Klon alergije

Alergije so postale pogoste spremljevalke novodobnega človeka, saj za njimi oboleva že 30 odstotkov prebivalcev razvitih držav. Alergija ponavadi nastane, ko je organizem preobčutljiv na določene snovi v telesu, kar sproži reakcijo. Gre za pretirano delovanje našega imunskega sistema na sicer nenevarno snov.

Na pojav alergije vplivajo različni dejavniki življenjskega standarda in dela, kot tudi pridelava hrane po drugačnih postopkih kot v preteklosti. Dodatni dejavniki so tudi psihične in fizične obremenitve ter tudi dednost. Med pogostejše oblike alergij spadajo konjuktivitis in druge alergije oči, alergijska astma, seneni nahod (sezonski ali trajni nahod), razne kožne alergije, razdraženost kože zaradi sonca, mraza ipd.

  • test
  • test2
  • test3

Tradicionalna kitajska medicina upošteva različne vzorce neravnovesja znotraj telesa v primeru alergij

V skoraj vseh primerih pa je Veter del diagnoz, ki se običajno združuje še z ostalimi patogenimi dejavniki, kot so Mraz, Vlaga, Vročina in drugimi. Vzorci, ki vključujejo napad Vetra ter sprožijo alergijo, se pogosto pojavijo brez opozorila. Pri sezonskih alergijah kot je seneni nahod, sta najpogostejša krivca za nastanek Veter in Vlaga. Ta kombinacija povzroči nenaden pojav simptomov, kot so kihanje, zasluzenost, pekoče in srbeče oči ter grlo, pritisk v glavi.

3 Organi, izpostavljeni v primeru alergij, so po TKM Pljuča, Vranica in Ledvice

Pljučni Qi je odgovoren za pravilno delovanje celotnega respiratornega trakta, vključno z nosno votlino. Vranični Qi pa nadzoruje prenos tekočin po telesu. Ko se Vranični Qi oslabi, se posledično oslabi tudi funkcija prebave, kar lahko privede do prevelike proizvodnje sluzi, ki se začne nabirati v Pljučih. Ledvice so po TKM najpomembnejši organ, saj grejejo, prehranjujejo in krepijo vse ostale notranje organe. Kadar so v neravnovesju in postanejo šibke tako ne opravljajo več svojih primarnih fizioloških funkcij, kar posledično vodi do neravnovesja ostalih organov. Zato se v primeru alergij in tudi drugih bolezni dodatno krepijo tudi Ledvice.

Simptomi in vzroki za nastanek alergij so zelo različni, zato je prava diagnostika ključnega pomena

Zdravnica tradicionalne kitajske medicine pri diagnostiki, poleg znanih 4 diagnostičnih metod, upošteva tudi barvo kože. Spremenjena barva kože namreč nakazuje na neko notranje dogajanje v telesu. Kadar je koža pordela ali celo močno rdeče barve, se je po TKM v telesu ustvarilo preveč notranje Vročine. V nekaterih primerih prihaja do oteklin in celo pojava mehurjev, kar nakazuje na pretirano Vlago v telesu ali nakopičenimi toksini. Pri vdoru Vetra se pogosto pojavi tudi srbečica. V veliko kroničnih primerih alergij je lahko vzrok tudi v pomanjkanju Krvi, ki pa po TKM ne pomeni slabe kvalitete Krvi (anemija), kot v Zahodni medicini. Gre za neuravnovešeno delovanje Jeter, ki skladiščijo in proizvajajo Kri. Kadar so Jetra oslabljena, je posledično oslabljena tudi cirkulacija Krvi in njena količina.

Kako se zdravijo alergije po sistemu TKM?

Akupunktura ter prehrambena in zeliščna medicina okrepita telo in notranje organe, pospešita cirkulacijo Krvi in pretočnost energije Qi po meridianih ter tako preženeta Veter in ostale patogene dejavnike iz telesa. Manipulacija akupunkturnih točk okrog nosu ter točke na meridianu debelega črevesa običajno razbremenijo nosno votlino in kihanje že takoj, ko se iglice vstavijo v telo. Vendar pa akupunktura ne le lajša simptome, temveč poskrbi za ravnovesje celotnega telesa, saj zdravi in odpravlja vzroke bolezni, ki jih zdravnik TKM razloži bolniku po opravljeni temeljiti diagnostiki kitajske medicine.

Zdravljenje alergij zajema kombinacijo različnih vrst terapij, odvisno od vzroka za pojav bolezni. Kadar ni prisotne notranje Vročine se kombinirajo akupunktura, moksibustija in zeliščna medicina. V primeru nakopičenih toksinov se poleg akupunkture uporabijo tudi ventuze, ki toksine in notranji Mraz preženejo iz telesa. V skoraj vseh primerih pa se uporablja tudi zeliščna medicina v obliki raznih čajev, kopeli ali drugih, ki skupaj z ostalimi terapijami tvorijo celostno zdravljenje in zagotavljajo telesu in notranjim organom maksimalno okrepitev.

Zdravljenje alergij je najbolj učinkovito v akutnem stanju, v poletnih mesecih ter v zimskem času

V času aktnega stanja alergij je zdravljenje zelo učinkovito in uspešno, saj hkrati lajša simptome kot tudi vzpostavlja ravnovesje celotnega telesa in šibkih organov. Priporočljivo je tudi zdravljenje v poletnih mesecih, saj je telo po alergijah šibko in oslabljeno. Z akupunkturo in ostalimi terapijami telesu povrnemo izgubljeno energijo in vzpostavimo ravnovesje. Zdravniki TKM še posebej priporočajo zdravljenje alergij v zimskih mesecih, saj tako poskrbimo, da se telo in notranji organi okrepijo še pred pojavom alergije. V več kot 80% se v spomladanskem času simptomi tako sploh ne pojavijo ali pa se pojavijo v občutno manjši obliki.

Koliko terapij priporoča zdravnik TKM?

Terapija v splošnem zajema od 5 do 8 obiskov pri zdravniku TKM, ki na podlagi diagnostičnega pregleda oceni in svetuje vrsto terapije kot tudi dodeli časovni okvir zdravljenja. V nekaterih primerih lahko terapije potekajo 3 krat na teden, v drugih samo 1 krat tedensko. Zdravnik svetuje tudi glede prehrane ter bolnika nauči akupresurne točke, ki jih masira in stimulira doma, v jutranjem ali večernem času.

Rezervirajte svoj termin!

Vas zanima zdravljenje po metodah tradicionalne kitajske medicine (TKM)?