Zdrav in sijoč polet v praznični čas s TKM

Z revijo Bodi zdrava smo v mesecu decembru sodelovali na področju tematike o zdravju v času zime ter kako se pripraviti, da bomo zdravi in v dobrem duhu kos vsem zabavam v prazničnem decembru

Decembrskemu vzdušju druženja in veselja se je težko upreti. Pa je to v skladu s tradicionalno kitajsko medicino (TKM)? Ta nas uči, da je potrebno naše telo prilagoditi na letni čas. Pozimi namreč na prestolu sedi element vode, ki je izmed vseh petih elementov po svoji naravi najbolj yin. To pomeni, da je usmerjen vase in teži k notranjem miru, tišini, upočasnjenemu delovanju in počitku. December pa je v naši kulturi postal intenziven mesec druženja, obdarovanja, uživanja čezmerne količine hrane in zabav, ki se prevečkrat zaključijo z alkoholnim ‘mačkom’. Kako telesu ustvariti razmere, da bo lahko kos vsem decembrskim izzivom – z veliko vitalne energije in sijočim videzom za novoletno zabavo?

Kadar imamo dovolj vitalne energije Qi, ki je pravilno razpršena po energijskih kanalih, meridijanih, se počutimo, kot bi leteli. Počutimo se lahkotne, sproščene, motivirane in kos vsem izzivom. Toda vitalna energija se zlahka poškoduje, če smo izpostavljeni preveč stresnim situacijam, preobremenitvi dela in tudi toksičnim odnosom, zaradi katerih se lahko počutimo čustveno in fizično izčrpane. Bodite izbirčni pri odnosih in spustite v svojo bližino tiste ljudi, ob katerih se počutite dobro in ste sproščeni ter seveda to tudi sami izražajte do drugih.

Vzemite si čas zase

Da boste lažje krmarili skozi zimske mesece, si brez slabe vesti vsak dan namenite 30 minut časa zase. Po TKM se svetujejo sprostitvene tehnike, dihalne vaje, vaje Qigong (kitajska veščina dihanja), sprehod po gozdu ali ob vodi (brez telefona in družbe), meditacijo. To je čas, ko želite upočasniti umske dejavnosti in se osvoboditi pretiranemu razmišljanju, načrtovanju in skrbem.

Samo dva orgazma na teden?

Čeprav je doživljanje orgazma z nam ljubljeno osebo izjemen užitek, je dobro vedeti, da tudi z vsakim orgazmom izgubimo kar nekaj vitalne energije in ledvične esence še posebno moški ob izlivu. Da ne  izčrpate preveč ledvične esence, omejite orgazme na dva v tednu. Naj bo v decembru več poljubljanja, objemov in predigre ter manj orgazmov.

Potešite željo po sladkorju na način TKM

Za večino od nas, še zlasti žensk, je želja po sladkem tu in tam neizogibna. V kitajski medicini je sladek okus povezan z vranico, ki dvigne njeno energijo, kar čutimo po vsem telesu. V zmernih količinah je sladek okus hranljiv za naš sistem, vendar lahko zaradi preveč sladkarij nastane škoda, preobremeni se presnova in kopiči vlaga, sluzi v telesu. To poškoduje vranično energijo, kar na energijskih kanalih povzroči na zamaške in blokade. Namesto, da za sladico posežete po sladkem sladoledu, predlagamo pečena jabolka in hruške s cimetom za toplo poslastico. Za večjo sladkost lahko na vrh dodate še žličko surovega medu. Tako boste nahranili željo po sladkem ter okrepili vranico, ledvice in pljuča. Tudi grozdje, maline in fige so dobra izbira, da potešimo željo po sladkorju.

Zanimivost: Namesto piva, koktejlov in žganja si raje privoščite kozarec rdečega vina! Pivo telo preveč zahladi in ustvari prekomerno vlago v telesu (občutek napihnjenosti), žganje pa telo preveč izsuši. Rdeče vino ravno prav pospeši cirkulacijo telesnih tekočin in vitalne energije in hkrati kri tudi krepi in nahrani.

pečena jabolka s cimetom

Ušesa naj bodo ves čas topla

Ušesa predstavljajo čutilni organ ledvic, saj se vanje izteka meridijan ledvic. Zato je pomembno, da so ušesa med hladno sezono topla. Zunaj vedno nosite kapo, ki jih pokriva, vsako jutro pa naredite hitri ritual z drgnjenjem ušes. Kako? Roki najprej segrejte, tako da ju drgnete med seboj. Tople dlani položite na ušesa in pustite nekaj sekund, da se ušesa segrejejo. Nato z nežnimi pritiski s prsti drgnite po ušesu, od zgoraj navzdol, ne pozabite pa niti na zadnjo stran ušes. Na ušesih so, kot na stopalih, energijske točke za vse notranje organe. S tem, ko masirate ušesa, masirate vse organe. Odlična je tudi aurikuloterapija, metoda v TKM, ko vam zdravnik TKM na ušesa prilepi zeliščna zrnca na točno določena akupunkturna mesta. Zrnca pustite prilepljena štiri dni in si jih večkrat na dan s pritiski masirajte. Aurikuloterapija je tudi odlična metoda, ko se želite odvaditi nezdravih navad, kot je kajenje.

Negujte svoja stopala

Če ste bili kdaj na akupunkturi, ste verjetno že seznanjeni s konceptom meridijanov. To so energijske poti, razpredene po celem telesu,  po katerih prosto teče vitalna energija. Ledvični meridijan ima začetek v podplatih, zato je pozimi dobro, da aktivirate točke na podplatu.

Korakajte na mestu: stopala držite čim bolj ravno in od štiri do pet minut močno postopajte na mestu. Za dodaten učinek lahko prebudite tudi peto, tako da korakate na mestu s petami.
Akupresura in moksibustija točke KI1 (Yongquan): to je prva točka na meridijanu ledvic in leži približno na sredini stopala. Z nežnimi, a globokimi pritiski jo aktivirajte s prsti rok. Lahko je celo malo boleča, kadar nam primanjkuje ledvične energije. Odlična je tudi uporaba moksibustije na omenjeni točki. Mokso (zvitek kitajskega divjega pelina v obliki cigare) prižgite na enem koncu ter si na razdalji 3 do 5 cm od kože segrevajte predel omenjene točke. Toplota se bo absorbirala skozi točko na meridijan in s tem pospešila cirkulacijo vitalne energije Qi in ostalih telesnih tekočin.
Kopel za noge z divjim pelinom (Aiye): Vso zimsko sezono si vsak drugi dan zvečer privoščite kopel za noge. Topli vodi, ki naj ima približno 40 stopinj, dodajte 5g kitajskega divjega pelina. Nogi namakajte od 20 do 30 minut. Z rednim izvajanjem kopeli boste čutili veliko več energije, vaš spanec bo postal boljši, brez nepotrebnega zbujanja, obenem pa boste krepili še imunski sistem.

Kitajski rek pravi, da moramo ohranjati topla stopala in hladno glavo!

kopel za noge tkm

Manj je več!

V prazničnem mesecu naj velja pravilo: manj je več. Naj bodo druženja kakovostna, zanimiva, drugačna kot le kavica v trgovskem centru. Bodite inovativni in povabite prijateljico raje na drsanje. Prebudite otroka v sebi in mu dovolite, da se izrazi, nasmeje, poveseli in kakšno ušpiči. Naj bo namen druženja veselje in ne občutek, da je obveza, še manj da se je treba obremenjevati z darili. Darilo naj bo druženje, saj sta tudi čas in dobra energija, ki ju boste namenili osebi, najlepše darilo – sploh, če ju začinite še z veliko smeha. Raje izberite eno kakovostno druženje na teden kot pet kavic ali čajev na hitro po službi.

Sijoč videz, napeta in mladostna koža

V tem čarobnem mesecu bi bili vsi radi videti mladostni in sijoči. Povrhu bi se želeli počutiti polne energije, neobremenjene in sproščene. Privoščite si kozmetično akupunkturo! Ta vzpostavlja ravnovesje v celem telesu tako, da ne gre le za učinek mladostnega videza. Lepota prihaja od znotraj. Ko bodo meridijani pretočni, brez blokad, se bodo zdravje, sijaj in pozitivna energija kazali tudi na površini telesa. V naši ordinaciji, Dao TKM, postopek kozmetične akupunkture traja približno eno uro, saj zdravnik najprej naredi nekaj minut masira hrbet in vrat, nato pa se posveti obrazu, ki ga očisti in točke aktivira najprej s posebnim valjčkom. Nato vstavi akupunkturne iglice po obrazu, glavi, rokah, nogah in trebuhu, da se vsi meridijani med seboj povežejo in s tem ustvari pretok energije po celem telesu. Učinek je viden že takoj, koža je bolj napeta, čvrsta, prožna, manj nagubana in povzdignjena (lifting efekt), mi pa se počutimo kot bi lebdeli, smo sproščeni, nasmejani in polne energije. Naj bo to vaše darilo sebi.

V Dao TKM vam želimo prečudovite praznike, ki naj vas napolnijo z ljubeznijo, sočutjem in vsem dobrim!

Happy Holidays Script Text with Holiday Evergreen Branches and Red Berries on Side Over Rustic Wood Background