Bolezni prebavil

GERB (Gastroezofagealna refluksna bolezen)

GERB je zelo pogosta in mnogi jo označujejo kar z izrazoma refluks ali zgaga, čeprav jih ne smemo metati v isti koš. Občasna zgaga in povišana želodčna kislina še ne predstavljata resnega zdravstvenega problema, medtem ko je GERB že kronična težava, ki se je manifestirala ravno zaradi prepogoste zgage in težav z Želodcem. Poleg zgage so lahko prisotni še kašelj, astma, kronični bronhitis, slabost, vneto grlo, glavoboli in bruhanje.

Povišana raven želodčne kisline poškoduje oblogo požiralnika, kar ustvari pekoč občutek, ki lahko seva od sredine do zgornjega dela prsnega koša. Kislina lahko povzroči gorečo bolečino tudi v grlu ter pusti v ustih kisel okus.

V nasprotju z zahodno medicino, ki pravi, da ima GERB en sam glavni vzrok, ki ga povzroča, pa ima tradicionalna kitajska medicina (TKM) za to bolezen številne različne diagnoze, znane kot vzorci. Z vidika TKM so Žolčnik, Trebušna slinavka, Jetra in Vranica podporni organi Želodcu, ki skrbi za našo prebavo. Kadar ti organi delujejo neustrezno oziroma so v disharmoniji, prebavni sistem postane neuravnotežen in se pojavi zgaga. Osnovno načelo TKM je torej obnoviti porušeno ravnovesje ter optimizirati funkcije Jeter in Želodca.

Pri Svetovni zdravstveni organizaciji in Nacionalnem zavodu za zdravje so zdravljenje s TKM, kot je akupunktura, priznali kot uspešno alternativo za naravno zdravljenje refluksa in številnih drugih prebavnih motenj, vključno z alergijami na hrano, gastritisom, razjedami, razdražljivim črevesjem in kolitisom.

Čustveni stres – jetra napadajo želodec

V TKM je eden izmed pomembnih vzrokov za težave s kislino tudi čustveni stres, ki moti življenjski tok energije Qi, katera se nenehno pretaka po našem meridijanskem sistemu. Jetra, ki skrbijo za nadzor razprševanja energije po telesu, se v trenutku stresa ali pretresa zakrčijo in energija začne zastajati. V tem primeru refluks povzročijo Jetra, ki napadejo Želodec (omenjena organa sta namreč po teoriji Petih elementov v ciklusu nadzora). Stres povzroči stisko v trebuhu in pod rebri, ki se nato prenese do Želodca tako, da se Želodčna energija in s tem kislina začne dvigovati navzgor namesto spuščati navzdol. Čustveni stres vodi tudi do povečanja izločanja različnih želodčnih tekočin in krčenja želodčne mišice.

Kako si lahko pomagamo sami?

Z globokim dihanjem:
Plitvo dihanje ne dovoljuje, da bi vitalna energija pravilno krožila po telesu, saj takšen dih doseže le zgornji del pljuč. Že 5 do 10 minut na dan zavestnega in globokega dihanja ima velik vpliv na zmanjšanje stresa. Dihanje naj bo globoko in počasno, ki seže vse do našega trebuha ali popka, kjer je eden izmed pomembnih centrov naše energije Qi. Pri samem dihanju je v veliko pomoč tudi vizualizacija.

Akupresura 3 točk: LI4, LR3 ter PC6.
Prvi točki sta še posebej pomembni, saj spodbujata razstrupljanje telesa vseh naših čustvenih, mentalnih in bioloških navlak. Zadnja točka pomirja našega Duha in našo zavest.

Prehranski ritem (velja tudi za Vlago in Vročino v Želodcu): hrano je potrebno dobro in počasi prežvečiti; med obroki ne pijemo dodatne tekočine; pozno zvečer se obroku odpovemo; uživamo sezonsko in lokalno hrano; pri vsakem obroku se umirimo in jemo z zavedanjem;

živila, ki jih izločimo: ocvrto in mastno hrano; sladkarije; pecivo; preproste ogljikove hidrate; alkohol; nikotin; kofein; začinjeno hrano; kisle sadne sokove; paradižnik; citruse;

živila, ki jih uživamo več: zelišča, ki spodbujajo kroženje vitalne energije, kot je kumina, rožmarin, drobnjak, gorčica, bazilika, timijan, meta; zelenjava, kot je zelje, brokoli, kalčki; zelenolistna zelenjava; pusto meso in ribe;

Vlaga in vročina v želodcu

Hrana, ki vsebuje visoko vsebnost ogljikovih hidratov povzroči zbiranje tekočin kar lahko ustvari prekomerno vlažnost. Vlažnost blokira normalno delovanje Želodca, saj mu preprečuje praznjenje s čimer se ustvari polnost, ki prisili hrano, da se dvigne navzgor. Vse, kar ‘sedi’ v Želodcu, lahko fermentira in se preobrazi v Vročino, ki dodatno poveča proizvodnjo kisline, ki jo nato poleg ostalih tekočin pošlje navzgor. Vlaga in Vročina veljata za 2 škodljiva vpliva, ki zaradi nepravilnega življenjskega sloga in neuravnotežene prehrane prizadeneta naše notranje organe. Vlaga se običajno kopiči počasi in postopoma in se tudi izloča ali zdravi na daljši rok, medtem ko je Vročino ali Ogenj lažje in predvsem hitreje možno ‘pogasiti’ s pravilnimi metodami zdravljenja v kombinaciji z zeliščno terapijo.

Kako si lahko pomagamo sami?

Na tem mestu je potrebno omeniti, da je za postavitev pravilne in individualne diagnoze potreben pregled pri izkušenem in izobraženim zdravnikom TKM. Šele na podlagi diagnoze, ki se večinoma nanaša na več organskih sklopov, ki škodujejo glavnemu organu kjer je izbruhnila bolezen, lahko zdravnik TKM konkretno svetuje in razloži sam potek zdravljenja. Pri tovrstnih težavah se večinoma kombinira akupunktura s podporno zeliščno terapijo ter nasveti glede prehrane in ustreznega življenjskega sloga, ki poleg dela vključuje tudi redno športno aktivnost, počitek in regeneracijo telesa ter kvaliteten spanec. Zdravniki TKM v ordinaciji Dao TKM tako želijo, da posameznik z njim sodeluje ter je poslušen za vse vrste napotkov, ki so ne le del primarnega zdravljenja temveč predstavljajo tudi pomemben del za ohranjanje zdravja in tudi prepoznavanje manjših simptomov, ki jih posameznik preko terapij prepozna in lahko kasneje pravilno reagira ter si pomaga sam. Na samem začetku postavljene diagnoze bo zdravnik TKM najprej obravnaval vzrok same bolezni ter s terapijami sočasno tudi lajšal neprijetne simptome.

Akupresurne točke pri refluksu, zgagi in GERB-u:

RN12 ali CV12 (Zhongwan): Spodbujanje te točke pomaga pri lajšanju zgage, refluksa, prebavnih motnjah, zaprtju, bolečinah in krčih v želodcu. Prav tako lajša čustveni stres in skrbi. Najbolje je, da točko stimuliramo s pritiski največ 2 minuti na prazen želodec. Aktivira se lahko tudi tako, da ležemo na trebuh ter si z desno dlanjo pokrijemo predel kjer leži točka. Nato globoko dihamo 1 do 2 minuti medtem, ko so naše oči zaprte ter um osredotočen na dih in točko.

RN6 ali CV6 (Qihai): Točka, ki se pogosto uporablja za zdravljenje prebavnih težav, kot je zaprtost, bolečine v trebuhu, plinih in napihnjenosti. V prevodu se imenuje točka Morje energije in se nahaja 2 prsta pod popkom. Je tudi odlična točka za izboljšanje zdravja žensk, saj blagodejno vpliva na reproduktivne organe in uravnava menstrualni ciklus. Lajša tudi impotenco, pomaga pri okrevanju po možganski kapi, splošni šibkosti in pri bolečinah v mišicah ter spodnjemu delu hrbta. Pri težavah z Želodcem jo je dobro spodbujati v kombinaciji z zgornjo točko RN12. Lahko se upošteva zgornji nasvet za aktivacijo točke le da desno roko izmenjate na obeh točkah.

SP4 (Gongsun): Točka se v prevodu imenuje Dedek-vnuk in je še ena izmed točk, ki pomaga pri lajšanju in zdravljenju refluksa in zgage, pri GERD, prebavnih motnjah, diareji ter tudi pri ginekoloških težavah ter tesnobi, nespečnosti in živčnosti, bolečinah v prsnem košu in srcu. Leži na loku stopala. Točko prav tako pritiskamo 1 do 2 minuti s palcem ter med tem globoko dihamo.

Zeliščna podpora znanih kitajskih zeliščnih formul: Graco From (Guizhijia longmuli); Ease form (Xiaoyao); Stomach remedy (Weiteling)… Pomembno je, da se zelišča uživajo po priporočilu zdravnika TKM, ki bo predlagal zeliščno terapijo glede na vzrok same bolezni in ne le maskiral simptome. Z izbiro prave zeliščne formule in ob upoštevanju pravih nasvetov pa lahko zgaga kmalu postane preteklost.

Rezervirajte svoj termin!

Vas zanima zdravljenje po metodah tradicionalne kitajske medicine (TKM)?