Akupunkturna točka KI1 – zakaj jo je v zimskih mesecih dobro aktivirati?

Akupunkturna točka KI1, imenovana “Yongquan” je v tradicionalni kitajski medicini (TKM) ena izmed najpomembnejših akupunkturnih točk na meridijanu ledvic. Nahaja se na spodnjem delu stopala, na sredini blazinice, kjer se čuti rahla vdolbinica. Stimuliranje točke KI1 je še posebej priporočljivo v zimskem času, ko vlada energija Yin. Telesu in umu prinaša ogromno koristi. Spoznajmo jo!

Točka KI1 ali Yongquan

Ime točke: KI1 je znana kot “Yongquan” v kitajščini, kar pomeni “Brbotajoča pomlad” v slovenščini. Ta izraz opisuje izviranje energije iz globin Zemlje, ki je povezano z energijo ledvic.

Element Voda: Točka KI1 je povezana z elementom vode, ki v TKM predstavlja ledvice in njen par, mehur. Aktiviranje točke pomaga uravnotežiti energijo ledvic, jo okrepiti in tudi dvigniti raven ledvične esence Jing, ki je poglavitna za našo zdravje, vitalnost in dolgoživost.

Energijski pomen: Točka KI1 je prva točka na meridijanu ledvic. Ledvice v TKM predstavljajo skladišče za esenco Jing, ki je osnovna življenjska sila, bistvo in izvor našega obstoja in vpliva na našo odpornost in zdravje. Jing podedujemo od naših staršev in se skozi leta počasi porablja. Ko jing pade pod določeno raven zbruhne bolezen, zato je pomembno, da ledvično esenco s pravilnim načinom življenja, ohranjamo na čim višjem nivoju.

Povezava z Yin-Yang: Točka KI1 leži na mestu, kjer se srečujeta energiji Yin in Yang v telesu. Spodnji del stopala predstavlja Yin, zgornji del stopala pa Yang. S stimulacijo točke KI1 se uravnotežita obe energiji v telesu.

Povezava s čustvi: V TKM so ledvice povezane zlasti s strahom. KI1 se lahko stimulira za pomiritev uma, lajšanje anksioznosti in pri obvladovanju strahov. Točka KI1 je pogosto uporabljena tudi pri zdravljenju nespečnosti, povezane s pretiranim strahom. Pomaga tudi pri povečanju energije, lajšanju utrujenosti ter pri uravnavanju tekočin v telesu.

Lajšanje težav s pomočjo točke KI1: točka krepi celostni energijski sistem v telesu zaradi povezave z ledvično esenco. Stimulacija točke pomaga pri utrujenosti, izčrpanosti, stresu, tesnobi, saj prebudi in vitalizira telo in um. Točka prijetno pomirja duha, zato jo je dobro masirati v primeru težav s spanjem, nemirnim spanjem, prebujanjem ponoči ter v primeru morečih sanj. Z masažo točke pomirimo strah, tesnobo, tiščanje v prsih, saj pomirja živčni sistem. Prav tako pomaga kadar so prisotne bolečine v stopalih, pri utrujenosti nog in pri oteklinah v spodnjih okončinah.

akupunkturna točka

Akupresura točke KI1

Akupresura je starodavna oblika masaže in ena od metod zdravljenja, ki se uporablja v tradicionalni kitajski medicini. Cilj akupresure je spodbuditi gibanje vitalne energij skozi 14 energijskih kanalov (meridijanov) v telesu. Gre za iste meridijane in točke, na katerih se izvaja tudi akupunktura. Po teoriji TKM je stalen pretok vitalne energije skozi te kanale bistvenega pomena za človekovo zdravje. Ko je pretok energije blokiran, telo ne more več vzdrževati ravnovesja, ki je potrebno za ohranjanje energije in reševanje zdravstvenih težav. Akupresuro izvajamo enkrat na dan, na eni točki približno 5 minut, če vam ustreza lahko tudi dlje. Točko masiramo z globokimi, a nežnimi pritiski. Pritisnemo za 2 sekundi in spustimo. Pritiske izvajamo v enakih presledkih. Ob pritisku se lahko čuti rahlo nelagodje ali bolečina, kar je pričakovano, ko je na merdijanu prisotna blokada ali primanjkljaj energije. Kljub temu nežno nadaljujemo.

Moksibustija na točki KI1

Moksa predstavlja vrsto kitajskega zelišča, divjega pelina, najpogosteje zvitega v obliko cigare, ki jo prižgemo. S tlečo mokso ogrevamo določene akupunkturne točke in predele telesa, vendar se ne smemo dotikati kože, saj se lahko opečemo. Akupunkturne točke so prek energijskih kanalov (meridijanov) povezane z našimi notranjimi organi.

Sama uporaba mokse je zelo enostavna in tudi prijetna, zato jo lahko uporabljamo sami. Tlečo mokso v obliki cigare držimo od 3 do 5 cm nad točko in smo pozorni, da se zaradi oddajanje njene vročine ne opečemo. Vsako točko posebej ogrevamo od 5 do 10 minut. V preventivne namene lahko izvajate moksibustijo na točki KI1 trikrat na teden.

moksa ki1 točka

Kljub koristim, ki jih lahko prinese stimulacija točke KI1, je vedno priporočljivo, da se pred začetkom kakršnega koli zdravljenja posvetujete s strokovnjakom za TKM, ki vam bo nudil prilagojene smernice glede na vaše potrebe in zdravstveno stanje.

Če imate kakršnakoli vprašanja glede izvajanja akupresure, moskibustije ali se srečujete z bolečinami v križu, hladnimi stopali, nespečnostjo, pomanjkanjem vitalne energije, smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM