Bolezni gibalnega aparata

Protibolečinske terapije

Bolečino sproži občutek v živčnem sistemu in je lahko ostra ali topa, ponavljajoča ali stalna, lokalizirirana (kot je na primer bolečina v križu) ali zajema celotno telo (kot so bolečine v mišicah zaradi gripe). Včasih nas bolečina opozori na določeno poškodbo ali bolezen, ki potrebuje večjo pozornost. Čeprav bolečina ponavadi izgine, ko je obravnavan osnovni problem, lahko kljub temu traja več tednov, mesecev ali celo let in se tako sprevrže v kronično bolečino.

Med najpogostejše bolečine spadajo bolečine v križu, bolečine v sklepih, bolečine v vratu, glavoboli, bolečine zaradi osteoartritisa, išias, bolečine nastale zaradi poškodb, menstrualne bolečine, fibromialgija, teniški komolec, sindrom karpalnega kanala ipd.

Akupunkturo so podrobneje raziskovali več let, saj se je izkazala za odlično alernativo klasičnim analgetikom, ki le začasno ustavijo bolečino. Za akupunkturo obstaja mnogo razlag, kako naj bi vplivala na telo. Ena izmed njih pravi, da naj bi vplivala na centralni živčni sistem, vendar znanstveno to še ni dokazano. Kažejo se le njeni pozitivni učinki in rezultati, ki jih ni mogoče spregledati.

Prava diagnoza je vsekakor bistvena pri zdravljenju bolnika.

Odkriti je potrebno vzrok za nastanek bolečine in telo v skladu s tem tudi zdraviti. Zdravnik TKM tako upošteva vse metode diagnosticiranja (opazovanje, poslušanje in vonjanje, palpacija ali tipanje ter spraševanje), na podlagi katerih lahko določi problem oz neravnovesje, ki se odvija znotraj telesa. Vse terapije so individualne in se prilagajajo trenutnemu stanju posameznika oz odzivu na prejšnjo terapijo.

Učinkoviti in hitri rezultati se najbolj kažejo pri svežih poškodbah in bolečinah, zato se priporoča čimprejšnji obisk terapevta oz zdravnika TKM. Izbira terapije je odvisna od vrste bolečine in tudi posameznika, katero zdravnik TKM svetuje po opravljeni diagnostiki. Lahko gre za eno vrsto terapije ali pa kombinacijo terapij, kot je akupunktura z moksibustijo ali akupunktura z uporabo ventuz, zeliščna medicina in podobno.

Število terapij je odvisno tudi od stanja posameznika.

Zdravnik TKM upošteva vse aspekte, kot so akutne ali kronične bolečine, starost, poškodbe, operacije, fizična kondicija posameznika, poklic ki ga opravlja, nosečnost, prehranjevalne navade, razvade, kot so kajenje, uživanje alkohola itd.  Običajno se število terapij giba med 5 do 12, pri akutnih bolečinah lahko tudi manj (2 do 5 terapij).

Za ohranjanje zdravja in povrnitev v zdrav način življenja zdravnik TKM svetuje tudi glede prehrane, telesne aktivnosti, ki je za posameznika najbolj primerna ter bolnika nauči tudi določene akupesurne točke, katere lahko za krepitev preventive in tudi v določenih akutnih stanjih (za blaženje) uporabijo sami.

Rezervirajte svoj termin!

Vas zanima zdravljenje po metodah tradicionalne kitajske medicine (TKM)?