Pismenka za riž – gibajte glavo, kot bi jo risali: otrdel in boleč vrat

Kitajci običajno premikajo glavo v smereh, kakor da bi z glavo hoteli narisati pismenko za riž , vaja se izvaja v šestih korakih, tako da glavo vlečete:

od levo zgoraj desno navdzol
od desno zgoraj levo navzdol
od zgoraj navzdol
od leve proti desni
od desno zgoraj levo navzdol
od levo zgoraj desno navzdol

pismenka za riž

Kadar so prisotne težave z vratnim predelom, z okorelostjo in bolečinami v vratu ali mravljinčenjem rok in prstov, si lahko pomagate z nasveti tradicionalne kitajske medicine (TKM):

Bodite pozorni na to, da vratu ne utrujate s tem, da ga dalj časa zadržujete v enem, napetem položaju. Vsake 45 minut si vrat nežno razgibajte, lahko si pomagate s tehniko risanja pismenke za riž, ki je opisana zgoraj.

Podrgnite dlani, da ustvarite toploto med dlanmi, nato si ogrejte vratni predel, posebno pozornost namenite točki GB20 (fengchi) na obeh straneh vratu. Točki pritiskajte 3 minute, nežno vendar globoko, do rahle bolečine. Akupresuro lahko ponovite večkrat na dan.

Masirajte točki na hrbtni strani dlani, med kazalcem in sredincem kjer je vdolbinica. Ko boste pritisnili na pravo mesto boste vsekakor začutili, je precej neprijeten občutek, ko gre za bolečine v zgornjem delu hrbta

Uporabite moksibustijo (vrsta divjega pelina zvitega v cigaro, s katerim ogrevate določene predele telesa) na ramenskem in vratnem predelu. Aktivirajte še točko SJ5 (waiguan), ki pomaga pri odpiranju nepretočnih meridijanov (energijski kanali) in lajša bolečine.

Akupunktura z ventuzami

Če so težave prisotne dalj časa in zgornji nasveti ne pomagajo dovolj, potem se odločite za akupunkturo v kombinaciji z ventuzami. Ventuze so vakuumski kozarci, ki se polagajo po telesu. TKM zdravnik najprej vstavi po telesu iglice (akupunktura), nato nad določene iglice postavi še vroče kozarce – ventuze. S tem se sprostijo globoka tkiva, odprejo se meridijani, da lahko vitalna energija dobro teče, olajša se napetost, bolečina in tudi splošno počutje.

Iglic se nikar ne bojte, saj ne bolijo.

Če imate težave v vratnem delu, mravljinčenem rok, prstov in bolečinami smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM