Zdravljenje alergij z akupunkturo – Bodi zdrava

Z revijo Bodi zdrava smo v mesecu avgustu sodelovali na področju tematike o alergijah in akupunkturi

Zdravljenje alergij z akupunkturo

Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) so alergije posledica disharmonije v telesu. Alergije se pojavijo takrat, ko je pretok vitalne energije Qi v telesu blokiran. Tradicionalna kitajska medicina si prizadeva s svojimi metodami zdravljenja odpreti energijske kanale, imenovane meridijani ter spodbuditi pretok energije qi in tako povrniti telesu zdravje.

Posebnost TKM je, da obravnava človeško telo celostno in pri diagnostiki upošteva odnos med nasprotujočimi si silami in silami, ki se medsebojno usklajujejo. TKM išče notranje in zunanje dejavnike, ki vplivajo na zdravje osebe, in teorija pravi, da ima tudi naš imunski sistem notranje in zunanje komponente, ki jih zdravniki TKM upoštevajo pri samem zdravljenju.

alergije_tkm

Surova čebula, česen in hren za dvig obrambne energije v telesu

Po TKM vsakemu organu pripada določen okus in barva. Kadar želimo okrepiti pljučno energijo je dobro, da posežemo po pekočih živilih in živilih bele barve. Zdravnik Wang iz ordinacije Dao TKM svetuje, naj vsak, ki jih mučijo simptomi alergije, vsak dan poje nekaj pekočega, na primer surovo čebulo, česen, hren, ingver, redkev (rdečo, črno, daikon), gorčico, wasabi, riž, cvetačo, zelje, vse vrste gob, vodno krešo, hruške, jabolka.

Hrana, ki pretirano vlaži, se je v času akutnega stanja alergije treba izogniti, saj vlaga dodatno obremeni pljučno energijo, kar vodi do poslabšanja simptomov. Izogniti se je dobro kravjemu mleku (kozje in ovčje sta v redu), svinjini, arašidom, oreščkom, hidrogeniranim oljem, čezmerni količini jajc, sokovom iz tropskega sadja (banane, ananas), sladkorju (vsaj rafiniranemu) ter tudi živilom hladne temperature. Voda naj bo vedno sobne temperature ali mlačna.

bodi_alergije_zdravljenje_tkm

Zdravljenje alergij naj se začne vsaj dva tedna pred začetkom izbruha

Zdravnik Wang svetuje, da se zdravljenje prične vsaj dva tedna pred izbruhom, saj je tako lažje zaščititi telo pred vdorom patogenov in ojačati obrambno energijo telesa. V akutnem stanju se z akupunkturo, aurikuloterapijo ter z zelišči lajšajo simptomi, prav tako pa se zdravljenje usmeri tudi na vzrok, ki alergijo povzroča. Za zdravljenje so odlični so tudi poletni meseci, saj se topla ali Yang zelišča takrat lažje skladiščijo v telesu, kar nam pomaga pri boju pred jesensko-zimskih mesecih, ko smo bolj izpostavljeni različnim virusom. S tem naravno in neagresivno okrepimo svoj imunski sistem. Učinki zdravljenja pa so vidni v hladnejših mesecih, zato se tudi zdravljenje imenuje Zdravljenje zimskih bolezni v vročih, Pasjih dneh.

Ne čakajte, da vas dohiti alergija in vedite, da jo lahko s TKM premagate ali vsaj toliko ublažite, da ne moti vašega vsakdanjika pri opravilih, delu in počutju.