Protibolečinska akupunktura

Starodavna tehnika zdravljenja, akupunktura, se v Aziji že stoletja uporablja za zdravljenje številnih bolezni in lajšanja bolečin. Že nekaj desetletij je tudi pri nas poznana kot naravna in neagresivna metoda, ki človeško telo v diagnostiki in zdravljenju, obravnava celostno. Poznana je kot najboljša izbira za lajšanje bolečin, zato jo večkrat poimenujemo protibolečinska akupunktura. Vseeno pa je dobro vedeti, da bolečina izzveni, ker akupunktura vzpostavlja ravnovesje v celem telesu, na fizičnem in čustvenem področju, saj sprošča pretoke telesnih tekočin, vitalne energije Qi in krepi organe.

Z akupunkturo lajšamo in zdravimo bolečine v križu, glavobole, bolečine zaradi fibromialgije, menstrualne krče, nevropatije in pri drugih živčnih bolečinah, kot so boleči izpuščaji pasavca (herpes zoster). Odlična je tudi pri zobobolih, bolečinah v vratnem predeli in hrbtenici in še bi lahko naštevali.

Kitajska, korejska in japonska akupunktura

Tradicionalna kitajska akupunktura vključuje vstavljanje izjemno tankih igel v kožo na točno določena mesta, ki jim pravimo akupunkturne točke. Z aktivacijo točk se sproščajo endorfini (hormoni, ki ublažijo bolečino) in serotonin (hormon, ki vpliva na razpoloženje in mu pravimo tudi hormon sreče).

Kitajska akupunktura poleg vstavljanja iglic uporablja tudi tehniko stimulacije, pri kateri iglico rahlo obrača, jo vrti ali uporabi toplotno in električno stimulacijo za dodatni učinek. V večini primerov kitajski akupunkturist proti bolečinam izvede kombinacijo akupunkture z ventuzami (vakuumski kozarci, ki se polagajo po telesu) ali moksibustijo (tleči pelin v raznih oblikah, prilagojenih za iglice).

Japonska oblika akupunkture vključuje bolj plitvo vstavljanje iglic kot kitajska akupunktura, z iglami pa se običajno tudi ne manipulira ali dodatno stimulira.

Korejska akupunktura se predvsem osredotoča na vstavljanje igel na točke samo po rokah in nogah.

Akupunkturist običajno vstavi 20 do 30 igel, ki jih razporedi po meridijanih po celem telesu in jih pusti na mestu do 30 minut, medtem ko vi počivate. Običajni potek zdravljenja vključuje šest do štirinajst sej v obdobju treh do štirih mesecev, v katero je vključen tudi enomesečni premor.

akupunktura

Akupunktura je varna, možni so stranski učinki

Akupunktura je na splošno precej varna, stopnja zapletov je nizka. V naši ordinaciji do zapleta še nikoli ni prišlo, pojavijo se lahko le pričakovani stranski učinki, kot je po prvi terapiji zaspanost, globoka sproščenost ali občutek napolnjenosti z energijo.
Stranski učinek pri protibolečinski akupunkturi pa je predvsem prisoten po prvi in drugi seansi, ki se kaže kot navidezno poslabšanje stanja in bolečine. Podobno kot po fizioterapiji ali manualni terapiji, ko ostane občutek ‘muskelfibra’, ki pa v roku 24 do 48 ur izzveni.

Iglice, ki se uporabljajo pri akupunkturi so različne velikosti in debeline. Zdravnik TKM se zanje odloči glede na mesto vbadanja, težave, bolečine, starosti pacienta in podobno. Vse iglice so sterilne in namenjeni enkratni uporabi, zato je možnost prenosa ali tveganja za okužbo, pravzaprav nična.

Placebo učinek, da ali ne?

Ali akupunktura res pomaga pri lajšanju bolečin? Dokazi so mešani, nekatere študije kažejo, da akupunktura lajša bolečino, druge pa, da deluje zaradi placebo učinka, podobno kot sladkorna tabletka, ki se uporablja pri študijah zdravil. Glede na to, da se akupunktura izvaja tudi pri zdravljenju otrok in živali in da so pozitivni učinki opazni že po nekaj terapijah, spet vodi do ugotovitve, da ima akupunktura vendarle učinek, ki ni placebo.

Če se z akupunkturo in pristopom zdravljenja po sistemu tradicionalne kitajske medicine, TKM, še niste spoznali, potem vabljeni v našo ordinacijo, kjer bomo poskrbeli za vaše zdravje in vam na prijazen in razumljiv način razložili delovanje organov, energij Yin in Yang ter podali ogromno nasvetov za lajšanje težav in preventivne ukrepe.