Sezonske bolezni

Sezonske bolezni (prehladi in gripe)

Med najpogostejše sezonske bolezni štejemo prehlad in gripo ter druge bolezni okužbe dihal. Prehladi se ponavljajo celo leto, vendar so pogostejši jeseni in pozimi. Prehlad je  tudi najpogostejše obolenje zgornjih dihalnih poti, saj obstaja najmanj 250 virusov, ki ga povzroča. Poleg prehladov in grip TKM razlikuje tudi sezonske patogene dejavnike povezane z Vlago ter sezonske patogene dejavnike povezane s poletno Vročino.

S terapijami tradicionalne kitajske medicine lahko prehlad
preženemo veliko hitreje.

Akupunktura na splošno spodbudi pretok Krvi in energije Qi po telesu, kar pripomore k hitrejšemu okrevanju in samozdravljenju telesa. V večini primerov so za zdravljenje prehlada potrebne le 2 do 3 terapije, ki si ponavadi sledijo v zaporednih dnevih. Za krepitev imunskega sistema in večjo odpornost pa se priporoča sklop terapij 1 do 2 krat na teden, približno 3 tedne zapovrstjo.

Tradicionalna kitajska medicina v osnovi loči 2 tipa prehladnih obolenj

Tip VETER/MRAZ: Kadar imamo prehlad ali gripo tipa veter/mraz pomeni, da nas spremlja glavobol, mrzlica, bel nosni izcedek, bled jezik s tanko in belkasto oblogo, občutek teže in bolečine v udih, kašelj in tudi splošna šibkost. Pomembno je, da v tem primeru spodbudimo potenje in zmanjšamo obroke, saj s tem dovolimo imunskemu sistemu, da opravlja svojo funkcijo.

Tip VETER/VROČINA: Kadar imamo prehlad ali gripo tipa veter/vročina pomeni, da so prisotni visoka vročina, vneto grlo, rumen nosni izcedek, potenje, suha usta, pekoče grlo, rumenkast jezik s tanko oblogo, kašelj. Potrebno je popiti dovolj tekočine, predvsem čaja ali vode sobne temperature, tudi soka iz sveže stisnjene grenivke.

Poleg prehrane vam bo zdravnik priporočal in vas naučil določene akupresurne točke, s stimulacijo katerih si lahko sami pomagamo pri določenih nadležnih prehladnih simptomih (zamašen nos, napad kašlja,…).

Rezervirajte svoj termin!

Vas zanima zdravljenje po metodah tradicionalne kitajske medicine (TKM)?