Sjörgenov sindrom in TKM

Sjorgenov sindrom je na Kitajskem prisoten celo veliko več kot v Sloveniji. Zahodna medicina ga označuje kot avtoimunsko motnjo, pri kateri imunski sistem napade in navsezadnje uniči žleze, ki izločajo slino in solze. Iz tega razloga sta najbolj izrazita ravno dva simptoma: suhost oči in ustne votline.

Ta motnja prizadene predvsem ženske, najbolj med menopavzo ali pozneje. Nekateri imajo blage simptome, ki so rahlo moteči, pri nekaterih pa so precej izraziti in nehvaležni.

Sjorgenov sindrom  – vzroki po TKM

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) Sjorgenov sindrom povezuje s pomanjkanjem telesnih tekočin in izčrpanosti ledvične energije Yin ter krvi. Ključnega pomena je, da telesu priskrbimo pravo vlažnost in omogočimo organom dovolj moči za razprševanje telesnih tekočin in vitalne energije Qi. Tako je treba uživati zelišča, ki po lastnostih vlažijo in hkrati tudi krepijo vse notranje organe (predvsem ledvice, jetra, pljuča, srce, vranico) ter t.i. trojni grelec, ki skrbi za ravnovesje zgornjega, srednjega in spodnjega dela telesa. Trojni grelec povezuje in skrbi za medsebojno delovanje in sodelovanje zgoraj omenjenih notranjih organov.

Po TKM je Sjorgenov sindrom lahko povezan tudi z nakopičeno vlago in toploto v telesu, kar pomeni, da je vlage dovolj, vendar se ne razpršuje pravilno, tako zastaja na določenih področjih in se ne dviguje navzgor na področje zgornjega trojnega grelca (srce in pljuča) ter v predel glave.

sjogrenov sindrom tkm

Prava diagnoza po TKM je ključnega pomena

Najbolj natančno se lahko diagnoza postavi po opravljenem diagnostičnem pregledu in temeljitev izpraševanju posameznika, saj po TKM ne obstajajo univerzalne razlage, temveč se pri vsakem posamezniku lahko izmenjujejo različna neravnovesja, ki privedejo do izbruha enake bolezni.

Simptome izsušenosti oči si lahko lajšate z nežnim čajev iz kitajskih krizantem, ki jih položite čez oči in pustite delovati deset minut. S toplim čajem si lahko tudi spirate oči, tako da uporabite blazinice.

Učinki akupunkture so dolgotrajni

Akupunktura v kombinaciji z uživanjem naravnih zelišč sta metodi, ki zelo pomagata pri odpravljanju neželenih simptomov, ki jih povzorča Sjorgenov sindrom, hkrati pa se zdravi tudi vzrok bolezni. Zato premagajte strah pred vbodi iglic, saj je akupunktura neboleča metoda, s katero se v telesu začne proces samozdravljenja, njeni učinki pa dolgotrajni in pozitivno vplivajo na celostno počutje človeka.