Tonik za srce iz posušenih jagod gloga

Shanzha 山楂 ali glog za zdravo srce

Posušeni sadež gloga ali shanzha je na Kitajskem dobro poznan kot tonik za srce. Glog srce krepi in pomaga tudi pri hitrejšem okrevanju pri težavah s srcem. Že v starih časih se je sadež gloga na Kitajskem štel tudi kot eno izmed najboljših zelišč za krepitev vranice, saj spodbuja tek in prebavo ter pomaga proti zastajanju v telesu. Še posebej kvalitetne so tiste jagode gloga, ki prihajajo iz province Shandong. Bogate so z ogljikovimi hidrati, vitaminom C, kalcijem, železom, kalijem in drugimi minerali. Deluje tudi protivnetno, protiparazitsko in protibakterijsko. Zmanjšuje krvni tlak in spodbuja prebavni trakt, tako da ga radi uporabljajo tudi v primeru hujšanja. Zelo je uspešen pri pomoči presnove mesa, ki meso zaradi njegove kisline mehča. Tako so ga v starih časih dodajali k juham, da je meso dobilo mehkejšo obliko. Ker je v svojem učinku zelo močan se priporoča uživanje v majhnih in zmernih količinah. Ljudje, ki imajo težave z želodcem (povišano želodčno kislino), naj ga zato raje uživajo previdno.  

Čaj iz posušenih sadežev gloga in mandarinine lupinice proti napenjanju

9 gramov posušenega sadeža gloga2.

3-6 gramov posušene mandarinine lupinice3.

1 čajna žlička rjavega sladkorja 

Čez omenjene sestavine prilijemo 3 dcl vrele vode in pustimo stati vsaj 5 minut. Čaj pijemo počasi po požirkih, še toplega. Čez iste sestavine lahko večkrat dolijemo vročo vodo, počakamo nekaj minut in ga takšnega uživamo preko celega dne. 

Tinktura

Posušeni sadež gloga

Steklen kozarec s pokrovom

Kakovostno žganje ali vodka 

V steklen kozarec za vlaganje položimo 300 g posušenega gloga ter dolijemo žganje ali vodko, tako da je alkohol vsaj za nekaj prstov višje od vrha jagod (gloga). Nato kozarec dobro zapremo in ga označimo z datumom. Shranimo ga na hladno in temno mesto za tri do štiri tedne. Tonik je po štirih tednih pripravljen za uporabo. Priporočeni dnevni odmerek je 10ml ali približno 15 kapljic, ki ga dodamo v skodelico mlačne vode in popijemo. Za tinkturo se priporoča uporaba posušenih jagod gloga, saj se sveži plodovi, zaradi večje vsebnosti vode, hitreje pokvarijo. Tinktura je uporabna nekaj let.  

tinktura glog tkm