Top 8 nasvetov za dober spanec po TKM

Spremenite prehranjevalne navade

Veliko ljudi se zbudi okoli 3. ure zjutraj in težko zaspijo nazaj. To je lahko posledica nizke ravni krvnega sladkorja zaradi prekomerne aktivnosti nadledvične žleze. Za boljši spanec poskusite vsak dan uravnotežiti raven krvnega sladkorja tako, da zaužijete majhne porcije hrane približno vsake 3 ure in popijete kozarec toplega mleka z nizko vsebnostjo maščob ali pojeste pest oreščkov, kot so surovi orehi ali mandlji, pred spanjem. Zbujanje sredi noči je lahko posledica nihanja ravni inzulina – rezultat prevelike količine sladkorja ali alkohola zaužitega zvečer, predvsem po 19 uri.

Oaza miru v spalnici

Ustvarite oazo miru v svoji spalnici z dobrim prezračevanjem, mirnimi barvami in brez naprav. Določite čas, pol ure do uro pred spanjem, ko boste prenehali z gledanjem televizije ali gledanjem v računalnik in telefon. Svetlobni dražljaj z zaslona ne pomaga zaspati. Branje knjige, pisanje dnevnika, barvanje pobarvanke (mandale) so dejavnosti, ki vam lahko pomagajo, da se ponoči sprostite in dosežete kvalitetni spanec.

Udobna oblačila in položaj ‘lunin krajec’

Slecite vsa oblačila, ki vas omejujejo (spodnje perilo) in za spanje oblecite ohlapno, udobno pižamo.Obstaja star pregovor: “Spi kot lunin krajec.”Če spite v položaju zarodka na desnem boku, je vaše srce nad jetri, kar pomaga pri odtekanju krvi in srcu nekoliko olajša delo, dodatno pa se nahranijo jetra.Položaj pomaga tudi, da se hrana pravilno premika skozi vaš prebavni sistem.

Znižajte temperaturo vode pri prhanju ali kopeli

Ko je temperatura vode, s katero se prhate več kot normalna telesna temperatura (nad 37 stopinj), se vaša telesna toplota med prhanjem poveča. Ko zaključite s prhanjem pa se telesna toplota zmanjša. Poskusite se izogniti takšnim nihanjem telesne temperature, še posebej pred spanjem.

spanje tkm

Samomasaža stopal z akupresuro

Ohranite tople noge tako, da jih pred spanjem 15-20 minut namočite v toplo vodo.Tudi masaža spodnjega dela stopal lahko pomaga stimulirati ključne ledvične točke.Nekaj minut dobro in hitro drgnite sredino podplatov, da jih ogrejete, medtem ko greste v posteljo.V pomoč je lahko tudi stimulacija akupresurnih točk.S palcem ali konico prsta zmerno pritisnite in vrtite v smeri urinega kazalca 2-3 minute točko Shen Men, imenovana točka “duhovnih vrat”, ki sprošča srčni ogenj, pretirano navdušenje, jezo, razdraženost in tesnobo.Tai Chong, točka jete med palcem in kazalcem na nogi, pa lahko pomaga ublažiti nespečnost, ki nastane zaradi prekomerne vročine ali zastoja v jetrih, kar lahko povzroči občutke depresije, stresa, žalosti.

Upoštevajte pravilo 20 minut

Če ne zaspite v dvajsetih minutah, vstanite in počnite nekaj drugega, dokler se ne počutite utrujeni in spet pripravljeni za spanje.

Spite in se zbudite vsak dan ob istem času

Da, to vključuje tudi vikende. Ne ostanite predolgo v postelji, tudi če vam ni treba v službo. Vaše telo mora imeti reden in urejen cikel spanja in budnosti, da lahko optimalno deluje.

Meditacija s slapom

Pri tej vaji si predstavljajte sebe ob vznožju slapa. Ko vdihnete in izdihnete, si predstavljajte vodo, ki nežno dežuje po vas in teče po vsakem delu telesa, dokler se napetost v vas ne sprosti. To telesu omogoči, da preide v mirno in sproščeno stanje.