Ventuze: lajšajo bolečine in vzpostavljajo ravnovesje v telesu

Z revijo Bodi zdrava smo v mesecu septembru sodelovali na področju tematike o ventuzah – vakuumskih kozarcih

»Kjer je stagnacija, bo tudi bolečina. Odstranite stagnacijo in odpravili boste bolečino.”

Staro kitajsko medicinsko vodilo trdi, da je bolečina posledica kongestije, stagnacije in blokade vitalne energije  Qi, vitalnih tekočin, limfe, sluzi in krvi. Bolečina je posledica oviranega ali nepravilnega pretoka v telesu. Uporaba ventuz je torej metoda razbijanja blokad za ponovno vzpostavitev naravnega pretoka energije v telesu.

Metoda zdravljenja z ventuzami (vakuumski kozarci) je postala uradna terapevtska praksa v petdesetih letih prejšnjega stoletja v bolnišnicah na Kitajskem, potem ko so raziskave, ki so jih izvedli kitajski akupunkturisti in akupunkturisti nekdanje Sovjetske zveze, potrdile učinkovitost uporabe ventuz. V zadnjih letih pa postajajo ventuze vse bolj priljubljene, saj so znane osebnosti, kot so Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, David Arquette in športnik Michael Phelps, pritegnile pozornost javnosti na prednosti uporabe teh starodavnih tehnik tradicionalne kitajske medicine (TKM).

Kaj so ventuze in kako nam pomagajo?

Vakuumski kozarci ali ventuze je izraz za tehniko, s katero majhne steklene skodelice ali bambusove kozarce uporablja kot sesalne naprave, ki se položijo neposredno na kožo. S tem se razpršijo in razbijejo stagnacije in zastoji tako, da na površje potegnejo zastarano kri, vitalno energijo Qi in druge snovi, ki ustvarjajo tako imenovane energijske zamaške. Vakuum in sesanje v čašicah povzročita, da se koža in površinska mišična plast rahlo potegneta v čašico. Postopek je ravno nasproten od masaže – pri masaži se izvaja pritisk na mišico, z uporabo ventuze pa mišico potegnemo navzgor, v čašico. Za večino ljudi je to posebno sproščujoč in razbremenilni občutek. Ventuze ostanejo prisesane na koži od 10 do 20 minut.

ventuze tkm

Več načinov polaganja ventuz

Obstaja več načinov polaganja ventuz: suho polaganje, mokro polaganje in metoda drsna skodelica. Za polaganje ventuz se uporabita alkohol in ogenj, ki ventuzo segreje, nato se topla ventuza položi na kožo, ki ustvari podtlak.

Pri suhem polaganju zdravnik TKM preprosto položi ventuzo neposredno na kožo, natančneje na točno določena mesta, kjer so akupunkturne točke na energijskih kanalih, meridijanih.
Pri mokrem polaganju, zdravnik TKM najprej naredi majhen zarez na koži in nato uporabi ventuzo, da izvleče nekaj krvi. Mokro polaganje se uporablja redkeje, predvsem pri večjih zastojih, kožnih boleznih itd.
Drsna skodelica pa je metoda, pri kateri terapevt TKM najprej na kožo nanese majhno količino masažnega olja, ki ga vtre v kožo in nato položi ventuzo, s katero se premika, drsi po koži, meridijanu, ki povzroča zastoje.
Ventuze se polagajo po hrbtu, ramenskem obroču, rokah, nogah, tudi zadnjici, sploh pri ukleščenem živcu, išiasu. Položi se več ventuz, različnih velikosti, ki se prilagodijo delu telesa. Večje se uporablja na hrbtu, manjše pri ramenskem obroču in rokah, saj se tako lažje prisesajo in obstanejo na koži.

Sesanje in podtlak, ki ga ventuza ustvari, sprosti mišice, spodbudi pretok vitalne energije Qi ter pomiri tudi živčni sistem.

Stranski učinki polaganja ventuz

Stranski učinki so dokaj blagi. Pričakujejo se rahle podplutbe, vendar se koža v desetih dneh vrne v normalno stanje. Drugi možni neželeni učinek lahko vključuje blago nelagodje ali pojav mehurčkov, napolnjenih s tekočino, a so neboleči, ob celjenju se lahko pojavi rahla srbečica, ki kmalu izzveni. Takrat je dobro, da se pri prhanju izognemo nanosu mila ter s čisto brisačo dobro osušimo predel.

vakuumski kozarci

Še več prednosti in pozitivnih učinkov polaganja ventuz

Dihalne težave: ventuze so odlični pripomoček, ko nas doleti prehlad ali se pojavijo astmatični napadi. Lajšajo težave s kašljem, saj pomagajo dvigniti pljučno energijo, da telo lažje izloči vlago, sluz iz telesa in se lažje izkašljamo. Telo veliko hitreje okreva, kadar je pretok neoviran s čimer mu ustvarimo okolje, da se nežno in naravno prične proces samozdravljenja.

Razstrupljevalni učinek: Z metodo polaganja čašic, ki ga izvede izkušeni terapevt TKM, se odstranijo toksini in izboljša pretok krvi po venah in arterijah. Pozitivni učinki na kožo in krvožilni sistem se opazijo že po nekaj tretmajih.

Lajšanje mišičnih krčev: Ventuze so še posebej koristne pri športnikih, ki imajo zaradi preobremenitve mišične krče. Učinek je zelo hiter.

Prebavni sistem: Polaganje ventuz vpliva tudi na prebavni sistem. Izboljša se metabolizem, lajša zaprtje, uredi prebava in spodbuja zdrav apetit.

Zdravljenje aken, bolečin, herpes zostra: Poročilo iz leta 2015, objavljeno v Journal of Traditional and Complementary Medicine, je navedlo, da so ventuze učinkovita alternativna metoda zdravljenja aken, lajšanje bolečine, paralize obraza, cervikalne spondiloze in herpesa zostra.

Sesanje in podtlak, ki ga ventuza ustvari, sprosti mišice, spodbudi pretok krvi in vitalne energije Qi in pomiri tudi živčni sistem. Ventuze uporabljamo za lajšanje bolečin v hrbtu, vratu, pri težavah z otrdelimi mišicami, tesnobe, utrujenosti, migren, revmatizma in celo celulita.

Komu se polaganje ventuz odsvetuje?

Kot vsaka terapija, ima tudi polaganje ventuz lahko neželene učinke pri določenih vrstah bolezni ali telesnega stanja. Ventuze se odsvetujejo pri nosečnicah, dojenčkih in malčkih ter pri vseh ljudeh, ki imajo kožne rane in edeme; ki radi krvavijo in imajo motnje v strjevanju krvi. Tudi preveč utrujeno in izčrpano telo, pri katerem se pojavljajo hude vrtoglavice, se ventuze odsvetujejo, saj je treba šibko telo najprej okrepiti z akupunkturo in zelišči ter se šele nato, če je potrebno, lotiti zdravljenja z ventuzami.

ventuze

Ventuze v kombinaciji z akupunkturo

Polaganje ventuz je v kombinaciji z akupunkturo ena izmed najbolj pogostih metod, lahko pa se seveda uporablja kot samostojna terapija.

Tako kot akupunktura, tudi metoda polaganja ventuz sledi linijam energijskim kanalom, meridijanom. Z merjenjem na meridijane si ventuze prizadevajo ‘odpreti’ te kanale – poti, po katerih teče življenjska energija, skozi vsa tkiva in organe, s čimer zagotavlja bolj gladko in bolj prosto tekoče gibanje energije. Pravijo celo, da ventuze vplivajo na tkiva do 4 cm globoko od zunanjega dela kože in zato sprostijo tudi globoka tkiva. Toksini se lažje sprostijo iz telesa, vene in arterije pa se s tem osvežijo; učinek je občuten v sprostitvi celega telesa, tudi umsko smo bolj umirjeni, potrpežljivi, sproščeni in bolj osredotočeni ter napolnjeni z energijo. Ko zdravnik TKM vstavi najprej iglice po telesu posameznika, nad določene iglice postavi tudi ventuze. Tako je stimulacija akupunkturne točke in meridijana močnejša, prav tako tudi učinek. Tovrstni tretma traja od 20 do 30 minut.

Zdravstveni delavci in raziskovalci še naprej preučujejo prednosti ventuz, tako da smo prepričani, da bo ta tradicionalna tehnika alternativne nege vse bolj sprejeta in razširjena v celostnih zdravstvenih centrih tudi pri nas, vsaj kot podporna terapija pri zdravljenju številnih bolezni.

Če želite novo izkušnjo in sprostitveno terapijo, smo vam v ordinaciji Dao TKM v Ljubljani na voljo!