Zdravi lasje so odraz notranjega ravnovesja

V TKM je stanje naših las neposreden odraz stanja naše krvi, jeter in ledvic. Lasje so gosti, temni, zdravi in sijoči, ko je pretok ledvične esence (Jing) in jetrne krvi dober. Če pride do pomanjkanja, lahko naši lasje postanejo bledi, brez življenja in krhki. Pomanjkanje lahko povzroči celo prezgodnje sivenje in redčenje las.

Po mnenju Huang Di Nei Jinga (Kanon interne medicine) naj bi lasje siveli in se začeli redčiti šele od poznih 30. do 40. let tako pri moških kot pri ženskah, v naravnem procesu staranja. Prezgodnje sivenje in redčenje las je mogoče pripisati dejavnikom, kot so primanjkljaji vitalne energije Qi v ledvicah, jetrih, krvi, vranici in želodcu, tudi zakrčenost jetrnega sistema in kopičenje vročine in vlage v telesu. Jetra uravnavjo količino krvi v telesu, ledvice pa skladiščijo v sebi esenco Jing, ki je poglavitna za naše zdravje in proces zdravega staranja. Organa sta med seboj tesno povezana in oba enako odgovorna za glavne znake staranja, ki vključujejo tudi sivenje in izpadanje las.

Mesecu februarju še vedno vladajo ledvice, v mesecu marcu pa bodo glavni akter postala jetra. Sedaj je idealni čas, da poskrbite za uravnoteženo delovanje ledvic in jeter, saj s tem dosežete boljše in tudi hitrejše rezultate.

lasje in tkm

Akupunktura za zdrave in sijoče lase

Akupunktura in zeliščna medicina zelo izboljšata težave z lasmi, saj se na naravni način spodbudi proces samozdravljenja. Organi, ki so šibki in oslabeli se napolnijo z zdravo in svežo energijo, spodbudi se pretok telesnih tekočin in vitalne energije ter tako izločijo patogeni dejavniki iz telesa, predvsem vročina in vlaga, ki ovirata proste pretoke.

Akupunktura človeka zdravi celostno, telesno, psihično in čustveno, zato se rezultati ne kažejo samo na laseh, zdravje se odraža tudi na koži, boljšem vsesplošnem počutju, večji koncentraciji in spominu, večji motiviranosti in hkrati globoki sproščenosti.

Kitajska zelišča, ki krepijo lase

Kitajska zelišča, ki uravnajo sistem ledvic in jeter ter vidno izboljšajo stanje las so ganoderma lucidum (goba nesmrtnosti), črni sezam, kitajska angelika, heshouwu, cordyceps, lepljiva rehmanija, črna soja, goji jagode, ginseng. Z zelišči no dobro pretiravati, uživajte jih nekajkrat na teden in daljši čas. Črni sezam pa lahko postane vaš vsakdanji sopotnik. Vsak dan ga lahko zaužijete med 3 do 5 gramov, še boljši učinek dosežete, če ga zmeljete.

Dodatni nasveti za lepe lase

Vitamini in minerali: Prehrana, bogata z beljakovinami, železom, cinkom, vitaminom C, vitaminom A in esencialnimi maščobnimi kislinami, pomaga krepiti lase od znotraj.

Stres: Stres negativno vpliva na zdravje las, zato je pomembno, da se naučite tehnik sproščanja, kot so meditacija, joga, dihalne vaje ali tai chi, da zmanjšate stres in ohranjate ravnovesje v telesu.

Pravilna nega las: Uporaba nežnih šamponov in balzamov ter izogibanje agresivnim kemikalijam in toplotnim obdelavam prav tako pomaga ohranjati zdrave lase. Redno česanje in masaža lasišča spodbujata krvni obtok in pomagata pri ohranjanju zdravja las.

črni sezam

Če imate kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja po sistemu tradicionalne kitajske medicine, vam izpadajo in sivijo lasje ali se počutite utrueni, napeti, brez prave volje, smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM