Zdravljenje nespečnosti s pomočjo tradicionalne kitajske medicine (TKM)

Nespečnost je oblika motnje spanja, pri kateri oseba težko zaspi in spi preko noči. Simptomi vključujejo tudi pogosto prebujanje ponoči in težave pri ponovnem padcu v spanec. 

Izvor nespečnosti po TKM

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) pravi, da nespečnost izhaja iz neravnovesja med energijama Yin in Yang. Spanje je del naravnega ritma med energijama Yin in Yang v telesu, ki igrata nasprotni vlogi. Čez dan prevladuje Yang energija, ki spodbuja telesne aktivnosti in nas ohranja budne in tople. Ko pa se dan preveša v noč, začne prevladovati hladna, tiha in hranljiva energija Yin. Energija Yin nam pomaga upočasniti aktivnosti telesa, tako da je telo umirjeno in sproščeno za dober spanec. Ko se ta naravni ritem poruši, pride do neravnovesja med energijama Yin in Yang, kar zlahka povzroči nespečnost.  

 

nespečnost tkm

Dejavniki, ki povzročijo neravnovesje med Yin in Yang: 

Prehranjevalne navade: prenajedanje (predvsem v popoldanskih in večernih urah), težki obroki, uživanje alkoholnih, kofeinskih in energijskih pijač. 

Čustva: pretirana čustva, predvsem jeza in žalost, tudi neizmerna sreča povzročijo poglobijo težave s spanjem. 

Izčrpanost zaradi dejavnosti, kot je prekomerna vadba ali prekomerna stimulacija možganov (delo pozno v noč). 

Dolgotrajne in kronične bolezni, bolečine in uživanje določenih zdravil ter tudi starost.  

Kaj so v TKM osnovni dejavniki, ki prispevajo k razvoju nespečnosti: 

Jetrni ogenj (je hiter, dinamičen, aktiven in se rad naseli na področje glave, kjer povzroči nemirnost, razdražljivost, živčnost) 

Vlaga in vročina ujeti na meridijanu žolčnika in jeter (vlaga povzroča zastajanja ali energijske zamaške, kar ovira prosti pretok energije in nase veže tudi druge škodljive vplive, kot je vročina) 

Pomanjkanje srčne energije (po TKM v srcu biva Shen ali srčni Duh, ki uravnava naše miselne in čustvene dejavnike) 

Srčni ogenj (se pojavi zaradi pomanjkanja srčne energije in pretiranega razmišljanja in umskih obremenitev) 

Pomanjkanje vranične energije (zaradi nepravilne in nezadostne prehrane, slabe absorpcije hranil in nepretočnosti energijskih kanalov) 

Nespečnost je lahko znak tudi druge, večje zdravstvene težave in če se ne zdravi, lahko vpliva na raven energije, kar se odraža na delovni uspešnosti, splošnem zdravju in kakovosti življenja.  

Nekaj nasvetov tradicionalne kitajske medicine (TKM) pri nespečnosti

Masaža akupunkturnih točk: HT7 ali Shenmen ter PC6 ali Neiguan. 

Akupunktura in dodatki zelišč, kot je Peace form ter uživanje kitajskih datljev, posušenih popkov lilije, longan (liči), kamilice, kitajske krizanteme.  

Kopel za noge s kitajskim divjim pelinom (Aiye) (nogi namakano 20 do 30 minut v topli zeliščni kopeli, 30 do 60 min pred spanjem 

Urejen ritem spanja in aktivnosti preko dneva (izredno pomembno je, da ne glede na težave s spanjem hodimo spat ob istih urah ter ob istih urah tudi vstajamo, tudi čez vikend ali med dopustom). 

Dihalne vaje in meditacija 

Poslušanje pomirjujoče glasbe 

Izogibanje elektronskim napravam vsaj eno uro pred spanjem 

Zadnji obrok zaužijemo 3 ure pred spanjem (da telesu zagotovimo kvaliteten spanec, organov ne smemo obremenjevati s predelovanjem hrane v večernem času, zato je idealno, da zaužijemo zadnji obrok vsaj 3 ure pred spanjem) 

Lahkotni večerni sprehod: 30 min po večerji je dobro, da telo razgibamo z lahkotnim sprehodom, zaužijemo sveži zrak, odvržemo še zadnje napetosti iz telesa in uma ter se pripravimo na večerni počitek. 

Izvajanje ritualov in ohranjanje ritma prehranjevanja, spanja, delovne in športne aktivnosti je za organe bistveno. Naše organe si lahko predstavljamo kot vojake, ki imajo radi red, disciplino in usmerjenost k cilju. Ni potrebno veliko, da jim ugodimo in če dobro poslušamo, nam telo ves čas sporoča, kaj je za nas dobro in kaj ne.