Spoznajmo lastnosti hrena po TKM in dva recepta

Hren, znan tudi kot Armoracia rusticana, je rastlina, ki izvira iz Evrope in delov Azije. Je zelišče, ki je znano po svojem ostrem okusu in vonju ter se pogosto uporablja v kulinariki kot začimba ali dodatek k različnim jedem. Poleg svoje uporabe v kulinariki pa ima hren tudi zgodovinsko in sodobno uporabo v tradicionalni kitajski medicini (TKM).

In že čez nekaj dni bo na naših mizah ob praznovanju velikonočnih praznikov krasil krožnike z jajčki. Z vami želimo podeliti še zanimiv recept s hrenom.

Kakšne lastnosti ima hren po mnenju tradicionalne kitajske medicine?

V TKM se hren zaradi svojih zdravilnih lastnosti pogosto uporablja za različne vrste težav. Poglejmo nekaj njegovih čudovitih lastnosti:

Hren lajša bolečine: tople lastnosti hrena!

V TKM se hrana in zelišča pogosto klasificirajo glede na njihove lastnosti, zato jih delimo na vroča, topla, nevtralna, hladna in mrzla živila. S poznavanjem šibkosti našega telesa, lahko s pravilnim uživanjem živil glede na lastnosti, na naraven način uravnavamo notranje ravnovesje. Hren se šteje za “topel” element, kar pomeni, da poveča notranjo toploto in aktivnost organov. Uživanje hrena spodbuja cirkulacijo telesnih tekočin in vitalne energije po meridijanih, lajša bolečine in izboljša tudi prebavo.

Hren lajša kašelj in blagodejno vpliva na dihalni sistem!

V TKM velja hren za zeliše, ki ugodno vpliva na pljuča oziroma celotni respiratorni sistem. Pomaga pri odpravljanju zastojev, lajšanju kašlja in izkašljevanju sluzi iz dihalnih poti. Njegova sveža korenina je odlična podpora pri okrevanju prehlada, gripe, pri simptomih senenega nahoda, kot sta kihanje in kašelj, saj pomaga pri hitrejšem izločanju alergenov iz telesa.

Hren lajša napihnjenost in zaprtje: podpora prebavilom!

Zaradi svojih toplih lastnosti se hren v TKM pogosto uporablja za spodbujanje prebave. Pomaga pri lajšanju prebavnih težav, kot so napenjanje, napihnjenost in zaprtje. Poleg tega ima tudi razstrupljevalni in čistilni učinek na celotni prebavni sistem.

hren in tkm

Hren zmanjšuje vnetja v telesu!

Hren vsebuje spojine, ki imajo protivnetne lastnosti, zato je odlično naravno živilo pri zmanjševanju vnetja v telesu. Prpooroča se vsem ljudem, ki imajo bolečine in težave zaradi artritisa, revmatizma in pri drugih vnetnih procesih kronične narave.

Kljub temu, da hren ni tradicionalno kitajsko zelišče, je v sodobni praksi TKM vse bolj prepoznano njegovo zdravilno delovanje.

Naravno zdravilo s hrenom proti prehladu: med, ingver in hren

Sestavine

2 skodelici surovega medu
1/2 ingverjeve korenine – narezane ali naribane
1/2 korenine hrena – narezane ali naribane

Priprava

 V posodi vse tri sestavine med seboj dobro premešajte z leseno žlico. Stekleno posodo dobro zaprite in pustite stati nekaj tednov na sobni temperaturi v omari. Ko vas bo naslednjič obiskal prehlad, kašelj ali boleče grlo, vzemite eno žličko medu in ga pojejte. Ker je precej močan in oster, lahko žličko medu dodate tudi skodelici žajbljevega čaja. Ena žlička zadostuje za en dan, ne pretiravajte z uživanjem, saj se v telesu lahko ustvari preveč notranje toplote. Tovrstni med je odličen tudi v preventivne namene. Uživajte eno malo žličko na dan, da okrepite imunski sistem.

Za popestritev k velikonočnim jedem – hrenova omaka

Sestavine

4 trpka jabolka – naribana
1-2 žlici jabolčnega kisa
4 žlice svežega hrena – nariban1-2 žlici rdeče paprike ALI 1 žlička cimeta
neobvezno: 1 žlica belega vina ali jabolčnega soka

Priprava

Hren naribamo v skledo in dodamo jabolka, kis, papriko ali cimet. Če želite, da je omaka bolj vlažna, dodajte žlico jabolčnega soka ali belega vina. Sestavine dobro premešajte in omako svežo ponudite k zelenjavnim, mesnim ali sirovim jedem. Omaka je odlična tudi, če trpka jabolka zamenjate s hruškami!

tkm in hren proti prehladu

Če imate kakršnakoli vprašanja o zdravljenju po sistemu TKM, imate akutne ali kronične težave, smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM