ali CV.
Zakaj se jo uporablja? Odpravlja zastajanje vode iz prsnega koša (polnost prsnega koša ali stranskega predela), napenjanje v trebuhu, spahovanje, kolacnje, bruhanje po jedi. Spodbuja gibanje vranične energije za boljšo prebavo.

SP18 (»tian xi« ali v prevodu »nebeška grapa«): leži 8 prstov (6 cun) od sprednjega Ren ali CV meridijana v četrtek medrebrnem prostoru.
Zakaj se jo uporablja? Težko dihanje, polnost in bolečine v prsih, kašelj, kolcanje, motnje pri apetitu. Bolečine v dojkah, nezadostna laktacija, mastitis.

SP19 (»xiong xiang« ali v prevodu »vas prsnega koša«): leži v tretjem medrebrnem prostoru, 8 prstov (6 cun) stransko od meridijana Ren ali CV.
Zakaj se jo uporablja? Kašelj, težko dihanje, tiščanje v prsih, polnost in bolečina v prsih, dispneja. Krepi pljučno energijo.

SP20 (»zhou rong« ali v prevodu »vse naokoli cveti«): leži v drugem medrebrnem prostoru, 8 prstov (6 cun) stransko od meridijana Ren ali CV.
Zakaj se jo uporablja? Kašelj, zasoplost, tiščanje v prsih, polnost prsnega koša, kolcanje, dispneja.

SP21 (»da bao« ali v prevodu »velik objem«): leži na bočni strani prsnega koša v šestem medrebrnem prostoru (na sredini med pazduho in prostim koncem enajstega rebra).
Zakaj se jo uporablja? Bolečine po celem telesu, kašelj, tiščanje v prsih, težko dihanje, astma, šibkost telesa, neprožni sklepi. Krepi in pospešuje pretok krvi.

*1 cun je enako 1 širini palca
*2 cun je enko 2 širini palca
*3 cun je enako 4 prstom (kazalec, sredinec, prstanec, mezinec skupaj)

! označene točke s klicajem si je dobro zapomniti.

sp6 akupunkturna točka

Za vsa vprašanja ali rezervacijo termina smo vam na voljo preko telefonske številke 031 766 888. Z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM