TKM ima na hujšanje drugačen pogled

Ko primerjamo mnenja in poglede zahodnega in vzhodnega dela sveta na hujšanje, opazimo da ima tradicionalna kitajska medicina (TKM) precej drugačno perspektivo.

V TKM je za načrtno izgubljanje odvečnih kilogramov potreben celosten pristop, ki vključuje najprej diagnostiko, ki oceni posameznikov celostni nivo vitalne energije v telesu ter oceni tudi moč in delovanje posameznih organskih sistemov in organov. TKM ni privržena štetju kalorij, kot to počnemo na zahodu, saj slej kot prej preidemo v deficit, ko bo telo primorano svoje primanjkljaje energije porabljati iz lastnih zalog. To bo vsekakor privedlo do manjše teže, vendar precej nezdravo, kar bo vodilo v kasnejše zdravstvene težave. TKM se zato raje posveti posamezniku na naraven način, ki bo v telesu prinesel ravnovesje v delovanju notranjih organov. Ko naši organi delujejo usklajeno, so energijsko okrepljeni in vitalna energija brez večjih blokad, kroži po meridijanih, se je telo sposobno samo čistiti in regulirati težo. Seveda je potrebna normalna, zdrava in uravnotežena prehrana, vendar je za doseganje dobrih rezultatov potrebno veliko manj vloženega truda, kot je štetje kalorij.

hujšanje in tkm

Pomembni organi v TKM, ko želimo shujšati brez večjega napora

Po TKM sta vranica in želodec odgovorna za prebavo in pretvorbo hrane v energijo, medtem ko jetra in ledvice uravnavajo metabolizem in odpravljajo iz telesa odpadne snovi. Če ti organi ne delujejo dobro, se teža nekontrolirano veča ali pa se odvečni kilogrami težje izgubljajo. V TKM se nekontrolirano pridobivanje odvečnih kilogramov in debelost štejeta kot stanje primanjkljaja vranične energije To vodi v slabo prebavo, saj vranica pomaga pri vsrkavanju hranil iz zaužite hrane in hkrati presnavlja tudi vodo. Ko je vranica v primanjkljaju in neravnovesju, ni zmožna procesirati hrane in vode na pravilen način, kar vodi do kopičenja kilogramov. Pomembno je torej okrepiti posamezne organe, da dosežejo svoje optimalno delovanje, izguba kilogramov pa bo le posledica notranjega ravnovesja in stabilnosti organskih sistemov. Tovrstna metoda vzame na začetku več časa, pripelje pa do zdravega telesa in nudi dolgotrajnejše rezultate. Je tudi manj naporna metoda, saj ima telo čas, da se navadi na nove spremembe, um pa ni obremenjen s štetjem kalorij in napornimi športnimi treningi brez vmesnega počitka in regeneracije.

Nasveti TKM za uravnavanje teže

Žvečenje hrane: Obroka ni težko pojesti, težje pa ga je jesti z zavedanjem, v mirnem okolju in z osredotočanjem na žvečenje. Dobro žvečenje je še posebej pomembno, ko uživamo surovo hrano, saj prebavni sistem potrebuje več časa, da jo obdela, kot če jemo kuhana živila. Ko hrano jemo počasi, želodca ne obremenimo v večji meri in vsrkavanje hranil v tankem črevesu je boljše in hitrejše. Dolgo žvečenje kontrolira apetit in s tem zmanjša možnost prenajedanja.

Izogibajte se hrani, ki povečuje vlago v telesu: Vlaga je v TKM škodljivi vpliv ali patogena snov, ki lahko telesu povzroča težave, ko je preveč razširjena. Pretirana vlaga v telesu povzroči počasno kopičenje odvečnih kilogramov in čez določen čas upočasni metabolizem, kar telesu onemogoča pravilno vsrkavanje in prenos hranil po telesu. Ti ljudje tudi počasneje izgubijo kilograme, saj je potreben čas, da se metabolizem naravno pospeši.

hujšanje s tkm

Katera živila v telesu ustvarijo največ vlage?

Mlečni izdelki: vsebujejo veliko maščob in beljakovin, kar je težje prebavljivo, zato se pri izčrpani vranici lahko namesto hranil ustvari več vlage.

Sladkor, sladkarije: poškodujejo vranično energijo, ki je odgovorna za pretvorbo in prenos hranil. Sladkor vranico izčrpa, poslabša se prebava in kot posledica se ustvari dodatna vlaga.

Ocvrta in mastna hrana: to je težka in slabše prebavljiva hrana, zato zlahka ustvarja več sluzi v telesu.

Mrzla in surova hrana: mrzla živila poškodujejo vranično energijo, saj vranica po TKM obožuje toploto. Ko sta vranica in želodec zahlajena, se njun prenos telesnih tekočin upočasni, kar vodi do nastanka dodatne vlage v telesu. Na enak način na telo deluje tudi surova hrana.

Alkohol: alkohol močno vpliva na jetra, ki skrbijo za prenos telesnih tekočin in krvi po telesu. Po TKM so jetra smatrana kot general, ki nadzira prenos tekočin, alkohol pa jetra napade in izgubijo moč in nadzor nad prenosom tekočin, kar povzroči dodatno nastajanje in kopičenje vlage v telesu.

Z akupunkturo okrepite vranico, jetra in ledvice

Akupunktura na telo deluje celostno, pospeši pretok telesnih tekočin in vitalne energije qi, zmanjša vnetne procese v telesu, deluje protibolečinsko, zmanjšuje stres in napetosti ter uravnava čustveno stanje. Zaradi svojega pozitivnega učinka na presnovo, se zlahka izgubi tudi kakšen kilogram brez, da bi se za to sploh zavestno odločili. Akupunktura pomaga vranici in ledvicam, da lažje opravita prenos hranil in tekočin v telesu, prebavnemu sistemu pa, da lažje izloči odpadne snovi iz telesa. Z dobrim delovanjem notranjih organov se izboljša vsrkavanje hranil zaradi česar manj posegamo po hrani, ker je izkoristek hranil večji. Akupunktura je tudi varna in naravna metoda, ki ne pušča posledic, saj telo spodbuja k procesu samozdravljenja.

diagnostika tkm

Zakaj je pomlad odlična sezona za začetek hujšanja po TKM?

Ko dnevi postajajo toplejši imamo manj apetita: zaradi termoregulacije nam v vročih dneh hrana manj tekne. Telo izgublja moč s tem, da se naravno hladi, za predelavo hrane pa porabi veliko energije. Da se izogne preveliki porabi energije, nam daje občutek sitosti. Potrebno pa je vnašati v telo dovolj tekočine. Po TKM se svetuje mlačna voda, nikakor mrzla postrežena z ledom!

Kalorije se hitreje pokurijo v vročih dneh: kot že omenjeno, telo zaradi ohlajanja telesa potrebuje energijo. Bolj kot so visoke temperature, več energije porabi. S tem se pospeši tudi metabolizem in kurijo kalorije.

Moč vitamina D: vitamin D prinaša številne koristi za telo, med drugim vpliva tudi na inzulin. Če imamo pomanjkanje vitamina D, lahko to privede do inzulinske rezistence, kar pomeni, da se v krvi viša raven sladkorja, poveča se lahko shranjevanje maščob in s tem kopičenje odvečnih kilogramov.

Naj vam pomlad prinese čim več pozitivne energije, veselja in motivacije za doseganje vaših ciljev. Uživajte v sezonsko bogati hrani, ki se kar smeje na štantih tržnice in si privoščite vsega po malem, da bosta zadovoljna oba, telo in duša!

Če imate kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja s tradicionalno kitajsko medicino smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM