Zelišče s čarobno močjo, ki odganja tudi tigre

INGVER

Ingver je bil priljubljena in cenjena zdravilna rastlina že v starem veku na Kitajskem. Bil je tudi eden izmed prvih začimb, ki jih je človek spoznal. Imel naj bi tako moč, da naj bi odganjal celo požrešne tigre. Znani kitajski filozof Konfucij ga je zelo cenil in je hotel imeti vsako jed pripravljeno z ingverjem.

Lastnosti in uporaba

V zdravilstvu se uporabljajo predvsem sveže korenike, iz katere pripravljajo čaje, tinkture, eterična olja ali druge pripravke. Lahko se uporablja tudi posušeni ali zmleti ingver, predvsem v kuhinji. Sam okus svežega ingverja spominja na limono. Najpomembnejše snovi so eterična olja in pekoče snovi, ki ugodno vplivajo na krvni obtok in pospešujejo prebavo, izločanje sline ter želodčnega soka. Vsebuje 2 ostri snovi, gingerol in šogaol, ki dajeta zelo pikanten okus in povzročita občutek toplote na jeziku. Velik del pridelka ingverja predelajo tudi v brealkoholno ingverjevo pivo, ki je zelo priljubljeno v Angliji in ZDA.

ingver tkm

Pri katerih težavah nam je lahko ingver v veliko pomoč?

Z ingverjem zdravimo in lajšamo simptome pri prehladih obolenjih, glavobolih, bruhanju, vrtoglavici, znižuje povišano telesno temperaturo.

Zmanjšuje tudi vse simptome slabosti pri gripah ali slabostih pri potovanjih (z avtom, ladjo, letalom…)

Je antiseptik (uničuje mokroorganizme) zato preventivno deluje proti nalezljivim boleznim.

Deluje kot stimulans in tonik. Pri rednem jemanju zmanjšuje kronično utrujenost, izboljšuje spomin. Zaradi stimulativnega delovanja naj se ne bi jemal zvečer, saj lahko povzroči nespečnost.

Pomirja želodčne in črevesne krče in deluje proti napenjanju.

Deluje protivnetno, kar se nanaša na številne bolezni, tudi na revmatični artritis, pri čemer zmanjšuje bolečine, otekline in jutranjo okorelost ter povečuje gibljivost sklepov.

Preprečuje tudi zgoščevanje krvi in pojavljanje trombov.

Ugodno vpliva na delovanje jeter in znižuje holesterol.

Na katere vse načine ga lahko uporabimo?

SVEŽI INGVER: svežega (korenika) se uporablja v odmerku 10 g na tanko narezanih in nasekljanih lističev, 1 do 2 krat na dan.

INGVERJEVO ETERIČNO OLJE: uporablja se v odmerku 1 do 3 kapljic dnevno z malo medu ali na kocki sladkorja, 1 do 3 krat na dan.

KANDIRAN INGVER: dobimo ga v obliki bonbonov ali si ga kandiramo sami

ETERIČNO OLJE PRI  REVMATIČNIH ALI PODOBNIH BOLEČNIAH: uporablja se zunanje z vtiranjem ali mazanjem tinkture eteričnega olja, 2 do 3 krat na dan, v trajanju 15 dni tudi v primeru, ko bolečine že prenehajo.

ČAJ: koreniko lahko nastrgamo ali narežemo ter poparimo z vrelo vodo. Odlično deluje proti prehladu, blaži jutranjo slabost, zdravi razjede in prebavne težave. Da dosežemo večji učinek lahko naredimo tudi prevretek tako da naribani ingver približno 10 minut prevrevamo ter takoj precedimo. Zaradi intenzivnih eteričnih olj je čaj zelo pikanten in močan.

INGVER Z MEDOM: 200 gramov naribanega ingverja zmešamo v posodi z 1 litrom medu. Vsak dan zjutraj na tešče pojemo čajno žličko.

Kako si boste vi postregli z njim?

ingver tkm bomboni

Ingver krepi Yang energijo

Po tradicionalnki kitajski medicini (TKM) ingver krepi moško ali Yang vitalno energijo Qi, ki je na vrhuncu svoje moči v poletnih mesecih. Ingver se v kitajskem zeliščarstvu uporablja na različne načine, najbolj zanimiv pa je v kombinaciji z drugimi Yang zelišči, ki se v obliki obližev, v pasjih dnevih, polaga na točno določene akupunkturne točke. Temu načinu zdravljenja se reče tudi zdravljenje zimskih in kroničnih bolezni v vročih Pasjih dnevih, saj se takrat doseže veliko večji učinek.

Zdravniki tradicionalne kitajske medicine uporabljajo in priporočajo ingver vsem, ki imajo šibko telesno konstitucijo, jih rado zebe, imajo mrzle dlani in stopala, nizek krvni tlak ali jih muči vrtoglavica, slabost in imajo šibek imunski sistem. Še posebej se priporoča ljudem s kroničnimi bolečinami, revmatičnmi obolenji. Prav tako je odličen v času nosečnosti, sploh kadar sta prisotna slabost in bruhanje, saj pomaga želodcu, da se ogreje in prežene hlad iz telesa.

Ker je ingver vroč po svojih lastnostih ga je potrebno uživati v zmernih količinah, še posebej se mu je potrebno izogniti v večernih urah, saj lahko preveč vzdraži živčni sistem in s tem povzroči nespečnost. Prav tako naj ga ljudje s povišanim krvnim pritiskom uživajo redkeje in v manjših količinah.