Čustva pomembno vplivajo na zdravje – Ljubezen v TKM

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) se čustva obravnavajo kot pomemben dejavnik, ki vpliva na zdravje posameznika. V TKM je poudarjeno, da so čustva povezana s pretokom energije či in vplivajo na ravnovesje jina in janga ter petih elementov v telesu. Čustvo ljubezni pomembno vpliva na energijsko ravnovesje in zdravje posameznika, zato TKM v diagnostiko in zdravljenje vključuje tudi čustva. Če čustva niso izražena ali so pretirano izražena, se sčasoma tudi na fizičnem telesu začnejo kazati spremembe.

Ljubezen, če jo zdravo izražamo in doživljamo, pripomore k pozitivnemu vplivu na različne organske funkcije in na splošno dobro počutje posameznika. Negativne izkušnje v ljubezenskih odnosih, na primer žalost, jeza ali frustracija, pa povzročijo blokade na energijskih poteh, meridijanih, ki se odražajo tudi na telesni ravni.

Ravnovesje med yinom in yangom

V TKM se ljubezen obravnava kot pozitiven vidik janga, medtem ko so negativna čustva, na primer ljubosumje, sovraštvo, povezana z energijo jin. Pomembno je, da se ohranja ravnovesje med njima, saj presežek enega ali drugega vpliva na celostno zdravje posameznika.

tkm in čustva

Ali lahko preveč strasti tudi škoduje telesu?

Pretirana strast povzroči stagnacijo energije či in ustvari blokade na energijskih poteh. Pojavijo se lahko telesne bolečine, težave s prebavo, nespečnost.

Vpliv na druge organe: Organi se med seboj na različne načine povezujejo, po teoriji TKM so med seboj povezani preko meridijanov in kolateral, po katerih teče življenjska energija. Oslabelost enega organa vpliva na ostale, na delovanje organov pa vplivamo tudi z našimi čustvi. Preveč strasti ne ruši ravnovesja le v srcu, močno vpliva tudi na jetra, vranico, pljuča in ledvice.

Kako na telo vpliva pomanjkanje strasti?

Po TKM pomanjkanje strasti pomeni pomanjkanje pozitivne energije janga v telesu. Poleg zmanjšane strasti je lahko prisoten tudi občutek utrujenosti, brezvoljnosti in splošno slabo počutje. Ker se energija janga povezuje s toploto, lahko pomanjkanje strasti povzroči občutek hladnosti v telesu, saj se upočasnita metabolizem in prekrvavitev. Pomanjkanje strasti lahko privede tudi do občutka apatičnosti, brezbrižnosti in pomanjkanja motivacije. Prav tako vpliva na prebavni sistem, na pomanjkanje apetita in neustrezno absorbcijo hranil.

Vrste ljubezni po TKM in vloga petih elementov

Družinska ljubezen – element kovine in zemlje

Ljubezen do družine se pogosto šteje za “plemensko ljubezen”. Vsak jo čuti ali doživlja drugače, a na osnovni in splošni ravni se ne čuti samo v srcu, ampak tudi v črevesju in stopalih. Plemenska ljubezen prinaša občutke predanosti, obrambe in zaščite ter zvestobe, pri kateri lahko ljubimo svoje družinske člane ne glede na vse in brez vprašanj – brezpogojno. Po TKM pripada tovrstna ljubezen v okrilje elementa kovine.
Družinska ljubezen je tudi hranljiva vrsta ljubezni. Prinaša instinkte, ki želijo nahraniti in preskrbeti svoje ljubljene. V kitajski medicini to pogosto vidimo kot vrsto ljubezni, ki pripada elementu zemlje.

čustva in tkm

Globalna ljubezen – element lesa

To je vrsta nevidne “osebne” ljubezni. Občutek občudovanja, skrbi in oboževanja sveta okoli nas in življenja, ki ga živimo v skupnosti. To se pogosto vzbuja pri ljudeh, ki hrepenijo po “reševanju planeta”, kar pogosto vidimo v eko bojevnikih. To je ljubezen, ki izhaja iz trdne morale in etičnega stališča in se pogosto šteje za vrsto ljubezni, pri kateri vlada element lesa.

Romantična ljubezen – element vode

Najpogostejši in tradicionalni pogled, ko slišimo besedo ljubezen, je romantična ljubezen med pari. Ena oseba ljubi drugo in se odloči biti s to osebo na zelo intimni ravni. Zagotovo je ta vrsta ljubezni najbolj ‘slavljena’ na valentinovo. Romantična ljubezen je tista iskrica, ki jo čutimo do druge osebe in v nas spodbudi občutek, da zmoremo premagati vse ovire. Svoj intimni jaz delimo z drugo osebo. Ta bližina, mešanje jina in janga, ki lahko ustvari tudi novo življenje, je po TKM povezana z elementom vode. Voda namreč ustvarja in ohranja življenje.

Ljubezen do sebe – element kovine

Ljubezen do sebe je pogosto prezrta ali zasenčena ljubezen. V naši družbi jo pogosto zamenjamo za egoizem. Moč in pomen ljubezni do samega sebe je sposobnost, da se spoznamo do samega jedra: kdo sem, zakaj sem tukaj, česa sem sposoben, kako se lahko izboljšam, kaj je moje poslanstvo… Tovrstna ljubezen spada pod okrilje elementa kovine, za katerega je značilna jasnost, pravičnost, korektnost, poštenost do samega sebe in v odnosu do drugih.

Element ogenj – srce, v katerem je sedež ljubezni

Vsakršna ljubezen je v TKM na koncu obravnavana pod okriljem elementa ognja, ki predstavlja sočutje, povezanost in skrb. Srce igra ključno vlogo ne le kot organ, ki črpa kri po telesu, ampak tudi kot središče uma, čustev in duše. Po teoriji TKM je srce opisano kot cesar ali vladar, saj nadzoruje vse druge organe in sisteme v telesu. S srčno energijo so med seboj povezane ljubezen, radost, veselje in sreča. Uravnotežena energija srca je ključna za splošno počutje človeka, saj se le tako ljubezen lahko izraža pozitivno, kar pripomore k celovitemu zdravju.

Red heart shaped sky at sunset. Beautiful landscape with road.Love background with copy space. Road to love

Najpomembnejša akupunkturna točka na meridijanu srca

HT7 ali “shen men” (v prevodu “vrata duha”) je ena izmed priljubljenih in pogosto uporabljenih točk akupunkturistov, saj v srce prinese notranji mir, čustveno stabilnost, kakovosten spanec, veselje in radost. Točko lahko večkrat na dan masirate s pritiskom, do bolečine, minuto ali dve. Leži v zapestni gubi na mezinčevi strani. Točko lahko stimulirate tudi z mokso, ki je zvitek kitajskega divjega pelina v obliki cigare. Moksibustijo prav tako izvajate le nekaj minut, enkrat na dan. S stimulacijo omenjene točke prebudimo tudi ljubezen do sebe, našega duha (v kitajščini “shen”) povabimo nazaj na prestol ljubezni v samo središče srca.

Želim vam, da bo vsak dan v vašem življenju obsijan z ljubeznijo. Naj se vsa ljubezen najprej prične z ljubeznijo do sebe, spoštujte se, pohvalite se in bodite prizanesljivi in potrpežljivi do sebe.

Če imate kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja s tradicionalno kitajsko medicino smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM