Želimo vam srečno leto lesenega Zmaja!

10.2.2024, se je pričelo kitajsko novo leto, ki mu bo vladal Leseni Zmaj. To je praznik Pomladi in se praznuje 15 dni. Prvi dan kitajskega novega leta se začne na novo luno, ki nastopi med 21. januarjem in 20. februarjem.

Čeprav je kitajski zodiakalni koledar neverjetno zapleten, ga najbolje opišemo kot 12-letni cikel, ki ga predstavlja 12 različnih živali v vrstnem redu: podgana, vol, tiger, zajec, zmaj, kača, konj, koza, opica, petelin, pes in prašič.

Verjame se, da bo za vsako kitajsko zodiakalno znamenje sreča v veliki meri odvisna od položajev Tai Suija – skupnega imena za zvezdna božanstva, za katera se domneva, da se vrtijo vzporedno in v nasprotni smeri od Jupitra.

Nekaj zanimivosti o praznovanju kitajskega novega leta in ‘vražah’

Zakaj prižigati petarde in nositi rdeče barve? Spoznajte pošast Nian!

Z lunarnim novim letom je povezanih nešteto ljudskih pravljic, a mit o »Nianu« izstopa kot eden najbolj zabavnih. Legenda pravi, da je bil Nian divja podvodna zver z ostrimi zobmi in rogovi. Vsako lunarno novo leto se je splazil na kopno in napadel bližnjo vas. Ob eni takšni priložnosti, ko so se vaščani pohiteli skrivati, se je pojavil skrivnostni starec in vztrajal, da ostane tam, čeprav so ga opozorili na bližajočo se pogubo. Na presenečenje vaščanov sta starec in vas preživela popolnoma nepoškodovana. Moški je trdil, da je Niana prestrašil tako, da je na vrata obesil rdeče transparente, prižigal petarde in oblekel rdeča oblačila. Zato je nošenje ognjene barve, obešanje rdečih transparentov in prižiganje petard ali ognjemetov tradicija lunarnega novega leta, ki se ji sledi še danes.

nian_kitajsko novo leto

Priprava na praznovanje

Lunarno novo leto prinaša s seboj dejansko veliko dela. Praznovanja pogosto trajajo 15 dni – včasih celo več – v tem obdobju se odvijajo različne naloge in dejavnosti.

Vse se začne teden dni pred novim letom

Praznično pecivo in pudinge se pripravlja 24. dan zadnjega lunarnega meseca (3. februarja 2024). Zakaj? Beseda za torte in pudinge je »gao«, kar zveni enako kot beseda za »visok«. Posledično naj bi uživanje teh dobrot vodilo do izboljšav in rasti v prihodnjem letu.

In ne pozabite na našega prijatelja Niana

Nobena priprava na lunarno novo leto ne bi bila popolna brez zgoraj omenjenega obešanja rdečih transparentov doma – začenši pri vhodnih vratih. Ti bodo opravljali dvojno nalogo – držali Nian stran in vabili srečo.

Vsa dela niso zabavna

Po tradiciji ob lunarnem novem letu naj bi veliko (generalno) čiščenje v domovih opravili 28. dan zadnjega lunarnega meseca, ki je letos 7. Februarja. Cilj je rešiti dom morebitne smole, ki se je nabrala v zadnjem letu. In do 12. februarja ne čistite več ničesar, sicer boste odplaknili vso srečo, ki je prišla na začetku novega leta.

V zvezi s tem nekateri pravijo, da si tudi na prvi dan novega leta ne smete umivati ​​ali striči las. Zakaj? Kitajska črka za lase je prva črka v besedi za blaginjo. Zato je pranje ali striženje videti kot spiranje vaše bogastva. Prav tako se boste želeli izogniti nakupu obutve za ves lunarni mesec, saj izraz za čevlje zveni kot izgubljanje in vzdihovanje.

Velika družinska večerja je običajno na lunarno novo leto, ki je letos 9. februarja.

Jedilnik je skrbno izbran tako, da vključuje jedi, povezane s srečo, vključno z ribami (kitajska beseda za to zveni tudi kot “presežek”), pudingi (simbolizira napredek) in hrano, ki izgleda kot zlati ingoti (kot cmoki). Na Kitajskem se hrana, ki jo strežejo na teh klasičnih večerjah, razlikuje od severa in juga. Na primer, severni Kitajci ponavadi jedo cmoke in rezance, medtem ko na jugu Kitajske ne morejo živeti brez dušenega riža.

15. Dan – Festival lampijončkov – vrhunec festivala Pomladi

Festival luči, lampijončkov se zgodi 15. in zadnji dan (24. februarja 2024). V kitajščini se imenuje Yuan Xiao Jie in velja za popoln zaključek večtedenskih priprav in praznovanj na lunarno novo leto. Praznik luči praznuje prvo polno luno v letu – od tod tudi ime (Yuan pomeni začetek. Xiao pomeni noč). Označuje konec zime in začetek pomladi. Na ta dan ljudje prižigajo lučke, ki simbolizirajo preganjanje teme in prinašanje upanja v prihajajoče leto. V stari kitajski družbi je bil to edini dan, ko so mlada dekleta smela iti ven občudovat luči in spoznavati fante. Zaradi tega so ga poimenovali tudi kitajsko valentinovo. Dandanes mesta po vsem svetu na zadnji dan festivala še vedno prirejajo množične razstave luči in sejme. Nekatera kitajska mesta, kot je Chengdu, celo gostijo dramatične plese ognjenih zmajev.

praznik luči kitajsko novo leto

Če imate kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja po sistemu tradicionalne kitajske medicine, smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM