Želimo vam vesele velikonočne praznike!

Ali ste vedeli, da spadajo jajca med kitajska zelišča?

Jajčni rumenjak je pravzaprav tisti del, ki ga v TKM štejejo za zelišče. V pinjinu – to je latinizirana kitajska pisava, se jajčni rumenjak imenuje “zi huang”. Z vidika kitajske medicine je rumenjak sladel po lastnostih. Ne samo, da pomaga pri odpravljanju vročine iz telesa, ampak tudi vlaži in neguje.

Za nekatere je jajčni rumenjak lahko prebogat, kar lahko povzroči slabost po jedi. Da bi to preprečili, poskusite ob obroku popiti skodelico ingverjevega čaja. Jajca so zaradi svojih vlažilnih lastnosti tudi hladna, rečemo, da so po naravi Yin. Če imate pogosto zamašen nos, zamašenost ušes, občutek teže v okončinah in/ali edeme, ste morda nagnjeni k pretirani nakopičenosti vlag v telesu, potem jajca niso najboljša izbira za vas. Namesto tega poskusite uživati nadomestke za jajca.

Koliko jajc lahko pojemo v dnevu?

To je odvisno od telesne konstitucije. Če niste nagnjeni h kopičenju vlage v telesu, je dovolj, da pojeste eno jajce na dan. Najboljše je, da uživate jajca skupaj z zelenjavo, s tem namreč zelo uravnotežite obrok. Druga možnost pa je seveda uživanje samo jajčnih beljakov, ki so še vedno odličen vir beljakovin. Ne glede na to, kaj boste na koncu izbrali, uživajte v jedi, vzemite si čas in se obkrožite z dobro družbo! Med velikonočnimi prazniki pa si brez slabe vesti privoščite kakšno jajčko več!

jajca in tkm

Želimo vam prečudovite velikonočne praznike!

Če imate kakršnakoli vprašanja o zdravljenju po sistemu TKM in se spopadate z akutnimi ali kroničnimi težavami, smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM