Vaje za oči po stari daoistični metodi

Po starem daoističnem nauku so oči ogledalo jeter. Ljudje, ki imajo težave z očmi, lahko imajo težave tudi z jetri (in žolčnikom) ter obratno. Daoistična teorija pravi, da je tudi koleričnost znak obolelih jeter.

Zakaj so vaje za oči tako učinkovite?

Notranje vaje za oči hkrati krepijo oči in jetra ter pomagajo pri preprečevanju določenih motenj, kot so katarakt, astigmatizem, kratkovidnost, glavkom in druge. Očesne vaje tudi izboljšujejo slab krvni obtok v očeh, ki se odraža kot veliki, črni krog okoli oči. Slab obtok je posledica dolgega neaktivnega obdobja ali večurnega gledanja televizije, računalnika in kadar je obtok slab in počasen, pravimo, da se kri zgosti in nastanejo zamaški. In prav zaradi tega so vaje za oči odličen način za preprečevanje teh zamaškov (stagnacije krvi), še posebej, če veliko ur preživimo pred elektronskimi napravami. Poleg tega se z vajami tudi zmanjšajo podočnjaki, ki so posledica zadrževanja vode in slabega splošnega delovanja metabolizma.

oči tkm

VAJA 1: Palca položimo v notranji zgornji kot očesne votline (natančneje točka zanzhu na meridianu mehurja), kjer bomo začutili rahel pritisk. Globoko pritisnimo prste ob točko. Kakršnikoli občutek bolečine je znak blokade (stagnacije). Na obeh straneh masiramo točko in štejemo do 10. Sprostimo se in vse skupaj ponovimo 3 krat.

VAJA 2: Kazalca položimo v majhni vdolbini sredi spodnjega dela očesne votline (natančneje točka chengqi na meridianu za želodec). Močno pritisnimo v očesno votlino, vendar ne na zrklo. Masirajmo in štejmo do 10. Spet ponovimo 3 krat.

VAJA 3: Kazalca položimo na spodnji del očesne votline v bližino zunanjih očesnih kotičkov (natančneje točka qiuhou na posebnem ‘ekstra’ meridianu EX-HN7). Pritisnimo in masirajmo ter štejmo do 10. Sprostimo se in ponovimo 3 krat.

VAJA 4: Sredinec položimo na zgornji del očesne votline poleg zunanjega očesnega kotička (natančneje točka tongziliao na meridianu žolčnika). Pritisnimo in štejmo do 10. Sprostimo se ter ponovimo 3 krat.

VAJA 5: Sredinec položimo na sence, sledimo liniji obrvi do blage vdolbine na drugi strani (natančneje točka sizhukong na meridianu trojnega grelca). Pritisnemo in masiramo. Štejemo do 10. Sprostimo se in ponovimo 3 krat.

VAJA 6: Hitro in energično drgnimo dlan ob dlan, da se nam roke dobro segrejejo. Ko so dovolj tople si z rokami pokrijmo oči tako, da se prsti leve in desne roke rahlo prekrivajo. Na oči ne pritiskamo. Štejemo do 10. Ponovimo 3 krat.

VAJA 7: Nežno masirajmo oči s kazalcem, sredincem in prstancem. S krožnimi gibi masirajmo kost okoli oči tako, da začnemo v notranjem kotu blizu nosa. Nosnico masiramo navzgor, potem vdolž obrvi proti sencam in se vrnimo do oči oz spodnjega dela očesne votline in spet masirajmo nos. To kroženje in masiranje ponovimo 10 krat.

tradicionalna kitajska medicina oči

Vaje je seveda potrebno izvajati redno, vsak dan. Za vse težave povezane z očmi se svetuje tudi vsakodnevno uživanje goji jagod, 1 pest na dan. Lahko se jedo same ali pa zmešane v razne smoothije, sokove in tudi v palačinkah se odlično znajdejo.