Vse o energiji Yin, ki vlada jesenskim in zimskim mesecem

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) predstavlja energija Yin enega od dveh temeljnih energijskih principov, ki deluje v telesu skupaj s svojim nasprotjem, energijo Yang. Koncept Yin-Yang izraža dinamično ravnovesje in medsebojno odvisnost nasprotujočih si sil v naravi in tudi v človeškem telesu. Yin in Yang se dopolnjujeta, njune različne lastnosti je za dobro zdravje potrebno ohranjti v ravnovesju. Ne moremo govoriti o dobri ali slabi energiji, lahko govorimo le o njunem neravnovesju. Preveč Yanga lahko požge Yin, preveč Yina lahko utopi Yang. Temu ne rečemo, da je slabo, v TKM tovrstna neravnovesja imenujemo presežek ali pomanjkanje energije.

Kaj predstavlja energija Yin v TKM?

Yin je introspektivna, introvertirana, ranljiva energija, ki je pogosto povezana z žensko energijo. Je tudi zelo prizemljena energija, kroži počasi, globoko in vztrajno.

V TKM predstavlja energija Yin spodnjo polovico in srednji del telesa ter spodnjo polovico obraza ter oči in ušesa. Yin energija je povezana s krvjo, tekočinami, kostmi, jetri, vranico, pljuči in ledvicami. Yin je tudi energija naših prednikov, do nje moramo viti spoštljivi in prizanesljivi. Njena moč se izraža ponoči, takrat se najbolje zazremo vase in povežemo s svojim globljim jazom.

Energija Yin in naše telo

Brada: močna brada velja za značilnost energije Yin. Predstavlja močno voljo in če je brada obrnjena navzgor, se ta močna volja lahko kaže kot trma.

Proporcije: spodnja polovica obraza se imenuje “morje Yina”. Če je ta del obraza večji, boste imeli več energije v kasnejših letih svojega življenja. Kaže tudi na močne energijske rezerve.

Oči: Globlje vstavljene in večje oči lahko nakazujejo več Yin lastnosti v osebi. To so globoke, skrivnostne oči.

Ušesa: Velikost in višina ušesa kažeta, koliko dodatnega Yina ima človek v telesu, umu in duhu. Večja ušesa veljajo za bolj Yin.

Koža in lasišče: Yin koža je videti bolj hidrirana in mastna koža z manj gubami. Debelejši lasje predstavljajo bolj Yin.

yin in yang energiji tkm

Načini, kako vključiti več energije Yin v svojo duhovno higieno, samooskrbo in fizično zdravje

Eterična olja Yin narave: pomirjajo in osredotočajo, lahko odstranijo notranjo vročino, uravnavajo hormone, pomagajo pri prizemljitvi. To so: muškatni orešček, žajbelj, geranija, ylang ylang, vrtnica.
Olja za nego telesa, ki jih lahko uporabite skupaj z nekaj kapljicami eteričnimega olja: mandelj, avokado, rakitovec, kokos. Eteričnih olj ne nanašajte neposredno na kožo!

Živila, ki krepijo energijo Yin: črni sezam, šparglji, jajca, tofu, paradižnik, lubenica, morske alge, črni fižol, limona, grah, hruške, granatno jabolko, pšenični kalčki, kvinoja, pesa, grozdje.

Čaji, ki krepijo energijo Yin: zeleni čaj, matcha čaj, metin čaj, čaj iz belih kitajskih krizantem, čaj iz divjih kitajskih krizantem, kamilice.

Jagode goji: imajo neposredni učinek na tonificiranje Yina. Zaslovele so s sposobnostmi, da lahko osvetlijo oči, navlažijo pljuča ter nahranijo kri in Yin v jetrih ter ledvicah. Goji jagode lahko jeste vsak dan, dodajate jih lahko smutijem, sokovom ali pa jih grizljate kar same. Da okrepite še srce pa jih lahko namočite v topljeno temno čokolado, ki vsebuje vsaj 70% kakava.

V zimskih mesecih je še posebej dobro krepiti energijo Yin, ki se bo skladiščila v telesu za vroče poletne dni, ko je telo lahko dehidrirano zaradi vročine in znojenja. Tako kot v tradicionalni kitajski medicini krepimo energijo Yang v poletnih mesecih, da naredimo zalogo za zimske dni, enako počnemo z energijo Yin. Šele, ko sta energiji v harmoniji je naše telo zdravo, sijoče in bogato navznoter in navzven!

Če imate kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja po sistemu tradicionalne kitajske medicine, smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM