Prstanec, kazalec in mezinec – masaža prstov za lajšanje različnih težav

Človeško telo je prepleteno s številnimi energijskimi kanali, meridijani, po rokah in prstih pa je šest meridianov, ki so tesno povezani z različnimi organi in tkivi v telesu. Za manjše bolezni in težave, ki še ne zahtevajo zdravniškega posega, obstaja več metod, ki se uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini (TKM) za pomoč pri lajšanju simptomov. Kadar pa simptomi ne izzvenijo ali se celo poslabšajo je pomemben obisk zdravnika.  

Kako in katere težave lahko lajšamo s pritiski ali s ščipanjem prstov? 

Migrena, bolečine v vratu in ramenih – prstanec 

Stimulacija s pritiski na prstanec: Kadar je na meridijanu Sanjiao (三焦经) prisotna stagnacija ali energijski zamašek, se lahko hitro pojavijo razne bolečine, kot je migrena, tinitus, bolečine v ušesih, bolečine v vratu, ramenih, hrbtu itd. Prstanec je povezan z meridijanom Sanjiao, zato lahko ljudje, ki imajo pogoste migrene, bolečine v vratu in ramenih, masirajo prstanec. 

Potovalna slabost in nespečnost – kazalec 

Ščipanje kazalca: Stimulacija zunanjega dela korena kazalca lahko učinkovito lajša simptome nespečnosti in razbremeni možgane ter jih spodbudi k izločanju spalnih hormonov. Metoda je učinkovita tudi pri potovalni slabosti. 

Zaprtje – kazalec 

Masirajte kazalec: Črevesne težave, kot sta zaprtje in driska, so težave debelega črevesa. Kazalec ustreza debelemu črevesu in želodčnim organom. Ljudje s težavami s prebavili naj zato masirajo kazalec. 

Preprečevanje očesnih bolezni – mezinec 

Ščipanje mezinca: Ko imate glavobol ali bolečine v očeh, stisnite mezinec, tako boste izboljšali pretok vitalne energije na meridijanu. 
Stiskanje zunanjega dela mezinca lahko tudi učinkovito prepreči očesne bolezni. Na korenu zunanje strani mezinca leži namreč točka proti staranju očesa. Masaža mezinca je primerna za vse starosti – starejši lahko s to metodo zmanjšajo pojav zamegljenega vida, mladi lahko lajšajo utrujenost oči, otroci pa lahko masirajo to točko, da preprečijo kratkovidnost. 

zdravljenje tkm