Mrzle dlani in stopala – odlični TKM nasveti

Veliko ljudi, predvsem ženske, se spopadajo z neprijetnim občutkom mrzlih dlani in stopal, tudi v poletnih mesecih. Tradicionalna kitajska medicina (TKM) nudi številne preproste nasvete in metode, s katerimi se lahko znebite mrzlih dlani in stopal, saj njena diagnostika in zdravljenje človeka obravnava v celoti.

Začnimo pri zajtrku – naj bo topel

Zaradi pomanjkanja časa si za zajtrk večinoma ne vzamemo dovolj časa. Če želimo, da naši organi delujejo uravnoteženo, jim moramo zagotoviti hrano, ki jo potrebujejo. Zajtrk naj bo zato topel in kvaliteten obrok.
Vranica je po TKM organ, ki potrebuje za dobro delovanje veliko toplote. Toploto v telo vnesemo s hrano, ki je po lastnostih topla, rečemo yang narave. Vranica prav tako ne mara surovih in težko prebavljivih snovi, raje ima kuhano hrano. Da vranici zagotovite potrebno moč in energijo se po TKM svetujejo za zajtrk različne kaše, ki jim dodate topla živila.
primeri: prosena kaša z datlji in cimetom, ajdovi žganci, ovsena kaša z medom in goji jagodami, kaša iz kvinoje z jabolki, ingverjem in cimetom. Možnosti je neskončno.
Za zajtrk se izognite hrani neposredno iz hladilnika, raznim surovim smoothijem in svežim sokovom, sploh v primeru, da vas hitro zebe in imate mrzle dlani ter stopala.

V dopoldanskem času si naredite čaj iz ingverja in limone. To bo dodatno okrepilo yang energijo v telesu, hkrati boste vranici in želodcu dali dodatno moč za opravljanje svojih funkcij. S toploto, ki jo vnesemo v telo s hrano in pijačo, skladiščimo energijo yang, ki jo vranica porablja skozi ves dan. Ko energijo yang porabi, upade tudi celostna energija telesa, zato v popoldanskem času nastopi utrujenost, zaspanost, nemotiviranost, okrepi se občutek mrzlih dlani in stopal. Dopoldan je torej čas, da krepimo energijo yang.

ingver tkm

Kosilo – čim manj surove hrane

Poleg vranice, igrajo v našem telesu pomembno vlogo tudi ledvice. Ledvicam prav tako ustreza toplota. Če so dlani in stopala hitro hladna, je potrebno poskrbeti, da bodo jedem za kosilo dodana živila, kot so kurkuma, kardamom, črni in kajenski poper, gorčično seme, hren, longan liči. Kosilo naj ne temelji na solati, saj je solata po naravi yin, kar pomeni da hladi. Raje skuhajte zelenjavno juho z lečo, tofujem in stročnicami, ki vas bo nasitila in hkrati ogrela.

Moksanje v času od 15 do 17 ure

Uporaba mokse, kitajskega divjega pelina zvitega v cigaro, daje telesu veliko energije yang. Od 3h do 5h popoldan je vranica najbolj na preizkušnji, zato jo je dobro okrepiti z mokso. Ogrevate lahko več predelov, 15 do 20 minut: predel od popka do sramne kosti, točko KI1 na podplatu, ST36 pri kolenu ali SP6 nad gležnjem. Moksibustijo izvajajte vsak drugi dan, mesec dni. Rezultati bodo neverjetni. Poleg tega, da bodo dlani in stopala prijetno topla, boste okrepili tudi imunski sistem, splošno počutje z več energije in motivacije ter celo izboljšali spanec.

Raztezne vaje in vrtenje sklepov

Pred večerjo naredite sklop razteznih vaj, posebno pozornost namenite tudi sklepom, tako da jih nežno vrtite. Da energija qi teče, mora biti telo aktivno. Bolj kot je telo pasivno, več je prisotnega zastajanja telesnih tekočin in vitalne energije, več je tudi bolečin, hladni so tudi oddaljeni deli telesa, predvsem dlani, prsti, stopala, saj je razprševanje omejeno. Za dodatni učinek lahko izvedete tudi nekaj preprostih vaj Qigong, s katerim boste aktivirali predel trebuha ali dantian, ki velja za vrtinec vitalne energije na področju trebuha.

Kopel za roke in noge pred spanjem in akupresura

Uro po večerji si pripravite kopel za roke in noge z divjim pelinom, Aiye. Kitajski divji pelin je po lastnostih yang, vroče narave. Preko por se absorbira v podkožje do organov, ki jih prijetno ogreje. Potrebujete 5 do 10g pelina, 5 litrov vroče vode ter posodo za namakanje. Za še boljši učinek najprej v vodi prevrite pelin, počakajte da se ohladi na približno 40 stopinj ter pričnite z namakanjem. Roki in nogi namakajte 20 do 30 minut. Medtem lahko izvajate akupresuro na točkah KI1 na stopalu, PC8 na roki. Akupresuro izvajajte 3 minute na vsaki točki. Nato se prepustite topli kopeli. Pazite le, da voda ves čas namakanja ohranja 40 stopinj.

Kopel za noge je odlična tudi, ko so prisotne težave s spanjem: če težko zaspite, če se ponoči prebujate, če veliko sanjate, če hodite pogosto na vodo.
Kopel izvajate prav tako en mesec, vsak drugi dan, po potrebi lahko tudi vsak dan.

aiye kopel divji pelin tkm

Zeliščna podpora

Zelišča, ki so po lastnostih yang so odlična kot prehranski dodatek. Kitajske zeliščne formule odpravljajo iz telesa neravnovesja, organom nudijo pomoč in podporo pri opravljanju nalog ter dvignejo celostno energijo telesa. V primeru mrzlih rok in nog je odlična Sexoton form (jinkui shenqi), Lilly form (guipi), ginseng.

Akupunktura

Akupunktura pomaga, da se v telesu izboljša pretok telesnih tekočin in vitalne energije Qi. Z akupunkturo se odpravljajo blokade v telesu ter preženejo iz telesa škodljivi vplivi, kot so nakopičena vlaga, sluz, hlad, veter, vročina. Izboljša se tudi splošno počutje, okrepi imunski sistem, saj je akupunktura celostna metoda zdravljenja.

akupunktura

Če imate težave s hladnimi dlanmi in stopali smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM