Top nasveti za poletne dni – element Ogenj

Ni le narava tista, ki se odziva na letne čase ampak tudi naše telo!

Po teoriji petih elementov, ki jo je razvila tradicionalna kitajska medicina (TKM), je poletje povezano z elementom ognja. Temu elementu pripadata dva organa, srce in tanko črevo ter z njima povezani meridijani (energijski kanali po katerih teče vitalna energija). Toplota povzroči, da se stvari pospešijo in razširijo. Povečanje toplote v tem letnem času je seveda povezano z močjo poletnega sonca. Na to močno sonce, ki žari in oživlja naše notranje in zunanje svetove, lahko gledamo kot na utelešenje elementa ognja v kitajski medicini. Poletje velja za popoln izraz energije Yang s svojo hitro, vročo , svetlo in aktivno naravo.

Poletje je čas povečane vročine, živahnosti, gibanja in rasti, toda kaj vse to pomeni za naše telo?

Tako kot se poleti povečuje energija narave, lahko opazite in občutite tudi povečanje svoje energije, bodisi mentalne ali fizične. V kitajski medicini (TKM) sta poletje in element ognja povezana s čustvom veselja, zvokom smeha in rdečo barvo. Te povezane podobe in značilnosti se odražajo v številnih naših sodobnih poletnih ritualih, praznovanjih in dejavnostih – kot je zbiranje ob ognju. Ko je element Ognja uravnotežen, je um miren, spanec je krepčilen in osvežujoč, srce pa je zdravo in vitalno. Če pa v elementu Ognja vlada neravnovesje, lahko pride do čustvenih motenj, težav s spanjem in šibkosti srca.

Z nežnimi spremembami prehrane in življenjskega sloga se lahko bolje uskladimo s tokom poletja.

tkm poletje

Prehranska priporočila za poletje v skladu s TKM

Poleti je v naših telesih element Ogenj najbolj aktiven in angažiran. Zlasti prebavni ogenj je običajno bolj aktiven poleti, kar pomeni, da naše telo lažje prenese hrano, ki je sicer težje prebavljiva (kot je hladna in surova hrana). Zato je lahko uživanje sezonskega surovega sadja in zelenjave, zlasti v vročih poletnih mesecih, odličen način za pomoč telesu, da ostane nahranjeno in ohlajeno na naraven način. Z vnosom več hladilnih živil, ki so po naravi Yin, lahko preprečimo, da bi telo nase prevzelo preveč toplote.

Surovo sadje in zelenjavo jejte zmerno! Izogibajte se prekomernemu uživanju surovih živil, ki lahko povzročijo napenjanje in prebavne motnje, še posebej, če ste nagnjeni k prebavnim težavam. Če opazite napihnjenost ali prebavne motnje, poskusite zmanjšati količino hladne, surove hrane in jo nadomestite s toplejšo in rahlo kuhano zelenjavo.

Živila, ki jim je treba dati prednost poleti! Podprite svoje telo tako, da se osredotočite na polnovredna živila, po možnosti organska, ki imajo v kitajski medicini hladilne lastnosti. Energijsko hladna živila pomagajo odvajati toploto iz telesa in ustvarjajo tudi telesne tekočine, ki ohranjajo telesni sistem hidriran in napolnjen.

Hrana, ki je hladna, Yin po svoji naravi: kumare, jagodičevje, zelena listnata zelenjava, solate, pomaranče, lubenica, fižol mungo, melona, meta, zeleni čaj.

Živila, ki jih je treba omejiti poleti: Zlasti v vročih mesecih omejite uživanje težke, mastne in ocvrte hrane ter prekomerno uživanje alkohola, saj omenjena živila v telesu ustvarijo preveč toplote in porast ognja. Za tiste, ki so še posebej občutljivi na vročino, naj zmanjšajo količino začinjene hrane v poletnih mesecih.

Lahkoten recept za ohladitev na naraven način: voda z dodatkom lubenice in sveže mete

Potrebujete: 1 skodelico lubenice narezane majhne koščke, 6 listov svežih listov mete, 2 skodelici vode sobne temperature. Vse skušaj dobro premešajte v blenderju, pustite 10 minut, da se okusi med seboj povežejo in uživajte v super napitku. Okrasite še s svežimi listi mete.

lubenica yin napitek tkm