Zdravljenje izgorelosti s TKM – sodelovanje z Bodi zdrava

Z revijo Bodi zdrava smo v mesecu juniju sodelovali na področju tematike o izgorelosti

Kaj natanko je izgorelost?

Uradno ga Svetovna zdravstvena organizacija opisuje kot sindrom, ki se razvije zaradi kroničnega, slabo obvladovanega stresa na delovnem mestu, ki ima za posledico izčrpanost, apatijo, pesimizem in zmanjšano produktivnost. Zdravniki tradicionalne kitajske medicine (TKM) se strinjajo, da izgorelost vključuje vse omenjene simptome, vendar se zgodi še veliko več. Izgorelost je pogosto globlja in razširjena ter vpliva na živčni, obtočilni, endokrini, prebavni in mišično skeletni sistem osebe. Naša telesa namreč ponotranjijo stres na več edinstveno različnih načinov. Zato s pomočjo TKM zdravniki upoštevajo izkušnjo izgorelosti vsakega posameznika posebej. Na pregledu in posvetu se pred začetkom terapije zdravnik Wang iz ordinacije Dao TKM pogovori s posameznikom o tem, kako stres vpliva na njegova čustva, spanje, raven energije, odnose, samozavest, prebavo in drugo. Vsi simptomi so pomembni, zdravljenje pa se začne pri izvoru oziroma korenini, saj si le tako lahko posameznik celostno opomore.

bodi_izgorelost_1

Ledvična energija – izvor izgorelosti po mnenju TKM

V kitajski medicini obstaja pregovor: “ena bolezen, veliko korenin; ena korenina, številne bolezni.” Čeprav se izgorelost kaže nekoliko drugače pri vsakem posamezniku, še vedno obstaja skupna korenina ali izvor, ki je običajno kriva za izgorelost – to je pomanjkanje ali upad ledvične energije. V TKM so naše ledvice (v kombinaciji z nadledvičnimi žlezami) eden najpomembnejših organskih sistemov. Skupaj povezujejo naše možgane z našimi instinkti in intuicijo. Ledvice vplivajo na naše hormonske ritme in odziv na stres, šok, strah in travmo: pomislite na sproščanje kortizola in na HHA os (hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza) vašega telesa – pot, ki je odgovorna za uravnavanje telesnega odziva “boj ali beg”.

Ledvice – rezervoar, iz katerega prepogosto jemljemo, a ga pozabimo napolniti

V TKM se zdravje ledvic izraža skozi možgane (kognitivno delovanje), kosti (njihova celovitost), ušesa (sluh) in lase (kakovost). Ko razmislimo o tem, je smiselno, zakaj čim bolj s starostjo naravno upada naša ledvična Qi (energija) tem izrazitejši postajajo blaga izguba spomina, osteoporoza, gluhost in redčenje las. Vendar obstajajo tudi okoljski dejavniki in dejavniki življenjskega sloga, ki prezgodaj oslabijo ledvično energijo: pomanjkanje spanja, zloraba substanc, pomanjkanje hranil (zaradi slabega apetita/prehrane) in dolge ure fizičnega/mentalnega napora brez počitka. Se sliši znano? Vse to so stranski učinki (ali mehanizmi obvladovanja) izgorelosti. Na energijski ravni so ledvice sakralni koren življenjskih vrat našega telesa, saj zadržujejo naše rezerve podedovane energije Qi in vitalne esence (Jing). Ledvice si lahko predstavljamo kot najgloblji vodnjak našega telesa – rezervoar, iz katerega prepogosto jemljemo, a ga pozabimo napolniti. Ko je naše ledvične energije v izobilju, imamo zdrav občutek zase ter za smer in moč volje za doseganje svojih ciljev. Takrat z lahkoto prevzamemo zahteve dneva, medtem ko se premišljeno odločamo, čemu (in komu) bomo dali svojo energijo.

bodi_poletje_tkm_ogenj

Kakšna je vaša ledvična energija?

Znaki in simptomi ter na kaj je dobro biti pozoren.

To so signali, ki jih telo daje, ko so ledvice/nadledvične žleze obremenje:

DUŠEVNI + ČUSTVENI simptomi
Občutek “izgorelosti” in izčrpanosti
Občutek otrplosti ali apatije, malo ali nič motivacije
Občutek megle v glavi, težave s koncentracijo
Slab spomin, težave pri spominjanju besed
Težave z ravnotežjem, padanjem in/ali spanjem
Kronična skrb, pretirano razmišljanje
Povečana razdražljivost in jeza
Odvisnost od substanc (kofein, alkohol, rekreacijske droge)
Če obstaja anamneza travme (ki je shranjena v ledvicah), je lahko tudi simptom tudi neobvladljiv strah in hiper-budnost

FIZIČNI simptomi lahko ali ne vključujejo
Bolečine v križu in kolenih
Hormonska in ščitnična neravnovesja
Prezgodnje staranje in izpadanje las

bodi_izgorelost 2

Izgorelost ni nekaj, kar se zgodi čez noč – kako slediti poti okrevanja?

Na diagnozo, ki jo postavi zdravnik TKM ni dobro gledati le kot na stavek, ampak izhodišče za pričetek okrevanja in zdravljenja. Ko ugotovimo neravnovesja, se lahko šele nato začnemo pogovarjati o tem, kako jih odpraviti. In izgorelost ni nekaj, kar se zgodi čez noč, ni le nekaj, od česar si opomoreš. Kako torej začeti?

Prepoznavanje potrebe po ustvarjanju prostora za vaše okrevanje in dobro počutje zahtevata globok občutek samozavedanja. Kaj vam skuša povedati vaše telo? Kateri fizični, čustveni, celo hormonski simptomi se kažejo, da je prišlo do neravnovesja – da je čas za spremembo? Ustvarjanje prostora vam najbolj koristi, če ga izvajate dosledno: namesto da poskušate uravnotežiti neskončna opravila, določite ključne prioritete in zgradite meje, kdaj boste obravnavali vsak predmet. Aktivno ohranjanje svojih meja s svojim časom in energijo vodi v ravnovesje. Morate si želeti ustvariti svoj prostor, da lahko več daste tudi svoji službi, odnosom in konjičkom, ki so najpomembnejši, ne da bi pri tem žrtvovali svoje zdravje.⠀

Ustvarjanje prostora zahteva potrpljenje, prakso in lastno dovoljenje. Dajte si dovoljenje za začetek, pa tudi dovoljenje, da ne boste popolni. Morda boste morali nekega dne skrajšati svoj čas ali ga v celoti preskočiti. V redu je. Dihajte, odpustite in se veselite naslednjega. ⠀

bodi_izgorelost 3

Kako vam lahko pomaga akupunktura?

Akupunktura je nežna, varna in učinkovita terapija, ki spodbuja lastne fiziološke procese v telesu, ki postanejo oslabljeni ali patološki zaradi kroničnega stresa, ujetih čustev, pa tudi zaradi dolgotrajnih bolezni in poškodb. Z drugimi besedami: akupunktura opominja telo, kako naj se popravi, uravna in ponovno ozdravi. Z vidika TKM vam lahko akupunktura pomaga pri okrevanju od izgorelosti z izboljšanjem cirkulacije vitalne energije Qi in krvi v ledvicah, nadledvičnih žlezah in drugih prizadetih organskih sistemih na podlagi ugotovitev vašega zdravnika TKM.

  1. Akupunktura uravnava stresni odziv vašega telesa tako, da ga prestavi iz stanja »boj ali beg« v stanje, ki lahko »počiva in prebavi«. Zato posamezniki med terapijami lahko zaspijo, občutijo globlji občutek umirjenosti in poročajo, da imajo boljši spanec včasih že po enem tretmaju. Akupunktura poveča tudi proizvodnjo naravnih opiatov, endorfine in enkefaline (hormone dobrega počutja) v telesu za zmanjšanje bolečine.
  2. Zmanjša nastajanje kortizola (stresni hormon) in povečuje serotonin (hormon sreče) za lajšanje tesnobe, depresije, razdražljivosti in stresa.
  3. Spodbuja pretok krvi v možgane za izboljšanje kognitivnega delovanja ter notranjih organov za uravnavanje avtonomnih funkcij (srčni utrip: zmanjša palpitacije, prebavo: izboljša absorpcijo hranil, apetit in raven energije; uravnava gibanje črevesja).
  4. Poveča cirkulacijo (krvni obtok), da se sprostijo napete mišice in zmanjša togost sklepov
  5. Izboljša imunski sistem telesa, zmanjša in zatira vnetne procese vnetja in pretirane avtoimunske odzive telesa.

Za okrevanje si je treba vzeti čas

Telo zaradi izgorelosti potrebuje čas, zato morajo biti terapije prilagojene posamezniku. Ravnovesje se vzpostavlja počasi, korak za korakom, prostor okrevanja pa mora biti varen in sproščen. Med terapijami se lahko izzovejo smeh, jok, utrujenost in v naši ordinaciji vam želimo ponuditi čas, pozornost in sočutje, kjer se lahko jokate ali smejete brez občutka sramu ali krivde. To je čas, ko se telo lahko zdravi na način, ki ga potrebuje ter tako znova kultivira svoje energijske zaloge za ponovno vzpostavitev odpornosti proti življenjskim stresorjem. Poleg akupunkture se pogovorimo tudi o življenjskem slogu, primerni prehrani in športni aktivnosti, dihalnih tehnikah, kjer sčasoma izgorelost nima več mesta v vašem življenju.

ravnovesje tkm