Ostanite polni energije, tudi ko bi vsi samo spali

Z revijo Bodi zdrava smo tokrat sodelovali pri tematiki o vitalni energiji – kako ostati polni energije v jesensko zimskih mesecih. V članku je opisanih 8 top nasvetov za krepitev vitalne energije!

Danes se nam v naših življenjih toliko dogaja, da se marsikdo počuti ves čas utrujenega in izčrpanega. Stres zaradi preobilice dela in pomanjkanje spanja sta postala že rutina vsakega dneva. Potem pride do točke, ko je človek vedno utrujen, tako zelo, da ima težave pri opravljanju običajnih vsakodnevnih dejavnosti.

Veselje, motivacijo, voljo do dela in življenja smo na največjem maratonu življenja pustili daleč za seboj, ko bi vendar morali ti zasedati prva mesta in prejemati zlate medalje. Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je celostni in naravni sistem zdravljenja, v katerem je osrednji koncept vitalna energija Qi. Ko imamo dovolj vitalne energije in ko je pravilno razpršena preko organov, tkiv, mišic, skeleta potem se počutimo močne, zdrave, polne energije tudi takrat, ko bi vsi samo spali. Še posebej pozimi, ko je manj sončne svetlobe in toplote.
Tokrat smo za vas pripravili najboljše nasvete tradicionalne kitajske medicine, da ostanete polni energije, motivirani, veseli skozi vso leto, še posebej pa v jesensko-zimskih mesecih.

Po TKM smo lahko utrujeni zaradi več vzrokov, lahko so zunanji ali notranji. Če po nekaj dneh dobrega spanca še vedno čutimo utrujenost, potem je čas, da spremenimo določene navade in si vzamemo več časa zase in za samoopazovanje. TKM pravi, da je utrujenost pogosto povezana s primanjkljajem ali presežkom vitalne energije Qi. Ja, tudi presežek nam lahko škodi, saj se energija prekomerno kopiči tam, kjer ni potrebno, to vzdraži živčni sistem. Prav tako je utrujenost lahko povezana s pomanjkanjem krvi v telesu, kar ne pomeni slabe kakovosti krvi. Lahko pa so vzrok tudi patogeni dejavniki, kot je na primer vlaga. Vlaga blokira pretoke telesnih tekočin, zato je več zastajanja in kopičenja toksinov. Takšno telo je težko, utrujeno in zaspano. Vlaga se lahko v naše telo naseli preko zunanjega okolja, lahko pa jo vnesemo z nepravilno prehrano. Pomembno je, da telesu zagotovimo maksimalno podporo, kar bomo naredili, če se držimo nekaj osnovnih pravil zdrave prehrane, ritma spanja in časa, ki si ga vzamemo zase.

 

vitalna energija tkm

Naj se dan ne začne s kavo, ampak z masažo ušes!

Po TKM so ušesa neposredni način komuniciranja z našim telesom, natančneje z ledvicami, ki skladišči vitalno esenco, ta pa krepi splošno vitalno energijo. Ko se zbudite, si najprej zmasirajte ušesa, da prebudite organe. In kar je najlepše, to lahko počnete kar v postelji.
Udobno ležite na hrbtu. Najprej petkrat globoko vdihnite in počasi izdihnite. Nato si podrgnite dlani, da postanejo topla in si z dlanmi pokrijte ušesa, eno roko na eno uho, za 20 sekund. To ponovite petkrat. Nato začnite masirati uhelj s pritiski in gnetenjem od vrha navzdol. Uhelj medtem nežno ščipajte. Vedno začnite zgoraj in se spuščajte navzdol do konice uhlja. To ponovite vsaj petkrat, še boljše desetkrat. Čutiti morate toploto uhlja, ta toplota se bo prenesla v notranjost telesa. S tem boste aktivirali pretoke telesnih tekočin in vitalne energije. Segreli boste notranje organe in kmalu se boste počutili povsem budne in pripravljene na začetek dneva. Ta metoda je odlična tudi, kadar ste pod stresom. Vzemite si nekaj minut odmora med dnevom in si masirajte ušesa. Poleg energije boste počutili tudi prijetno sproščenost uma.

Zmanjšajte vnos kofeina, ali še bolje, odvadite se ga!

Pitje kave in energijskih pijač, da ostanete budni in osredotočeni, ni dolgoročna rešitev. Pomislite na to, kot na izposojo energije – pozneje jo boste morali vrniti z obrestmi. Če ste navajeni popiti več kav dnevno, jih začnite postopno zmanjševati; za začetek jih lahko nadomestite z brezkofeinsko kavo, ki še vedno vsebuje nekaj odstotkov kofeina. Čez nekaj tednov pa kofein popolnoma opustite in ga nadomestite s toplim ingverjevim čajem, ki mu dodate žlico medu in pol limone.

Popijte 8 kozarcev mlačne vode na dan!

Dehidracija zmanjša budnost in telesno vzdržljivost. Pitje osmih kozarcev mlačne vode na dan zagotavlja nemoteno prehajanje hranil in kisika skozi krvni obtok in pravilno izločanje toksinov. Ne čakajte, da boste žejni, takrat ste že dehidrirani. Pijte v rednih intervalih ves dan.

Kratke, 15 minutne vadbe čez dan, nikakor zvečer!

Tudi, ko vas že najmanjši napor utrudi, je nujno vzpostaviti in vzdrževati redno telesno dejavnost. Že kratek, 15 minutni sprehod na prostem bo pripomogel k pretoku krvi in vitalne energije, izpostavljenost sončni svetlobi pa je ključnega pomena za pridobivanje vitamina D, da okrepite imunski sistem. Navadite se, da prvo telovadbo naredite zgodaj zjutraj in drugo popoldne, do 17. ure. To vam bo zagotovilo tudi boljši spanec. Namesto, da odmor v službi namenite kavici s sodelavko, jo raje povabite na kratek sprehod. Okužite jo z zdravim načinom življenja.

qi vitalna energija telesa

Čas je vse!

Če želite biti polni energije, se morate zavedati, da je čas zelo pomemben. Slediti je potrebno naravnim ciklom. To pomeni, da vstajate s soncem in se odpravite spat precej pred polnočjo. Tako bodo nadledvični hormoni bolj uravnoteženi. Iste spalne rutine se je potrebno držati tudi ob vikendih in praznikih. Ko boste imeli urejen ritem spanja, prehrane, počitka, športne aktivnosti in dela, bo urejen tudi menstruacijski cikel. Hormonskih nihanj bo manj, energije bo več, saj se organi ne bodo več ukvarjali s prilagajanjem na spremembe, ampak bodo lahko sproščeno opravljali svoje naloge brez dodatnega in nepotrebnega stresa.

4 najboljša TKM zelišča, ki krepijo celostno energijo telesa

Ganoderma lucidum ali goba nesmrtnosti: je adaptogena goba, ki na naraven način uravnoteži hormone in aktivira notranje organe. Krepi kri in energijo za vse telo. Spodbuja koncentracijo in boljše počutje.
Ameriški ginseng: je nevtralen po lastnostih in krepi celostno energijo telesa. Je odlični zeliščni dodatek v jesensko-zimskih mesecih.
Goji jagode ali kitajske volčje češnje: so polne beta karotena in antioksidantov. Odlične so tudi pri sproščanju jeter in živčnega sistema, pomirjujoče delujejo tudi na oči, ki so izpostavljene ekranom in modri svetlobi.
Kitajski yam ali svetlobni koren: korenino lahko kuhate v mesni ali zelenjavni juhi, jo dodate k zelenjavnim omakam ali pa jo prekuhate in pijete kot čas. Poleg energije je odličen tudi za zdrav prebavni sistem.

Poskrbite, da bo vaše telo imelo dovolj vitaminov in mineralov!

Vitamin B12: pomaga povečati raven energije ter dvigniti koncentracijo in razpoloženje.
Živila: živalsko meso (govedina), ribe (školjke, sardine, tuna, postrv, losos), jajca, mlečni izdelki (jogurt, sir), kvas, sojino, mandljevo, riževo mleko.
Vitamin B9 (folat, folna kislina): nezadostna količina lahko povzroči zmedenost, depresijo.
Živila: temno zelena listnata zelenjava (špinača, solata, šparglji, brstični ohrovt, brokoli), fižol, arašidi, sončnična semena, sveže sadje, polnozrnata žita.
Vitamin D: pomaga pri presnovi, dvigne raven energije, poskrbi za boljši spanec in preprečuje nihanje razpoloženja.
Živila: divji losos, sardine, ribje olje, tuna, rumenjak, gobe.
Magnezij: je ključnega pomena za nadledvične žleze, katerih slabo delovanje lahko povzroči utrujenost.
Živila: temna čokolada, avokado, oreščki, stročnice, tofu, semena.

Čas zame: 15 minut med 11h in 13h ter 20 minut pred spanjem!

Po TKM imajo organi svoj ritem in urnik. Čas za srce je med 11h in 13h. Takrat si vzamite 15 minut za odmor, še bolje pa za kratki dremež. Če to ne gre, se umaknite v tih prostor in poslušajte nežno glasbo, oči imejte zaprte. S tem boste umirili srčni ogenj in pomirili živčni sistem. Počutili se boste kot prerojeni.
Zvečer pred spanjem pa si privoščite še kopel za noge. 5 litrom vode dodajte 10 gramov kitajskega divjega pelina in prevrite – vre naj 5 minut. Nato počakajte, da se voda ohladi na približno 40 stopinj in 20 minut uživajte v nežnem razvajanju. Kitajski divji pelin ima na telo tople lastnosti. Preko stopal se toplota prenese v organe. S tem jim boste zagotovili moč in energijo, saj je tudi za kakovosten spanec potrebna neka raven energije.

Tretma z akupunkturo!

Za še hitrejše polnjenja telesa z energijo je odlična akupunktura, ki je naravna metoda, da se telo očisti toksinov, spodbudi delovanje presnove in prebave, pospeši pretok telesnih tekočin in vitalne energije ter da se sprostijo blokade in energijski zamaški na meridijanih. Akupunktura uravnava tudi hormonski sistem, krepi kri in sprošča umsko napetost. Enkrat na teden si privoščite obisk akupunkture in v zelo kratkem času boste čutili prijetno spremembo. Ko boste upoštevali še zgornje nasvete, boste polni energije, medtem, ko bodo drugi želeli le spati.

Opogumite se za spremembo v načinu življenja, sploh če čutite, da vam energije primanjkuje in se vrtite v začaranem krogu dela in skrbi. V nekaj tednih boste začeli čutiti pozitivne spremembe in več energije, nato pa samo še vztrajajte. Uspelo vam bo!
akupunktura tkm

Če imate kakršnakoli vprašanja, se spopadate s stresom, utrujenostjo, izgorelostjo in s pomanjkanjem volje, smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM