Rehabilitacija

Rehabilitacija bolezni, poškodb in postoperacijskih stanj

Rehabilitacija je kompleksen proces, pri katerem morata biti aktivna tako zdravnik kot tudi bolnik, saj uspeh zagotavlja timsko delo. Tradicionalna kitajska medicina se je izkazala kot zelo učinkovita metoda, s katero lahko telesu povrnemo porušeno notranje ravnovesje. Zdravijo se predvsem posledice okvar ali bolezni, ki vplivajo na posameznikovo življenje: okvare po možganski kapi, rehabilitacija poškodb gibalnega aparata ter postoperacijska stanja. Cilj rehabilitacije je torej omogočiti bolniku življenje, ki bo čimbolj podobno življenju, ki ga je živel pred boleznijo oz poškodbo.

Zgodnja oziroma takojšnja rehabilitacija je ključnega pomena

Študije in praksa so dokazale, da rehabilitacijsko zdravljenje, ki vključuje akupunkturo v prvih treh tednih po, na primer možganski kapi, daje bistveno boljše rezultate za bolnike. Zgodnja oz. takojšnja rehabilitacija je torej ključna, saj podpre in  usmerja izboljševanje okvarjenih funkcij. Vendar pa se zdravnik TKM loti terapije postopoma in z občutkom, saj zaradi oslabljenega organizma stimulacije ne smejo biti premočne. Zdravniki TKM pravijo, da je tovrstno zdravljenje kot vrtnarjenje: »Zdravnik mora skrbno gojiti nove vzorce občutkov pri bolniku, saj je zdravljenje kumulativni učinek številnih majhnih prebujanj.«

Dopolnjevanje rehabilitacije z akupunkturo in zeliščno medicino

Poleg akupunkture je pri rehabilitaciji pomembna tudi zeliščna medicina, ki dodatno vzpodbuja delovanje notranjih organov in krepi telo, ki je zaradi poškodb, operacij in drugih stanj oslabljeno.

Integrativna terapija, ki vključuje tako zahodno medicino kot tradicionalno kitajsko medicino, daje najboljše rezultate pri okrevanju. Na Kitajskem poteka tovrstno zdravljenje precej drugače kot pri nas. Bolnišnice so narejene v dveh delih. V enem delu se nahajajo vsi oddelki zahodne medicine, v drugem delu je oddelek za tradicionalno kitajsko medicino. Po operacijah in poškodbah, ki se odvija na oddelku zahodne medicine, bolnika premestijo na oddelek TKM, kjer rehabilitacijo prevzamejo zdravniki TKM. Rehabilitacija vključuje veliko raznih terapij, kot so akupunktura, zeliščna medicina, miksibustija in qigong (telesne vaje). V nekaterih zahodnih evropskih državah se zaradi izjemnih rezultatov, ki jih nudi TKM, že uradno priznava tradicionalna kitajska medicina kot komplementarni sistem zdravljenja.

Rezervirajte svoj termin!

Vas zanima zdravljenje po metodah tradicionalne kitajske medicine (TKM)?