Razumevanje vloge ledvic V TKM

V tradicionalni kitajski medicini obstaja pregovor, ki pravi: “Pas je hiša ledvic” zaradi svoje anatomske lege. Ledvice skladiščijo snov, imenovano Jing ali esenca, ki se lahko pretvori v vitalno energijo Qi in kri. Je tudi vir prvotnega Yina in Yanga, zato se na ledvice gleda kot na bistven organ za proizvodnjo osnovnih snovi, potrebnih za življenjske aktivnosti.

Ledvice so najbolj temeljni organski sistem vašega telesa, ki vsebuje genetski načrt vaše prirojene telesne konstitucije in tega, kako zdravi ste in boste. Ne glede na to, ali gre za pomanjkanje Yina ali Yanga, je bistveno, da poznamo rezervo esence v ledvicah in ukrepamo pravočasno, da odpravimo težavo. Iskanje pravega ravnovesja med delom in počitkom zagotavlja, da imajo ledvice dovolj časa za okrevanje in skladiščenje nam najbolj pomembne esence zaradi katere sploh živimo, smo vitalni in zdravi.

Izvor življenja

V TKM imajo ledvice širši obseg kot jih razlaga sodobna znanost in medicina. Človekova rast, odraščanje in razmnoževanje naj bi prav tako urejale ledvice.

Esenco, shranjeno v ledvicah, vsakemu posamezniku podarijo starši ob spočetju, zato TKM obravnava ledvice kot »prirojeno energijo« in izvor življenja.
Ledvična esenca je ključnega pomena za rast in razvoj. Po rojstvu se ledvična esenca postopoma povečuje in postane obilna, ko se telo razvija. V zgodnjih letih je posameznik podvržen fizičnim spremembam, ki jih zaznamujejo stalni zobje, rast las in višina. Med adolescenco je esenca ledvic najvišja, da se lahko organi dobro razvijajo. Raven splošne energije je v srednjih letih najvišja, kosti so močne, organi razviti, vse deluje optimalno. Zatem pa se začne ledvična esenca izčrpavati in funkcije organov se z leti zmanjšujejo, kar nakazujejo prvi in začetni znaki staranja.

Prirojena in pridobljena telesna zgradba

“Prirojena telesna zgradba” tvori osnovno konstitucijo posameznika in je ni mogoče spremeniti, saj prihaja od naših staršev.

Vendar pa lahko zavestno prizadevanje, da skrbimo za svoje telo s pozitivnimi življenjskimi navadami, zagotovo vpliva na našo “prirojeno telesno zgradbo”.

“Pridobljena telesna zgradba” pa nastane iz hrane, ki jo pridobita vranica in želodec in se nato shrani v ledvicah za prehranjevanje ostalih organov. Ta “pridobljena konstitucija” podpira posameznikove fiziološke dejavnosti, rast in razvoj po

rojstvu, zato ji pravimo tudi porojstvena energija.

Tisti, ki so rojeni s šibkejšo »prirojeno konstitucijo«, se lahko, če vedo, da so bolj krhki in nagnjeni k boleznim, odločijo za dobre življenjske navade, kot je zadosten spanec, vzpostavitev redne telesne vadbe, razmišljanje o pozitivnih mislih, zdrava prehrana ter izogibanje kajenju in uživanju alkohola. Nekateri od teh ljudi lahko živijo dlje kot tisti, ki so bili blagoslovljeni z močno prirojeno esenco, a so se zanemarili zaradi slabih življenjskih odločitev in navad.

ledvice tkm

Ledvični Yin in Yang

Osnova TKM sistema, diagnostike in zdravljenja je razumevanje koncepta o Yin in Yangu. TKM verjame, da se bolezen pojavi, ko sta Yin in Yang v telesu neuravnotežena. Medtem ko imajo drugi organi svoj Yin in Yang, ledvice tvorijo središče telesnega Yina in Yanga. Ledvična esenca Jing namreč ustvarja ledvično energijo Qi, ki se transformira v ledvični Yin in Yang, da služi različnim funkcijam v telesu. Primordialni, pred-rojstveni Yin je temelj Yin tekočine celotnega telesa in je odgovoren za prehranjevanje organov in tkiv v našem telesu, medtem ko je primordialni Yang temelj Yang energije celotnega telesa za ogrevanje telesa in spodbujanje optimalnega delovanja organov in tkiv.
Med seboj sta Yin n Yang povezani in soodvisni in s tem, ko drug drugega omejujeta (*da ne prihajata v presežke), lahko tudi ohranjata ravnovesje v telesu.
Pomanjkanje ledvičnega Yanga lahko povzroči prehlad in bolečine v predelu kolen in hrbta, odpor do mraza, enurezo, inkontinenco, edeme in drisko v zgodnjih jutranjih urah. Pomanjkanje Yina v ledvicah pa se lahko kaže kot vrtoglavica, zvonjenje v ušesih, težave s sluhom, suha usta in grlo, vročinski oblivi, potenje dlani in stopal itd.