Težave z lasiščem v času menopavze

Mnogim ženskam se z nastopom menopavze pojavijo težave z lasiščem, še posebej razne kožne alergije oziroma dermatitsi. Tradicionalna kitajska medicina (TKM) v takem primeru izpostavi neravnovesje na elementih, ki jim pripadajo jetra, ledvice in vranica ter tudi s krvjo in nakopičenimi toksini v telesu.

Na našo srečo obstaja kar nekaj naravnih in neagresivnih metod za lajšanje in zdravljenje tovrstnih težav. Odziv kože, lasišča in las zavisi od posameznikovega notranjega dogajanja in morebitnega porušenega ravnovesja znotraj organov. Pomembno je poudariti, da je za izpadanje las lahko krivih več dejavnikov, zato je mogoče našteti tudi različne vzroke za to.

lasišče in riževa voda tkm

Vzroki po TKM

Nepravilna razpršenost vitalne energije: Pri nekaterih se tovrsten problem pojavi zaradi nepretočnosti kolateral v zgornjem predelu telesa – predvsem na področju glave. Življenjske energije qi je dovolj, vendar ni pravilno razpršena; zaradi tega se na določenih delih začnejo zbirati toksini, ki onemogočajo normalen pretok qi-ja po meridijanih. Kjer je nakopičenosti toksinov ali zastajanja največ, se po navadi pojavijo razni dermatitisi in alergije. Ko se telo prečisti in odprejo energijski kanali, se stanje zopet izboljša. Do ponovnega izbruha pride, ko se zaradi določenega vzroka kanali spet “zaprejo”.
Pomanjkanje krvi: Spet pri drugih je lahko vzrok v pomanjkanju krvi, to se dogaja predvsem ženskam po 40. ali 50. letu starosti. Primanjkljaj krvi povzroči slabši krvni in energijski obtok in oslabi oziroma upočasni delovanje organov. To vpliva tudi na pomanjkanje energije qi, ki se ne more dvigniti v zgornji predel telesa. To povzroči zastajanja, kopičenje toksinov in izbruh alergij, dermatitisov.

Ledvice, kosti in lasišče

Stanje kosti, sklepov in zob je po TKM povezano s fiziološkimi funkcijami ledvic. Meridijan ledvic tudi skrbi za dobro pretočnost možganskega predela in je povezan z lasiščem.

Za krepitev ledvic se priporoča hrana, kot so morske jedi, črni sezam, orehi in mandlji, alge kombu. Zelo znano zelišče za lasišče, za krepitev jeter in ledvic je v tradicionalni kitajski medicini “he shou wu”, ki se uporablja tudi kot zelišče proti staranju.
Za zdravje kosti in sklepov je dobro uživanje koralnega kalcija ter uživanje kostne juhe. Poskušajte tudi čim več časa preživeti na soncu, vsaj 30 minut na dan, ko to dopuščata vreme in čas. Tudi redna športna aktivnost pripomore k razstrupljanju telesa.
Akupunktura je odlična metoda za razstrupljanje in krepitev oslabljenih organov. Z vstavljanjem tankih sterilnih iglic na akupunkturna mesta, se v telesu na naraven način vzpostavi krogotok telesnih tekočin in vitalne energije. Poleg zdravljenja fizičnega telesa, akupunktura vpliva tudi na psihično in čustveno stanje posameznika. Učinek po terapiji je sproščenost, umirjenost in občutek napolnjenosti z energijo.
Za boljšo kvaliteto las in za zdravo lasišče je dobro, da oprane lase sperete s pivom, z zelenim čajem, še boljša pa je riževa voda, imenovana tao mi shui, ki nastane po izpiranju riža.

akupunktura

Če imate kakršnakoli vprašanja, se spopadate s težavami lasišča, raznimi dermatitisi in alergijami, smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM