Vrtoglavice in TKM

Vrtoglavice so pogosta nadloga, ki jih tradicionalna kitajska medicina (TKM) uspešno zdravi in lajša. Po kitajski medicini gre za omejen pretok krvi skozi možgane, ki je lahko posledica poškodb hrbtenice, pretočnosti žil, sploh če so prisotni še glavoboli. V TKM rečemo, da gre za nepretočnost meridijanov, to so energijske poti v telesu, ki so kot krvno-žilni sistem razporejeni po celem telesu in se povezujejo z notranjimi organi, čutili, tkivi, mišicami itd.

Po teoriji petih elementov vsakemu elementu pripadata dva notranja organa in tudi dva meridijana (energijska kanala). Eni se začnejo pri prstih na nogah in se vijejo po telesu vse do glave, drugi se pričnejo pri prstih na rokah in potujejo do trebušne votline.

Zakaj pride do nepretočnosti meridijanov?

Diagnostični pregled pri izkušenem zdravniku TKM zajema poleg pogovora tudi opazovanje jezika in tipanja pulzov na zapestjih obeh rok. Pulz diagnostika je posebna in specifična, saj z njo TKM zdravnik zazna delovanje notranjih organov, pretok vitalne energije, možna zastajanja v telesu. Obstaja namreč kar 28 vrst pulzov, ki TKM zdravniku povedo veliko o delovanju telesa posameznika.

Do nepretočnosti meridijanov lahko pride, če se v telesu nakopičita preveč vlage in sluzi. Ta dva škodljiva vpliva povzročata zastoj splošne vitalne energije Qi, krvi in vseh telesnih tekočin v telesu. Nepretočnost meridijanov lahko povzroči tudi pomanjkanje vitalne energije in krvi. Energija po ožilju potiska kri in kadar je energije premalo, začne kri zastajati, pretok se upočasni kar moti delovanje organov. Tudi razne poškodbe, padci, zvini, zlomi in celo stres povzročajo blokade na meridijanih.

Bolj, ko so meridijani nepretočni, manj je prisotnega gibanja v telesu, kar zlahka povzroči nastanek vrtoglavice in glavobola.

akupunktura tkm

Zdravljenje z akupunkturo in aurikuloterapijo

Akupunktura je najboljša in najučinkovitejša metoda, ko gre za nepretočnost meridijanov. Z vstavljanjem tankih sterilnih iglic se ponovno vzpostavi krogotok vitalne energije in krvi. Prekrvavijo se možgani, organi, tkiva in celice, zato vrtoglavica popusti ali izzveni.

Aurikuloterapija je posebna metoda zdravljenja, ki poteka preko ušesnih točk. Na ušesna točka TKM zdravnik prilepi zrnca, ki ostanejo na ušesu približno štiri dni. Točke na ušesih so prav tako povezane z organi, s tem ko zrnca masiramo, aktiviramo točke in pošiljamo energijo organom, ki jo potrebujejo. Aurikuloterapiji pravimo tudi ušesna refleksoterapija, ki je neboleča metoda in podaljšek akupunkture. Ko je prisotna vrtoglavica začnemo z masažo ušesnih točk, tako se bo vitalna energija okrepila in razpršila po možganih.

Zeliščna terapija pri vrtoglavicah

Kitajske zeliščne formule so velikokrat del zdravljenja vrtoglavic. Vendar ne obstaja ena univerzalna zeliščna formula. Zelišča se dodelijo glede na vzrok, ki vrtoglavico povzroča. V primeru zastajanja se lahko uporabi Destasis form (xuefu zhuyu) ali Auranthi form (chaihu shugan) ter tudi pitje čaja iz mandarininih lupinic in jobovih solz.

V primeru pomanjkanja vitalne energije in krvi je odlična Angel form (bazhen) ali Peach form (taohong siwu) ter pitje čaja iz posušenih kitajskih krizantem in semen kasije.

Nasveti za domačo uporabo

Zmerno gibanje in raztezanje: redno izvajanje joge, taijiquana, qigonga, pilatesa, plavanja so odlična metoda za preprečevanje in lajšanje vrtoglavic. Razmigati se je potrebno pogosto, sploh, če je vaše delo predvsem sedeče, za računalnikom. Dodatno poskrbite, da bo vaš vrat na toplem in ga ne izpostavljajte klimi v avtu, na delovnem mestu.

Kopel za noge: vsak drugi dan si pozno popoldne ali zvečer pripravite kopel za noge. Vodi lahko dodate kitajski divji pelin (aiye), ki je po lastnostih Yang, tople narave, kar spodbudi cirkulacijo vitalne energije in telesnih tekočin. Kopel vas bo tudi prijetno zazibala v spanec. Namesto divjega pelina lahko dodate nariban ingver ali morsko sol.

Moksibustija: moksanje je ogrevanje določenih predelov telesa in akupunkturnih točk. Gre za vrsto divjega kitajskega pelina zvitega v cigaro. V primeru vrtoglavic si vsak drugi dan, med 15 in 17 uro moksajte točko ST36, ki leži štiri prste pod koleni na zunanji strani. Dodajte še točko PC6, ki leži pri zapestju. Če vam lahko doma kdo pomaga, si moksajte tudi točko na hrbtu, DU9( zhiyang).

Akupresura: masirajte si točko GB20 (fengchi), ki leži na tilniku, vsak dan (lahko večkrat na dan) približno 3 minute.

Jejte hrano, ki krepi kri: navadni datlji, kitajski datlji (dazao), goji jagode, črna drevesna goba, krizantemin čaj.

ALI STE VEDELI: Rdeči kitajski datlji ali Dazao zagotavljajo telesu toploto in energijo. Uporabljajo se v primerih slabosti, utrujenosti in slabega apetita. Krepijo kri in pomirjajo notranjega duha, zdravijo razdražljivost in tudi nespečnost. Na kitajskem pravi rej: Trije datlji na dan – odženejo starost stran!!!

Če imate težave z vrtoglavico smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM