Menopavza

Nastop menopavze predstavlja pomemben korak v življenju ženske. To je točka, ko se menstruacija trajno ustavi, kar pomeni, da ženska tudi ne more več zanositi. Poleg tega lahko prinaša ta hormonska sprememba tudi veliko neželenih učinkov, kot so oblivanje, potenje, nespečnost, spremembe v čustvovanju in nihanje razpoloženja (izbruhnejo pretirana čustva, jeza, strah, skrb…). Kitajska zeliščna medicina kot tudi njene druge metode so za zdravljenje teh težav uspešne že več let. Tako postaja TKM vedno bolj priljubljena alternativna metoda za hormonsko nadomestno zdravljenje.

V tradicionalni kitajski medicini so Ledvice odgovorne za našo prenatalno energijo, ki smo jo prejeli od naših staršev ob spočetju (več v Kaj je TKM). To je tudi vodilna energija, ki nadzira našo rast, spolno zrelost in hormonski sistem. Nastop pubertete in menopavze je tako odraz vzpona in zatona te prvobitne energije. Ledvice so tudi organ, ki igra pomembno vlogo pri tvorbi sperme pri moškem in jajčec pri ženskah.

Ledvice so po TKM tudi edini organ, ki vsebuje oba aspekta, Yin in Yang. Tako je ključna tudi diagnoza, kjer zdravnik TKM ugotovi, ali so glavni simptomi menopavze povezani s tipom pomanjkanja Yin ali pomanjkanja Yang energije. Pri tipu pomanjkanja Ledvične Yin lahko opažamo simptome, kot so navali vročine, nenormalno potenje, boleč hrbet in kolena, suha koža ali usta, rdeč jezik. Zdravljenje se tako usmeri v krepitev Ledvične Yin in posledično tudi na Jetra, ki so tesen partner Ledvic. Kadar gre za tip pomanjkanja Ledvičnega Yang pa opažamo simptome, kot je hladni občutek v telesu (zlasti rokah in nogah), manjši libido, pogostejše uriniranje, včasih se lahko pojavi driska, jezik je bled. Zdravljenje je tako usmerjeno v krepitev Ledvičnega Yang, na Jetra ter Vranico, ki imata tudi močan vpliv na delovanje Ledvic in ju je potrebno dodatno opazovati. Poleg navedenega zdravnik TKM upošteva še ostale težave in simptome, zato vas na pregledu temeljito izpraša in pregleda ter tako zagotovi in svetuje terapijo, ki je najustreznejša za vas.

V obdobju menopavze je pomembna tudi prehrana, saj določena živila hladijo, določena telo grejejo. Da telesu povrnemo porušeno ravnovesje, je pomembno tudi, kaj uživamo. Zdravnik TKM vam bo svetoval glede prehrane in živil, katerih morate uživati več ali pa se jih raje izogibati.

Rezervirajte svoj termin!

Vas zanima zdravljenje po metodah tradicionalne kitajske medicine (TKM)?