Vnetje sinusov – TKM nasveti in vaje za nos

Zakaj pride do vnetja sinusov oziroma sinusitisa?

Pod kožo in kostmi našega obraza je skritih osem votlinic, sinusov. Ko se drobne sinusne pretočne luknjice zamašijo, ujeta sluz povzroča pritisk in bolečino, hkrati pa postane odlično okolje za razmnoževanje virusov in bakterij. Pogoji, ki lahko povzročijo vnetje so lahko navaden prehlad, nosna polipoza (majhni izrastki v sluznici nosu), alergijski rinitis (otekanje sluznice nosu) ali oddaljeni septum (premik v nosni votlini).

Vzroki sinusitisa v tradicionalni kitajski medicini – zunanji in notranji patogeni

Zdravniki tradicionalne kitajske medicine verjamejo, da lahko sinusitis povzročijo zunanji ali notranji dejavniki, pa tudi prehrana in stres.

Po TKM so zunanji dejavniki lahko povezani z okoljem – na primer mrzli in vetrovn letni čas  – ali zunanji patogeni. Obstaja šest kategorij zunanjih patogenov – veter, vročina, vlaga, ogenj, suhost in mraz – ki delujejo samostojno ali v kombinaciji. Sinusitis najpogosteje povzročata dve kombinaciji: veter-mraz in veter-vročina, ki sta tudi glavna krivca pri prehladu in gripi.

Notranji dejavniki, povezani s sinusitisom, vključujejo pomanjkanje vitalne energije Qi v pljučih, vranici in želodcu ter prikrito toploto v pljučih, ki je lahko posledica telesne konstitucije. Posamezniki z ‘vročo’ konstitucijo so bolj dovzetni za kopičenje toksinov prikrite toplote v pljučih, ko patogeni dejavniki vdrejo. Hrana z visoko vsebnostjo maščob in ocvrta hrana lahko vodijo tudi do vročine in sinusitisa, kot tudi stres in nezmožnost uravnavanja čustev.

Sinusitis je lahko akuten ali kroničen, pri čemer slednji traja veliko dlje, da se pozdravi. Akutni sinusitis običajno sprožijo zunanji patogeni dejavniki, kot sta vročina-veter ali veter-mraz, in traja manj kot nekaj tednov, da pozdravi, medtem ko kronični sinusitis zdravimo veliko dlje.

5 TKM nasvetov za blaženje in zdravljenje sinusitisa

SPIRANJE S FIZIOLOŠKO RAZTOPINO: Veliko je nasvetov, med najbolj priznane pa spada seveda uporaba fiziološke raztopine, saj so si ljudje že tisočletja spirali sinuse s slano ali morsko vodo, da bi preprečili težave z njimi. V eni izmed britanskih raziskav so ugotovili, da vsakodnevno spiranje s fiziološko raztopino zmanjša tveganje za kronično vnetje sinusov kar za 72 odstotkov.

PIHANJE V ROBČEK NAJ NE BO PREMOČNO! Če premočno pihamo v robček ne naredimo pri vnetju sinusov nič dobrega, saj sprožimo refleksno zamašitev nosu. Ta naravni odziv, do katerega pride tudi med kihanjem, poveča dotok krvi in povzroči otekanje nosne sluznice. S tem se preprečuje ponovno vstopanje škodljivih snovi nazaj v nos ali še višj po nosnicah. Podobno se  zgodi tudi, če se premočno useknemo. Posledica je še bolj zamašen nos. Z nežnejšim pihanjem v robec bomo poskrbeli za prehodnost nosnic.

SINUSE JE TREBA PREGRETI: Kadar že čutimo pritisk potem lahko vroča zložena brisačka ali skodelica vročega čaja dobrodejno vplivata na sinuse. Toplota lahko namreč drobne dlačice (imenovane cilije) spodbudi k delovanju. Cilije ponavadi nihajo s hitrostjo 700 nihljajev na minuto, da poženejo sluz naprej. Kadar pa smo prehlajeni ali imamo gripo se ta hitrost zmanjša na 300 nihljajev na minuto. Topolota tako spet pospeši njihovo delovanje.

INHALACIJA KAMILICE IN ŽAJBLJA: 2 veliki žlici kamilic (cvetovi) in 1 veliko žlico žajblja stresemo v 1,5 litra vrele vode. Pustimo stati nekaj minut in nato inhalirajmo vsaj 15 minut. To metodo uporabljamo redno vsak dan, vsaj 8 do 10 dni, četudi se vmes stanje že izboljša.

STARA DAOISTIČNA VAJA ZA NOS: Te vaje lahko izvajamo vedno, kadar občutimo motnje v nosu in sinusih. S stimuliranjem določenih akupunkturnih točk okoli nosu ohranjamo tako zdravje pljuč kot sinusov. S pritiskom na te točke povzročamo neprekinjen preok energije skozi nosnice in sinuse.

  1. S kazalcem obeh rok zmerno pritisnemo na levo in desno nosnico. Pritisk ponovimo 3 krat.
  2. Začnemo pri dnu nosa in pritiske izmenjujemo 10 sekund. Nato nekaj sekund masirajmo.
  3. S kazalcema se nato osredotočimo na sredino nosu in za 10 sekund pritiskami obe nosnici na sredini. Po pritisku masirajmo.
  4. Za konec z obema prstoma pritisnemo točko med obrvema (pogosto jo imenujejo tretje oko). Masirajmo.

Akupresurne točke za lajšanje sinusitisa

Z zmernimi pritiski aktivirajte točki LI20 (pri nosu) ter LI4 (v našem prevodu točka tigrov gobec, ki leži v votlinici med palcem in kazalcem).